Ana Sayfa Batı Trakya Haberler FERRUH ÖZKAN: “YUNANİSTAN YETKİLİLERİ, BTTDK İLE DİYALOG KANALINI AÇMALI VE MÜZAKERELERE BAŞLAMALIDIR”

FERRUH ÖZKAN: “YUNANİSTAN YETKİLİLERİ, BTTDK İLE DİYALOG KANALINI AÇMALI VE MÜZAKERELERE BAŞLAMALIDIR”

42
0

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi” Başkanı Ferruh Özkan, yayınladığı basın açıklamasıyla bir kez daha Batı Trakya Türkleri’nin taleplerini yineledi ve Yunanistan yetkililerinin Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) ile diyalog kanalını açmalarını ve müzakerelere başlanması gerektiğini vurguladı.

Yazılı açıklama aynen şu şekildedir:

ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Tarih: 12.12.2018

Sayı: OBTMM-003

“Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi olarak kuruluş amacımız, daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi Yunanistan’ın, Özerklik haklarımızın tamamını uygulamaya koymasını sağlamaktır.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Yunanistan’ı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri lehine aldığı kararları uygulamaya çağırmasını Avrupa Konseyi adına “geç kalınmış” olumlu bir adım olarak görmekteyiz, fakat yeterli olmadığını da belirtmekte fayda görüyoruz.

Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos, Lozan’da Türkiye ile görüşme ve antlaşma imkanı yaratabilmek için, Konferansta Fransızca olarak şunları söylemiştir: “L’organisation hiérarchique des communnautés musulmanes est restée autonome. Les muftis sont designés pas les communautés”. Türkçe çevirisi: “Müslüman cemaatlerin hiyerarşik örgütlenmesi –otonomdur- özerktir. Müftü cemaatlerin kendileri tarafından atanır.”

Dolayısı ile Yunanistan 21. Yüzyılda, eğitimin ve teknolojinin getirdiği imkanlar ile haklarını daha rahat öğrenmeye başlayan Batı Trakya Türk Azınlığını daha fazla özerklik haklarından mahrum bir şekilde böylesine sıkı bir yönetim altında tutamayacağını görmek zorundadır.

Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları ve kurumları adeta bir bütün olarak Yunanistan’da, Avrupa’da ve Türkiye’de ahenkle çalışmakta, hak mahrumiyetlerini uluslar arası bütün platformlarda anlatmaktadır.

Batı Trakya Türk Azınlığı, özerklik haklarını geri kazanmak adına Yunanistan’ın çıkmaz sokağından çıkmaya çalışmaktadır. Bu çabayı bütün Dünya devletleri takdirle karşılamalı, destek vermelidir.

Yunanistan ile iyi niyet çerçevesinde ilk taleplerimiz:

1-   Azınlık kurumlarımızın “Türk” adı geçen tabelaları Yunanistan kurumlarından yetkililerin de katılımı ile bir törenle yerlerine asılmalıdır, eksik tescil işlemleri yapılmalıdır.

2-   Gümülcine Müftülüğüne İbrahim Şerif’in, İskeçe Müftülüğüne Ahmet Mete’nin Müftü olarak makamlarına Yunanistan kurumlarından yetkililerin de katıldığı bir törenle oturmaları sağlanmalıdır. Diğer bölgelerdeki müftülükler için de Yunanistan yetkilieri tarafından kendileri ile istişare kanalı açılmalıdır.

3-   Azınlık okullarıyla ilgili 1913 Atina Antlaşmasının “Öğretim resmi programa göre Türkçe yapılacak ve Yunan dil öğretimi de zorunlu olacaktır” maddesi derhal yeniden uygulanmalıdır.

4-   Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu ile Yunanistan yetkilileri diyalog kanalını açmalı, müzakerelere başlanmalıdır.

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi olarak, Müslüman Türk Azınlığımızın Özerklik haklarının Yunanistan tarafından doğru şekilde uygulanması için taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.”

Saygılarımla

Ferruh ÖZKAN

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi Kurucu Başkanı

İletişim: obtmm-basin@gmail.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz