Ana Sayfa Avrupa | Balkanlar FUEN TAG 6. Yıllık Toplantısına Katıldılar

FUEN TAG 6. Yıllık Toplantısına Katıldılar

3
0

Balkanlar’dan Kafkasya’ya Türk azınlıkları ve toplulukları sanal platformda bir araya geldiler.

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 6. Yıllık Toplantısı tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını dolayısıyla 22 Aralık 2020’de çevrim içi gerçekleşti.

9-12 Ağustos 2020 tarihlerinde Karaçay Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Vakfı’nın (Bars-El) ev sahipliğinde Çerkessk, Karaçay-Çerkesya Cumhuriyeti’nde düzenlenmesi planlanan FUEN TAG toplantısı Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içine taşındı, FUEN’e üye Türk azınlıkları ve toplulukları sanal platformda bir araya geldiler.

Batı Trakya’yı temsil ettiler

Zoom’da gerçekleştirilen toplantıya Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”, Karaçay-Balkar Türklerini temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El”, Kosova Türklerini temsilen Kosova Genç Birlik Derneği ile FUEN TAG toplantılarına yıllardır katılımının ardından FUEN 2020 Kongresi’nde FUEN’e üye olan Kumuk dilinin korunması ve Kumuk projelerinin koordinasyonu için bölgesel sivil toplum örgütü “Qumuqlar” katıldı. FUEN’ye henüz üye olmayan ancak geçmişte FUEN TAG toplantılarına katılan Bulgaristan’dan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği ve Ukrayna Gagavuzlarını temsilen Ukrayna Gagavuz Birliği de toplantıya iştirak etti.

FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu’nun açış konuşmasıyla başlayan toplantıda Habip Oğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle Karaçay-Balkarların ev sahipliğinde fiziki olarak bir araya gelemediklerini ancak sanal platformda buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. Salgın nedeniyle 2020 yılında fiziki olarak toplantılara katılmanın mümkün olmadığını ifade eden  Habip Oğlu, FUEN TAG üyeleri ile e-posta yolu ile iletişim içerisinde olmaya devam ederek iletişim ve  işbirliği içerisinde olmayı sürdürdüklerini ifade etti. Toplantının devamında katılımcı kuruluşlar yaşadıkları ülkelerde temsil ettikleri Türk azınlıkları ve toplulukları açısından yaşanan önemli gelişmeleri aktardılar, derneklerinin bu süreçte gerçekleştirdikleri çalışmaları dile getirdiler.

İki oturum halinde gerçekleşen toplantının öğleden sonraki oturumunda Kovid-19 ve Türk azınlıklarının/topluluklarının durumu ele alındı. Katılımcı kuruluşlar salgının etkisini ilk gösterdiği Mart 2020’den bu yana yaşadıkları ülkelerde virüsten korunma yolları ve virüsle mücadelede temsil ettikleri Türk azınlıkları ve toplulukları olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardılar. Ayrıca katılımcı kuruluşlar, salgın sırasında ana dilde bilgiye erişim ve ana dilde bilgi edinme, sağlık hizmetlerine erişim ve uzaktan eğitim sürecinde ana dilde eğitim konularında yaşadıkları deneyimleri ve sorunları dile getirdiler.

FUEN TAG 2021 yılında çevrim içi platformda düzenli olarak bir araya gelecek

FUEN TAG’nin 2021 yılı çalışma planı ve yol haritasının görüşüldüğü toplantıda FUEN TAG internet sayfası ile sosyal medya hesaplarının aktif bir biçimde kullanılmasına yönelik öneriler tartışıldı. Salgın koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte toplantıya katılan Türk azınlıkları ve toplulukları 2021 yılında uluslararası düzeyde aktif bir çalışma izlemeye karar verdiler, bu karar doğrultusunda uluslararası düzeydeki toplantılara katılarak sorunların dile getirilmesinin öneminin altını çizdiler.

Ayrıca toplantıya katılan Türk azınlıkları ve toplulukları salgın koşullarına bağlı olarak 2021 yılında çevrim içi platformda düzenli olarak bir araya gelmeye karar verdiler.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz