Ana Sayfa Batı Trakya Haber “Ezan ve Ramazan Davulunun Sesini Kısmak, Demokrasi ve İnsan Haklarının Sesini Kısmaktır”

“Ezan ve Ramazan Davulunun Sesini Kısmak, Demokrasi ve İnsan Haklarının Sesini Kısmaktır”

5
0

İskeçe Türk Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ezanın veya ramazan davulunun sesini kısmak isteyenler, demokrasi ve insan haklarının sesini kısmaktadırlar.” İfadelerine yer veriliyor.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]AÇIKLAMA[/box]

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]“Ezanın veya ramazan davulunun sesini kısmak isteyenler, demokrasi ve insan haklarının sesini kısmaktadırlar.”[/box]

“Bir süredir Koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde alınan önlemleri bahane ederek Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın dini ve kültürel değerlerine saldırılmasına tanık olmaktayız.

Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin arttırıldığı Mart ayının sonlarında ezan sesinin kısılması veya susturulmasıyla başlayan haksız, ayrımcı, İslamofobik ve ırkçılığa varan uygulamalar, Ramazan ayıyla birlikte de devam ederek, “susturma” ve “sesi kısma” saplantısı bu kez Ramazan davuluna yansıdı.

Ezanın, vakit namazının geldiğini haber veren bir hatırlatma olduğu gerçeği ortadayken, onu bir toplu ibadet gibi gösteren anlayış en hafif tabirle provokasyon peşindedir. Paskalya yortusu boyunca Hıristiyan hemşerilerimiz nasıl ki kiliselere gidememiş ve toplu ayinlere katılamamışsa, yaklaşık on günden bu yana Ramazan ayını idrak eden Müslümanlar da camilerde teravih namazı kılamamakta, mukabeleler yapılamamakta, halkımız toplu iftarlarda bir araya gelememektedir. Ancak bunun bir mecburiyet olduğunun farkındayız ve fertlerin ve toplumun sağlığı için bu durumun anlayışla karşılanması gerektiğinin ve bu konuda bilim adamlarının uyarı ve tavsiyelerine uymamız gerektiğinin bilincindeyiz.

Hal böyleyken salgınla mücadele önlemleriyle uzaktan yakından alakası olmayan ezanın sesini kısmak, ezanı susturmak veya Ramazan davuluna engel olmak, bunu yapan kişileri korkutmak veya tehdit etmek demokrasiyle, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmadığı gibi, ülkemiz Yunanistan’ı İslamofobik  ve insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı devlet konumuna getirir. İskeçe Türk Birliği olarak ifade etmek isteriz ki; Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nun dini ve kültürel değerlerine karşı yapılan saldırı ve kısıtlamalar hiçbir surette kabul edilemez. Dolayısıyla bu tür engellemelere yetkililerin derhal son vermesini beklediğimizi vurgularız.

Ezanın veya Ramazan davulunun sesini kısmak isteyenler, ülkelerinin demokrasi ve insan hakları alanındaki sesini kıstıklarını akıldan çıkarmamalıdır.”