Ana Sayfa Batı Trakya Haberler F-35A KATILIMIYLA “İNİOHOS 2019” BUGÜN BAŞLIYOR

F-35A KATILIMIYLA “İNİOHOS 2019” BUGÜN BAŞLIYOR

34
0

Yunanistan, bazı ülkelerle birlikte Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz’de savunma işbirliğinden askeri ittifaka doğru gidiyor.

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde bazı ülkelerin katılımıyla savunma işbirliğinden askeri ittifaka doğru giderken bölgenin stratejik dengesini de değiştirmeyi amaçlıyor. Tabii ki bu yeni ittifak oluşumu Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen ve 1 Nisan 2019 Pazartesi günü başlayacak olan ikinci “İNİOHOS 2019” «Ηνίοχος 2019» çok uluslu orta dereceli hava kuvvetleri tatbikatı 12 Nisan tarihinde son bulacak.

Tatbikatın amacı, Hava Kuvvetlerinin operasyonel kapasitesini en üst düzeye çıkarmak , çok tehditli bir savaş ortamına benzeyen koşullarda gerçekçi operasyonel eğitim sağlamak olduğu belirtiliyor.

Tatbikat, Yunanistan’ın yanı sıra, diğer müttefik devletlere ait hava kuvvetleri ile birlikte gerçekleştirilecek. Yunanistan tarafından tatbikata Kara Kuvvetleri ve Donanma’nın da katılımıyla Atina’nın FIR hattı boyunca gerçekleştirilecek.

İtalya’dan Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet F-35A Aeronautica Militare (AMI) 5. nesil F-35A Lightning II savaş uçakların katılımıyla “İNİOHOS 2019” yarın başlıyor. Tatbikata Yunanistan, ABD, İsrail, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri katılıyor.

Tatbikata katılan İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet F-35A haricinde 6 adet Tornado ECR savaş uçağının anti-radar AGM-88B HARM roketleri ve 2 adet AIM-9L Sidewinder ile yüklü olarak 117. Andravida Hava Üssü’nde bulunuyor.

Yunanistan tatbikata 40 adet savaş uçağı F-16 Block 30/50/52+/M, Mirage 2000-5Mk2, F-4E Phantom AUP ile katılıyor. Tatbikatta 117. Hava Üssü’nün yanısıra diğer üslerin de kullanılması bekleniyor. Tatbikatın yapılacağı bölgeler arasında Evros, Semadirek, Limni, Midilli ve diğer güney Ege bölgeler yer alıyor. Tatbikatın senaryosu gereği F-35A savaş uçaklarının Yunanistan Türkiye sınırı olan Evros Meriç bölgesine kadar uçuş gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Müttefik ülkelerin katılım listesi.

6 Χ F-35A İtalyan Hava Kuvvetleri (ΑΜΙ)

6 Χ Tornado İtalyan Hava Kuvvetleri (ΑΜΙ)

6Χ F-16 CM ABD (USAFE)

13Χ F-16Ι Sufa İsrail (IAF)

5X Mirage 2000-9 Birleşik Arap Emirlikleri (UAEAF)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz