Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar FUEN AB KOMİSYONU’NA ANAOKULLARI SORUNU KONUSUNDA BİR MEKTUP GÖNDERDİ

FUEN AB KOMİSYONU’NA ANAOKULLARI SORUNU KONUSUNDA BİR MEKTUP GÖNDERDİ

12
0

Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding’e gönderdiği mektupta Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocukların ana dilde öğrenim hakkının Yunan Devleti ve temsilcisi hükümet tarafından ihlal edildiğini ifade etti.

Batı Trakya’yı ziyaret eden Hansen iki dilli azınlık anaokulları sorunu konusundaki gözlemlerini dile getirdi

16-20 Ekim 2012 tarihlerinde FUEN üyesi Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun daveti üzerine AP Milletvekili François Alfonsi ve Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları(HRWF) Direktörü Willy Fautre ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını araştırmak üzere bölgeye gittiğini söyleyen Hansen, İskeçe ve Gümülcine’de azınlık temsilcileri, dini liderler ve sivil toplum kuruluşları ile görüştüklerini söyledi. 1923 Lozan Antlaşması’na göre Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkiye’deki gayri Müslim azınlıkla eşit olarak kendi okullarını kurma ve anadilini kullanma hakkına sahip olduğunu söyleyen Hansen, keşif ziyareti sırasında en çok ifade edilen sorunun iki dilli azınlık anaokullarının eksikliği olduğunu söyledi. 3518/2006 sayı ve tarihli yasa ile zorunlu eğitimin 9 yıldan 10 yıla çıkartılarak 5 yaşını tamamlamış tüm çocuklar için anaokul eğitiminin zorunlu hale getirildiğini söyleyen Hansen, Yunanistan’ın Yunancadan farklı bir dil konuşan azınlık çocukları için farklı bir düzenleme getirmediği için ayrımcılık yapmama ilkesini ihlal ettiğini söyledi.

Keşif ziyareti sırasında İskeçe’nin Şahin köyünü ziyaret ettiklerini ve orada devlet anaokuluna gitmedikleri için azınlık ilkokuluna kayıt edilmeyen 20 çocuğun aileleri ile buluştuklarını söyleyen Hansen, ailelerin azınlık anaokulu olmadığı için çocuklarını devlet anaokuluna göndermediklerini öğrendiklerini ifade etti. Kayıt sorunun Kasım ayında çözüldüğünü ancak bu çözümün nihai bir çözüm olmadığını söyleyen Hansen, azınlık çocuklarının yalnızca Yunanca dilinde eğitim veren devlet anaokullarına gitmek zorunda oldukları için benzer bir sorunun gelecek yılda da yaşanabileceğini belirtti.

Eski BM Bağımsız Azınlıklar Uzmanı Gay McDougall’ın 2008 yılında hazırladığı raporda iki dili azınlık anaokullarının Türkçe ve Yunanca’nın daha erken yaşlarda öğrenmesine olanak sağlayacağı için entegrasyona katkıda bulunacağını ifade ettiğini belirten Hansen, Yunan Hükümeti’nin iki dilli azınlık anaokullarının azınlık okul sistemine dahil edilmesini talep etti. Azınlık üyesi kişilerin haklarına atıfta bulunan  Lizbon Anlaşması ile Temel Haklar Sözleşmesi’nin AB mevzuatının bir parçası olduğunu söyleyen Hansen, Adalet, Temel Haklar ve Vatandaşlıktan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı’ndan Yunanistan dahil AB üyesi ülkelerdeki azınlıkların durumuna daha fazla ilgi göstermesini talep etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz