Ana Sayfa Batı Trakya Haberler FUEN KONGRESİ’NDE TARİHİ BAŞARI

FUEN KONGRESİ’NDE TARİHİ BAŞARI

17
0

Batı Trakya Türkleri, Avrupa Halkları Federal Birliği’nde (FUEN) tarihi bir başarıya imza attı.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu FUEN Başkan Yardımcısı seçilirken, Dostluk Eşitlik Barış Partisi de FUEN üyeliğine kabul edildi.

58’İNCİ KONGRE GÜNEY TİROL’DA

Avrupa Halkları Federal Birliği’nin 58’inci (FUEN) Kongresi, 19-23 Haziran tarihleri arasında İtalya’nın Güney Tirol özerk bölgesinde gerçekleşti.

FUEN üyesi Güney Tirol Halk Partisi (SVP)’nin ev sahipliğinde gerçekleşen kongrede Batı Trakya Türk Azınlığı’nı, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği,  ABTTF ve FUEN’e üyelik başvurusunda bulunan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi temsil etti.

Kongrede BTAYTD’yi Uluslararası İlişkiler ve İnsan Hakları Kolu üyeleri Pervin Hayrullah ve Cemil Kabza temsil etti.

ABTTF’den Başkan Halit Habipoğlu, Başkan Yardımcıları Cengiz İsmail ve Engin İsmail, Genel Sekreter Gökhan Kocaveli ile ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kasap ve Dr. Sebahattin Abdurrahman ile ABTTF eski yöneticisi Sebahattin Mümin katıldı.

DEB Partisi’nden Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş, Genel Başkan Danışmanı ve Özel Kalem Müdürü Aydın Ahmet ile DEB Partisi temsilcileri Leyla Salihoğlu ve Şerif Osman katıldı.

“AZINLIKLAR MARKETİ”

Güney Tirol’ün Briksen kentinde gerçekleştirilen kongre Cusanus Akademisi’nde gerçekleşti.

Kongre, 19 Haziran Çarşamba akşamı, geleneksel “Azınlık Pazarı” ile start aldı.

Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen bu etkinlikte FUEN’e üye azınlıklar kendi kültürlerine ait geleneksel lezzetleri sergilediler. Farklı kültürlere ait tatların sunulduğu etkinlikte, Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan azınlık temsilcileri birbirleri ile tanışma ve kaynaşma fırsatı elde etti.

Batı Trakya standında ise Türk kahvesi, lokum ve zeytin ikram edildi.

“ÖZERK BÖLGELER ANLATILDI”

Briksen Cusanus Akademisi toplantı salonunda gerçekleşen kongrenin ikinci gününde, FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, FUEN Başkan Yardımcısı Martha Stocker, Güney Tirol Halk Partisi (SVP) Başkanı Richard Theiner ile Güney Tirol Hükümeti üyesi Florian Mussner’in katılımı ve konuşmaları ile resmi açılış gerçekleştirildi.

Avrupa’da özerklik çeşitlerinin anlatıldığı bu bölümde Güney Tirol Özerk Bölgesi’ni, Güney Tirol Başbakanı Luis Durnwalder anlattı. FUEN asbaşkanı Martha Stocker ise Trentino bölgesi hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Katalonya eski başkanı Jordi Pujol, FAROE Adaları Dışişleri Bakan Yardımcısı sigmundur İsfeld, Romanya’daki Macarlar (RMDSZ) Partisi başkanı ve Romanya eski Kültür Bakanı Hunor Kelemen, Rusya’daki Alman azınlığın temsilcisi Tatyana Smirnova ve Belçika’daki Almanca konuşanların temsilcisi Oliver Paasch kendi ülke ve bölgelerinde uygulanan “özerlik” çeşitlerini anlattı.

“KÜLTÜREL ÖZERKLİK ÖRNEKLERİ”

İkinci oturumda ise Avrupa’daki bazı bölgelerde uygulanan “Kültürel özerlik” örnekleri ele alındı.

Bu bölümde Slovenya’daki Carinthian, Polonya’daki Alman ve Romanya’daki Macar azınlıklara yönelik uygulanan “kültürel özerlik” örnekleri ele alındı.

Galler Partisi Başkanı Leanne Wood, Galler’de uygulanan “Dil özerkliği”ni anlatırken, Almanya’daki Sorb azınlığına yönelik uygulanan “Dil özerkliği” modelini de Lusation Sorb Federasyonu temsilcisi Bernhard Ziesch anlattı.

“AVRUPA VATANDAŞ GİRİŞİMİ”

21 Haziran Cuma günü ise, FUEN’in Güney Tirol Halk Partisi, Romanya Macarları Demokratik İttifakı (RMDSZ) ve Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) ile birlikte başlatacağı “Avrupa Vatandaş Girişimi”, 1 milyon imza kampanyasının tanıtımı yapıldı.

1 milyon imza kampanyasına yönelik FUEN Kongresi Deklarasyonu’nun açıklandığı kongreye AP Milletvekili Herbert Dorfmann ve AP Milletvekili ve AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Başkanı Csaba Tabajdi de katıldı.

AP milletvekilleri Avrupa’da yaşayan ulusal azınlıkların haklarının korunması amacı ile başlatılacak 1 milyon imza kampanyasının önemini anlatan konuşmalar yaptı.

“YALNIZ DEĞİLSİNİZ”

Ardından Briksen’in merkezindeki Katedral Meydanı’nda gerçekleştirilen tören ile “Azınlık Kurtarma Paketi” adı altında  “Azınlıklar için 1 milyon imza kampanyası” resmen başlatıldı. Kampanyaya öncülük edecek “Vatandaş Komitesi”nin yedi üyesinden FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, RMDSZ Başkanı Hunor Kelemen ve Güney Tirol Özerk Yönetimi Başbakanı Luis Durnwalder’in katılımı gerçekleştirilen törende “Yalnız değilsiniz!” sloganı ile kampanyanın renklerinden oluşan balonlar gökyüzüne salındı, böylelikle kampanya resmen başlatıldı.

AZINLIK SORUNLARI BİLDİRİSİ KABUL EDİLDİ

FUEN’e üye kuruluşlar atarafından hazırlanan ve azınlık sorunlarının anlatıldığı bildiriler, delegeler kurulunda kabul edildi.

BTAYTD ve ABTTF tarafından ortaklaşa hazırlanan ve azınlık sorunları ile taleplerinin yer aldığı bildiriler, 146 delegeden sadece “Konstantinopolitan Society” adlı kuruluşun hayır oyuna karşılık diğer üyeler tarafından kabul edildi.

Öte yandan Almanya’daki Sorb, Rusya’daki Alman, Tatar Türkleri, Avusturya’daki Hırvatlar ve  Ukrayna’daki Almanlar’ın hazırladıkları bildiriler oy birliğiyle kabul edildi.

AZINLIK SORUNLARI

BTAYTD ve ABTTF tarafından ortaklaşa hazırlanan ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının sorunlarının yer aldığı bildirileri, BTAYTD ve ABTTF adına Cemil Kabza sundu. Bildiriler, FUEN üyelerinden sadece “Konstandinopolitan Society”nin hayır oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Yunanistan’da artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığından Batı Trakya Türkleri’nin de nasibini aldığı belirtilen bildirilerde, Altın Şafak Partisi’nin iki azınlık mensubuna yönelik saldırıları anlatıldı.

Irkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı AB müktesebatına uyması için Yunanistan’a çağrı yapılan bildiride, bu tür saldırılarda bulunanların cezalandırılması istendi.

AZINLIK HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

BTAYTD ve ABTTF tarafından ortaklaşa hazırlanan diğer bildiride de Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın hukuki statüsü hakkında özet bilgi verildi.

Uluslararası hukukla azılık hakları garanti altına alınmasına rağmen Batı Trakya Türkleri’nin bugün eğitim, müftülük, vakıflar ve 19. Madde mağdurları konusunda sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen bildiride, azınlığın haklarının iade edilmesi talep edildi.

Türk azınlığın tanınması talep edilen bildiride, 19. Madde yüzünden vatandaşlığını kaybedenlere vatandaşlıklarının iade edilmesi, seçilmiş müftülerin göreve getirilmesi, “Türk” kelimesi yüzünden kapatılan ve kurulmasına izin verilmeyen dernekler hakkında AİHM kararlarının uygulanması, Türkçe ve Yunanca eğitim verecek azınlık anaokullarının kurulması ve azınlıkla hükümetin mutlaka diyaloğa geçmesi talepleri yer aldı.

DEB PARTİSİ ARTIK FUEN ÜYESİ

22 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen FUEN Delegeler kurulu’nda yapılan seçimlerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alandaki temsilcisi DEB Partisi’nin FUEN’e üyelik başvurusu delegelerin oyları ile kabul edildi. DEB Partisi, FUEN’in yeni üyesi oldu. DEB Partisi ile birlikte Slovakya’dan Macar toplumun partisi (Magyar Közösség Pártja) ve Fransa’dan Ulusal Breton Partisi (Strollad Breizh) de FUEN’e üye kabul edildi.

DEB Partisi’nin üyeliği ile Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN’de bundan böyle BTAYTD, DEB Partisi ve ABTTF tarafından temsil edilecek ve her üç kuruluşun 2’şer delege ile temsil edilme ve 2’şer oy kullanma hakkı bulunacak.

HABİPOGLU FUEN BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Delegeler Meclisi’nde yapılan seçimlerde FUEN Başkanlık Divanı’nın yeni üyeleri belirlendi.

BTAYTD adına FUEN kongresine katılan Pervin Hayrullah’ın tanıttığı ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, üç yıl süre ile görev yapmak üzere Başkan Yardımcısı olarak seçildi. Seçimler sonucunda FUEN Başkanlık Divanı şöyle oluştu:

Başkan: Hans Heinrich Hansen (Alman Kuzey-Schlesvigler Birliği)

Başkan Yardımcısı: Martha Stocker (Güney Tirol Halk Partisi)

Başkan Yardımcısı: Bernhard Ziesch (Domowina-Sorblar)

Başkan Yardımcısı: Lorant Vincze (RMDSZ- Romanya’daki Macarlar)

Başkan Yardımcısı: Olga Martens (IVDK- Rusya’daki Alman azınlık)

Başkan Yardımcısı: Dieter Küssner (SSF- Almanya’daki Dan azınlığı)

Başkan Yardımcısı: Halit Habipoğlu (ABTTF- Batı Trakya Türk Azınlığı).

LADİN AZINLIĞI

FUEN Kongresi ve yan etkinlikleri, Güney Tirol Özerk Bölgesinde yaşayan ve sayıları yaklaşık olarak 30 bin olduğu söylenen Ladin azınlığının yaşadığı Alp dağları kıyılarına yönelik düzenlene kültürel gezi ile son buldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz