Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar EUROPEADA 2012 SONA ERDİ, ŞAMPİYONANIN GALİBİ GÜNEY TİROL ALMAN AZINLIĞI OLDU

EUROPEADA 2012 SONA ERDİ, ŞAMPİYONANIN GALİBİ GÜNEY TİROL ALMAN AZINLIĞI OLDU

16
0

16-24 Haziran 2012 tarihlerinde Avrupa Azınlıkları Federal Birliği’ne (FUEN) üye Lusatya Sorbları Birliği “Domowina” isimli sivil toplum kuruluşunun ev sahipliğinde düzenlenen “EUROPEADA 2012” FUEN 2. Avrupa Futbol Şampiyonası sona erdi. Şampiyonanın galibi Cumartesi günü Macaristan’daki Roman azınlık ile Güney Tirol Almanca konuşan azınlığı arasında Müllerwiese Stadyumu’nda oynanan maç sonunda Güney Tirol oldu. Şampiyonada Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden İskeçe Türk Birliği ile Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF)’ndan oluşan Batı Trakya Türk takımı ise şampiyonaya katılan 19 takım arasından 12. oldu.

 

Batı Trakya Türk heyeti İskeçe Türk Birliği’nin hukuk mücadelesine dikkat çekti

 

EUROPEADA 2012 Futbol Şampiyonası’nda 13 ülkeden 19 azınlık takımı futbolun birleştirici özelliği altında dostluk adına mücadele etti, şampiyona boyunca düzenlenen etkinliklerde diğer azınlık grupları ile tanıştı. 20 Haziran Çarşamba günü düzenlenen Kültür Festivali’nde Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıttı. FUEN ile aynı standı paylaşan Batı Trakya Türkleri, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü sorununda bir simgeye dönüşmüş İskeçe Türk Birliği’nin hukuk mücadelesini diğer azınlıklara üye kişiler ile paylaştı. İTB’nin hukuk mücadelesine dikkat çekmek amacı ile şampiyonaya İTB futbolcuları ve İTB yöneticileri ile birlikte katılma kararı alan ABTTF, şampiyona boyunca düzenlenen tüm etkinliklerde Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma hakkının ihlal etmeye devam ettiğini dile getirdi.

 

Batı Trakya Türkleri şampiyonayı izleyen basına röportaj verdi, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını anlattı

 

Batı Trakya Türk heyeti, şampiyonaya katılan azınlıklara ait basın ile biraraya gelerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını aktardı. 16 Haziran Cumartesi günü ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Sportif Faaliyetler Sorumlusu İbrahim Selamioğlu, İTB Spor Koordinatörü Hüseyin Mehmet Usta ve Batı Trakya Türk takımının bazı oyuncuları, Deutschland Radio Wissen (WDR)’de yayınlanmak üzere WDR Sorumlu Editörü Mirko Schwanitz’e röportaj verdi.

19 Haziran Salı günüABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit ile Batı Trakya Türk takımı oyuncusu Anıl Engin, Deutschlandradio Kültür Muhabiri Eberhard Schade ile söyleşi gerçekleştirdi.

 

20 Haziran Çarşamba günü ise MDR Muhabiri Bibiana Barth, Batı Trakya Türk takımına Yunanistan’dan katılan İTB heyeti ile çekim yaptı. Bununla birlikte ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit ve Batı Trakya Türk takımı oyuncularından Ahmet Cingur ile birlikte “Yaşayan Çeşitlilik” teması altında farklı radyo kanalları için söyleşi yaptılar, Batı Trakya Türk takımını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıttılar. Reşit ve Cingur, Yunanistan’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını anlattılar, İTB’nin yaklaşık 25 yıldır süren hukuk mücadelesini dile getirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz