Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “GELENEKSEL EL SANATLARI, DİKİŞ-NAKIŞ, SERAMİK VE EBRU” YIL SONU SERGİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

“GELENEKSEL EL SANATLARI, DİKİŞ-NAKIŞ, SERAMİK VE EBRU” YIL SONU SERGİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

29
0

Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) “Geleneksel El Sanatları, Dikiş-Nakış, Seramik ve Ebru” yıl sonu sergisi açılışı gerçekleşti.

Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) “Geleneksel El Sanatları, Dikiş-Nakış, Seramik ve Ebru” yıl sonu sergisi açılışı gerçekleşti. GTGB çatısı altında faaliyet gösteren el sanatlarıyla birbirinden farklı eşyalar üzerine işlenen farklı motifler GTGB’de sergileniyor. Sergi, 11 Mayıs Cuma gününe kadar ziyarete açık kalacak.

Serginin açılışı öncesinde GTGB Başkanı Necat Ahmet katılımcılara el beceri kursları çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Serginin açılışına Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu eşi Aslı Ömeroğlu ve küçük kızları Bengü Ömeroğlu ile birlikte katıldı. Ömeroğlu yaptığı kısa selamlama konuşmasında tüm katılımcıları selamlayarak, GTGB’de verilen kurslara kızı Bengü Ömeroğlu’nun da katıldığını dile getirdi, bu tür çalışmaları başarılı bulduğunu söyledi.

GTGB Başkanı Necat Ahmet Başkonsolos Ömeroğlu ve eşine hediye takdim ettikten sonra, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet ile birlikte serginin açılışını gerçekleştirdiler.

Rodop ilinde Gümülcine merkezli toplam 11 eğitmen Mediha Bekiroğlu, Emine Hüseyin, Şükran Salih, Ayla Ali, Müberra Halil, Zeynep Tevfikoğlu, Aslı Ali, Hatice Halil, Lütfiye Mustafa, Vildan Ahmet, Nuray Hasan gözetiminde yaklaşık 200 öğrencinin hazırlamış oldukları birbirinden güzel eşyalar bu sergide sergileniyor.

Yoğun katılımın olduğu serginin açılışına Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve eşi Aslı Ömeroğlu ile birlikte kızları Bengü Ömeroğlu, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, GTGB Başkanı Necat Ahmet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet, Batı Trakya Türk Kadın Platformu Sözcüsü Sevil Şerifoğlu, Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif katıldı.

Sergi açılışına katılamayan Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ise bir mesaj gönderdi.

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6j4e5k

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6j4alz

 

Sergi açılışı öncesi GTGB Başkanı Necat Ahmet katılımcılara el beceri kurslarının tarihçesi, amacı ve içeri hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

“El beceri kursları 1971 yılında Türk – Yunan kültür anlaşması çerçevesinde 1963 yılında Türkiye’ye eğitim için gönderilen dört genç kızımızın Gümülcine’ye dönmesi ile başlamıştır. 1971 yılında G.T.G. Birliği çatısı altında çalışmalarına başlayan kurs, altı aylık eğitim sonrası siyasi nedenlerden dolayı Yunan devleti tarafından kapatılmıştır.

Aradan geçen yıllarda uğraş verilmesine rağmen siyasi nedenler buna mani olmuştur. 1982 yılında kurulan B.T.A.Y.T. Derneğinin resmi olması, bu gibi çalışmaların yeniden başlayabilmesi için bir ışık bir umut kaynağı olmuştur.

20 yıl aradan sonra 1991-1992 eğitim ve öğretim yılında el beceri kursu tekrar çalışmalarına B.T.A.Y.T. Derneği çatısı altında başlamıştır. İlk iki yıl, bir öğretmen (Mediha Bekiroğlu) ve 10 öğrenci ile küçük bir odada çalışmalarını sürdürmüştür. Daha sonra halkımızdan gelen istek üzerine, hem öğrenci hem de öğretmen sayısında artış olmuş, dolayısıyla kursumuz başka bir boyut kazanmıştır.

AMACI:

Kurslarımız, toplumda varolan kültür, sanat ve el becerilerini ortaya çıkarmak, onları halkımıza tanıtmak ve genç bayanlarımızın el becerilerini geliştirmektir. Ayrıca kurslarda edindikleri bilgi ve becerilerini geliştirerek aile bütçelerine maddi katkıda bulunabilmektir. Kurslarımızın amaçlarından biride, gençlerimizin gelecekteki yaşamlarında bilinçli ve başarılı bir anne olarak Türk toplumuna kazandırabilmektir.  

İÇERİĞİ:

Kurslarımız Dikiş – Nakış Elsanatları Ebru Seramik olmak üzere ana bölümlerden oluşmaktadır. Her bölüm kendi içinde yelpazesi çok geniş olan konu başlıklarını içermektedir. Bu konular bazen müfredat – bazen de kursiyerlerin istekleri doğrultusunda yürütülmektedir.

ÖRNEK:

Dikiş: Kalıp çıkarmaktan başlayıp etek, elbise, manto, tuvalet, gelinlik dikimi gibi.

Nakış: Basit nakıştan başlayıp, Türk işi Antep, Maraş, Bartın hesap işi ve daha bir çok nakış çeşitleri gibi.

Elsanatları: Filoğrafi, hamur çalışmaları, çavdar sapı, kumaş, tahta ve cam boyamalar, bakır ve pirinç çalışmaları, takı ve giyim süslemeleri ve daha çok değişik ve yelpazesi geniş olan bir çalışma gurubu. Geçmişten geleceğe her yıl yeniliklerden devam eden çalışmalar.

Uzun yılardan sonra bu güzide kurslarımız tekrar derneğimiz çatısı altında toplanmış bulunmalarının gururunu yaşıyorum. Gümülcine Türk Gençler Birliği olarak amacımız bu doğrultuda hız kesmeden çalışmalarımıza devam etmek ve toplumumuza faydası olduğunu düşündüğümüz faaliyetlerimizi halkımızdan daha fazla kişilere ulaştırabilmektir.Bu doğrultuda halkımızdan gelen talep ve istekler üzerine var olan kurslarımıza yenilerini de ekleyerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz