Ana Sayfa Batı Trakya Haberler GAZETECİ ABDÜLHALİM DEDE’YE CEZA VE TAZMİNAT DAVASI

GAZETECİ ABDÜLHALİM DEDE’YE CEZA VE TAZMİNAT DAVASI

15
0

Trakya’nın Sesi gazetesi sahibi gazeteci Abdülhalim Dede aleyhine İskeçeli avukat Stergios Yalaoğlu’nun tazminat ve ceza davası açtığı belirtildi.

Trakya’nın Sesi internet sitesinde yer alan haberde, “İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketi”nin Millet gazetesi aleyhine açılan soruşturma hakkında yayımladığı açıklama nedeniyle, gazeteci Abdülhalim Dede aleyhine ceza davası için önsoruşturma başlatıldığı belirtiliyor. Ayrıca, Yunanlı avukat Stergios Yalaoğlu’nun, Abdülhalim Dede aleyhine açtığı 49.960 euroluk manevi tazminat davasının da 4 Eylül 2013 tarihinde görüşüleceği ifade ediliyor

Söz konusu haber Trakya’nın Sesi internet sitesinde, “Azınlık basınını susturma girişimleri” başlığıyla verildi.

“İnsan ve Azınlık Hakları İçin Türk Azınlık Hareketi”nin, Millet gazetesi aleyhine açılan soruşturma hakkında 17 Mayıs 2013 tarihinde yayımladığı açıklama ise şöyle:

“Η Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα καταγγέλλει νέο φασιστικό κρούσμα ρατσιστικής μισαλλοδοξίας σε βάρος της μειονοτικής εφημερίδας Μιλλέτ της Ξάνθης, που ενορχηστρώθηκε από την γνωστή διαχρονική εθνικιστική συμμορία του βαθέως κράτους που έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των μειονοτικών πολιτών της Θράκης. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η ενέργεια του δικηγόρου Γιαλάογλου να υποβάλει μια ανυπόστατη και καταγέλαστη μήνυση, γεμάτη από εμπάθεια και φαιδρή ερμηνεία της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας κατά τρόπο που ουσιαστικά όποιος πολίτης δεν συμμορφώνεται με τις αρρωστημένες φαντασιώσεις της εν λόγω εθνικιστικής κλίκας που ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές και την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του τουρκοφάγου Αντώνη Σαμαρά λυμαίνεται ιδεολογικά μια πληθώρα νευραλγικών τομέων της ελληνικής Διοίκησης να κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων η πλειονότητα των οποίων έρχεται μάλιστα σε κατάφωρη αντίθεση με το υπέρτερο έννομο αγαθό της συνταγματικά προστατευμένης ελευθερίας της έκφρασης. Τέτοιες ενέργειες είναι συνήθως καλά μελετημένες και σχεδιασμένες από σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να πλήξουν τις κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα δικαιώματα της μειονότητας.

Μάλιστα, αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι με τη μηνυτήρια αυτή αναφορά εκείνος που πραγματικά διαπράττει το αδίκημα της πρόκλησης αμοιβαίας διχόνοιας είναι ο ίδιος ο κ. Γιαλάογλου, αφού με τον τρόπο αυτόν σπέρνει το μίσος και το διχασμό, αφού παρουσιάζει ψευδώς την εφημερίδα Μιλλέτ αλλά και παράγοντες της τουρκικής μειονότητας να ζητούν δήθεν βιαιοπραγίες κατά των πολιτικών, παριστάνοντας ότι αγνοεί πως η διεκδίκηση για επίτευξη τιμωρίας έχει πολιτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι αφορά άσκηση φυσικής βίας κατά προσώπων. Η χονδροειδής αυτή διαστρέβλωση εκ μέρους του κ. Γιαλάογλου αποδεικνύει ότι η υποβολή της συγκεκριμένης κατάπτυστης μηνυτήριας αναφοράς αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου του βαθέως κράτους και παρακράτους της Ελλάδας, που στοχεύει στην όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε πλειονοτικούς και μειονοτικούς στη Θράκη, και σε σταδιακή αποστέρηση κεκτημένων μειονοτικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων.

Η ελεύθερη έκφραση μέσα σε μια Δημοκρατία καθώς και ο σχολιασμός του δημόσιου βίου είναι ανεπίτρεπτο να εκλαμβάνονται ως διάδοση ψευδών ειδήσεων ή ως παρότρυνση σε παρανομίες κλπ., αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα καταργούνταν κάθε δυνατότητα ελεύθερης και απρόσκοπτης πολιτικής αντιπαράθεσης ή ακόμη και ανοιχτής συζήτησης για καυτά δημόσια θέματα που απασχολούν την τοπική ή την ευρύτερη κοινωνία. Κατά τον ίδιο τρόπο, η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους σε προσχολικές βαθμίδες που δεν διασφαλίζουν παροχή δίγλωσσης εκπαίδευσης έχει νομικό έρεισμα στη Συνθήκη της Λωζάννης, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομη συμπεριφορά, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη γίνει καταγγελίες για το ζήτημα αυτό προς διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε τον κ. Γιαλάογλου και τους πάτρωνές του ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του εθνικιστικού λόμπυ η Θράκη δεν πρόκειται να επιστρέψει στα μαύρα χρόνια της ανελευθερίας και της καταπίεσης, όπως επιθυμούν ορισμένοι κύκλοι. Η άσκηση ψυχολογικής τρομοκρατίας δεν πρόκειται να κάμψει το φρόνημα των μειονοτικών πολιτών αλλά και κάθε δημοκράτη που στέκεται στο πλευρό τους, προκειμένου όχι μόνο να μην υπάρξει οπισθοχώρηση ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, αλλά αντιθέτως να υπάρξει και διεύρυνσή τους σε κάθε επίπεδο.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz