Ana Sayfa Batı Trakya Haberler FUEN BAŞKAN YARDIMCISI HALİT HABİP OĞLU KOSOVA’DAKİ TÜRK TOPLULUĞUNU ZİYARET ETTİ

FUEN BAŞKAN YARDIMCISI HALİT HABİP OĞLU KOSOVA’DAKİ TÜRK TOPLULUĞUNU ZİYARET ETTİ

17
0

17-19 Nisan 2017 tarihlerinde Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, Kosova Cumhuriyeti’nin kurucu topluluklarından biri olan Kosova Türklerini ziyaret etti. 23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı dolayısı ile Kosova Genç Birlik Derneği’nin daveti üzerine Kosova’nın başkenti Priştine ile Kosova Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Prizren’e gerçekleştirilen ziyaretlerde FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, 17 Şubat 2008’de bağımsız olan Kosova Cumhuriyeti’ndeki Türk topluluğu temsilcileri ile görüştü. Çalışma ziyaretinde Habip Oğlu’na FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) Sekretaryası’nı yürüten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’ndan (ABTTF) Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık eşlik etti.

İlk olarak 14-17 Kasım 2016’da Berlin’de gerçekleştirilen FUEN TAG 3. Yıllık Toplantısı’na misafir olarak iştirak eden Prizren merkezli Kosova Genç Birlik Derneği Başkanı Cengiz Kovaç ile Prizren’deki dernek merkezinde görüşen Habip Oğlu, Kosova Genç Birlik Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgi edindi. Aynı günün akşamında heyet, 23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı etkinlikleri kapsamında Prizren Kültür Evi’nde gerçekleştirilen 23 Nisan Açılış Konseri’ne iştirak etti.

18 Nisan Salı günü Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar’ı makamında ziyaret eden FUEN Başkan Yardımcısı, FUEN’nin Avrupa’daki ulusal azınlıkları bir araya getiren en büyük çatı kuruluşu olduğunu ifade ederek FUEN’nin çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Bu çerçevede Halit Habip Oğlu, FUEN’nin “Azınlıkları Koruma Paketi” isimli Avrupa Vatandaşları Girişimi hakkında bilgi verdi, FUEN’nin Avrupa’da ulusal ve dilsel azınlıklara mensup kişilerin korunması ile Avrupa’da kültürel ve dilsel çeşitliliğin güçlendirilmesi amacıyla önlemler alınmasını sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

Bakan ile görüşmenin ardından heyet, Kosova anayasasınca diğer kurucu topluluklar ile birlikte kontenjan milletvekili seçme hakkına sahip Kosova Türklerini mecliste temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekilleri Fikrim Damka ve Müferra Şinik ile görüştü. Mecliste gerçekleştirilen toplantıda Habip Oğlu, FUEN’nin çalışmaları ile birlikte FUEN’de temsil edilen Türk azınlıkları ve toplulukları hakkında bilgi verdi, milletvekillerinden Kosova’daki Türklerinin durumu hakkında bilgi edindi. Son olarak Habip Oğlu T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit’i makamında ziyaret ederek FUEN’nin çalışmalarını aktardı, FUEN’nin “Azınlıkları Koruma Paketi” isimli girişiminin Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin desteklenmesi açısından öneminin altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz