Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar FUEN, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI HAKKINDA YAZILI BİR...

FUEN, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ’NE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI HAKKINDA YAZILI BİR BİLDİRİ SUNDU

19
0

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne özel istişari statüde üye bir sivil toplum kuruluşu olarak ilk kez BM İnsan Hakları Konseyi’ne yazılı bir bildiri sundu. BM’ye ilk kez sunduğu yazılı bildiride FUEN, uluslararası toplumun dikkatini çekmek amacıyla Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel sorunlarını aktardı, Yunanistan’dan Lozan Antlaşması ile Yunanistan’ın taraf olduğu insan hakları antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmesini istedi. FUEN, Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı sırasında Yunan Hükümeti’nden azınlığın sorunlarına çözüm bulmak amacı ile azınlık temsilcileri ile resmi bir diyalog mekanizması başlatmasını ve azınlığı doğrudan ilgilendiren konularda azınlığın karar alma süreçlerine dahil edilmesini istedi.

2012 ve 2013 yılında Batı Trakya’yı üç kez ziyaret eden FUEN Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel sorunlarına dikkat çekti.

Yazılı bildiride 2012 ve 2013 yıllarında Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği üç keşif ziyaretinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve dini liderleri ile yaptığı görüşmelerde elde ettiği bilgi ve gözlemlerini aktaran FUEN, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendini tanımlama, dernek kurma özgürlüğü, eğitim ve din alanlarında yaşadığı temel problemleri sıraladı. Eğitim alanında iki dilli azınlık anaokulları sorununa, din alanında ise müftü ve “240 İmam Yasası” sorunlarının altını çizen FUEN, 5. kez AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Yunanistandan Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı ile Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylamasını talep etti.

Lizbon Antlaşması ve Temel Haklar Sözleşmesi ile azınlıklara üye kişilerin korunmasının AB mevzuatı ve politikasının bir parçası olduğunun altını çizen  FUEN, Yunanistan AB Dönem Başkanlığı’ndan Yunanistan’ın Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı ile Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylamasını istedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz