Ana Sayfa Batı Trakya Haberler EVLİYA ÇELEBİ SERGİSİ SELANİK HAMİDİYE CAMİİ’NDE AÇILDI

EVLİYA ÇELEBİ SERGİSİ SELANİK HAMİDİYE CAMİİ’NDE AÇILDI

10
0

Selanik’te çok anlamlı bir etkinlik gerçekleştiriliyor. “Evliya Çelebi: Seyahatlerin Kitabı” temalı sergi 24 Ocak 2012 Salı günü Selanik Hamidiye Camii’nde (Yeni Cami- Hürriyet Yeni Cami) sanatseverlere kapılarını açtı. Selanik’te tarihi açıdan çok önemli bu serginin açılışında Gümülcine’den sadece Birlik gazetesi vardı.

 

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Selanik Belediyesi Kültür İşlerinden Sorumlu Belediye Başkanı Yardımcısı Spiros Pengas, Selanik Aristotelio Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Öğretim görevlisi Hasan Bandaui, British Council’in Selanik sorumlusu bayan Maria Sakali, Atina’dan Benaki Müzesi Sanat ve Tarih sorumlusu bayan Fani-Maria Çigaku, Batı Trakya’dan Selanik’te eğitim gören GAT üyesi Azınlık öğrencileri ve çok sayıda sanatsever katıldı.

 

Sergiyi Uluslararası kuruluşlar, bazı özel şahıslar ve Osmanlı Tarihi tanınmış araştırmacıları Caroline Finkel, Donna Landry ve Gerald Maclean’ın hazırladığı belirtiliyor.

 

Selanik’te Hamidiye Camii’nde 24 Ocak tarihinde açılışı gerçeklenen sergi 17 Şubat 2012 tarihine kadar açık kalacak. Sergide İstanbul, Kahire, Viyana ve Londra gibi şehirler sergilenmekte ve Osmanlı Kültürünün müzik, tıp ve sanatla Londra ve diğer Avrupa’yı nasıl etkilediği anlatıldığı ifade ediliyor.

 

Sergi kapsamında Selanik Aristotelio Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Öğretim görevlisi Hasan Bandaui tarafından “İslam ve Helenizm, Arap İslam ve Avrupa Akdeniz İlişkileri- Yeni Yaklaşım” konulu bir sunum yapıldı.

 

Hasan Bandaui, İslam’ın toplumlar arasında hoşgörü ve birleştiricilik anlamında verdiği önemi dile getirdi. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in döneminden O’nun insanlara karşı davranışı, yaklaşımı ve zamanı durdurmasıyla ilgili örnekleri sunan Hasan Bandaui, bugün İslam dünyasında ve Hristiyan aleminde yaşanan olumsuzlukların Kur’an-ı Kerim ve diğer kutsal kitaplarla bağdaşmadığını dile getirdi. Büyük gezgin “Evliya Çelebi: Seyahatlerin Kitabı” nda da belirtilenlere değinen Hasan Bandaui, O’nun yolunun çağımızda insanlığa örnek olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Birlik gazetesine yaptığı kısa açıklamasında, “Böyle anlamlı bir serginin Selanik’te sergilenmesinden büyük bir zevk mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Osmanlı Tarihi’nin toplumlara, insanlığa, hoşgörüye ve birlikte yaşama verdiği değerin bir kanıtıdır. Bu akşam böyle önemli bir sergide Selanik Belediyesi yetkilileri ve sanatseverlerle birlikte olmaktan da sevinçliyim” dedi.

 

Serginin açılışından sonra Birlik gazetesine sergiyi değerlendiren Hasan Bandaui, Evliya Çelebi’nin İslam Kültürü ve Tarihinde büyük bir yerinin olduğunu ve kendisinin gerçek anlamda İnsanlığa ve insanlara doğru yolu gösterdiğini anlatan ve bu kadar önemli bir Serginin Selanik Belediyesi tarafından Yeni Cami’de sergilenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Serginin Selanik’ten sonra Gümülcine’de de sergilenmesi bekleniyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz