Ana Sayfa Yunanistan Haber Floros: “Tahrikler Öngörülemeyen Sonuçları Olan Kazaya Yol Açacak”

Floros: “Tahrikler Öngörülemeyen Sonuçları Olan Kazaya Yol Açacak”

3
0

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, NATO’nun yüksek düzey yetkilileriyle telekonferans aracılığıyla iki ayrı görüme gerçekleştirdi.

Komutan Floros, Türkiye’nin Ege ve Evros’ta tahriklerde bulunduğunu ve bu tahriklerin matematiksel hassasiyetle öngörülemeyen sonuçları olan bir kazaya yol açacağını aktardığı belirtiliyor.

Görüşme ile ilgili Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından şu yazılı açıklama yapıldı.

“Görüşme, NATO Askeri Komite Başkanı Org. Sir Stuart Peach’in talebi üzerine, Genelkurmay Başkanları düzeyinde 14 Mayıs 2020 tarihinde yapılacak olan NATO Askeri Komitesi’nin toplantısının bir parçası olarak gerçekleşti.

Ayrıca, Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutan Yardımcısı (DSACEUR) ile General Tim Radford’un talebi üzerine ve yakın zaman önce görevi devralmasından dolayı bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Görüşmelerde, COVID-19 krizi ve İttifak’ın bununla mücadeledeki rolü, Girit’te Füze Savunmasında Birleşik Mükemmeliyet Merkezi’nin (IAMD COE) kurulması hakkında bir Mutabakat Zaptı imzalanması, Eylül 2021’de Atina’da NATO Askeri Komite toplantısının gerçekleştirilmesi, NATO’nun Avrupa-Atlantik Bölgesi’nde devam eden Caydırıcılık ve Savunma Kavramı’nın yanı sıra, daha geniş Balkan bölgesinde ve Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrar konularının bir parçası olarak yeni savunma ve güvenlik sorunlarına çözüm getirmesi gibi konular ele alındı.

Buna ek olarak, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros görüşmede, Evros ve Ege’deki göç krizinin son zamanlarda yükselişine ve bunun Türkiye tarafından araçsallaştırılmasına, Ege ve Doğu Akdeniz’de ihlal edici davranışlara, Atina FIR hattında hava trafik ihlallerinin artış gösterdiğine, ulusal hava sahamızın ihlaline, ulusal sahamızda Evros ve adalar üzerinde yasadışı uçuşlarla ihlalllerin yapılmasına, karasularımızdaki zararsız olmayan geçişlere, yasadışı deniz araştırmaları ve sondaj yapmak, BM tarafından Libya’ya yönelik dayatılan silah ambargosunun ihlal edilmesi ve diğer alanlarda tahrik ve kışkırtılma yapılmasına, özellikle bu yukarıdakilerinin kaza riskine ve bunun ciddi sonuçlarına dikkat çekildi.

Görüşmede bunlara ek olarak, geçtiğimiz günlerde Bakan Nikos Panagiotopulos ve kendisini taşıyan askeri helikopterin Türk savaş uçakları tarafından taciz ve rahatsız edilmesini de gündeme getirildiği belirtiliyor.