Ana Sayfa Avrupa ve Balkanlar EURODAN 4 ÜLKENİN ÇIKIŞ BEDELİ 17 TRİLYON EURO

EURODAN 4 ÜLKENİN ÇIKIŞ BEDELİ 17 TRİLYON EURO

10
0

Yunanistan ve ardından üç sorunlu güney ülkesinin euro para birimini terk etmesinin küresel ekonomik büyümeden 17 trilyon euro çekilmesine ve dünya çapında bir durgunluğa neden olabilir.

Alman Bartelsmann vakfı tarafından yaptırılan bir araştırma, başta Yunanistan ve ardından üç sorunlu güney ülkesinin euro para birimini terk etmesinin küresel ekonomik büyümeden 17 trilyon euro (22 trilyon dolar) çekilmesine ve dünya çapında bir durgunluğa neden olacağını, ABD ve Çin’in de bundan etkileneceğini ortaya koydu.

Araştırmada Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve borç veren ülkelerin de Atina ve diğer ülkelere yardım yapmaktan “bıktıkları” dört senaryo ele alındı.

En kötü senaryoda, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kurtarma fonlarının kurumasının ardından Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz eurodan çıkıyorlar. Bu dünya çapında bir durgunluğa neden oluyor ve 2020 yılına kadar 42 gelişmiş ülke GSYİH’sında17.2 trilyon dolar düşüş görülüyor.

Araştırmaya göre en yüksek GSYİH düşüşü 2.9 trilyon euro ile Fransa da görülecek. Bu ülkeyi 2.8 trilyon euro ile ABD, 1.9 trilyon euro ile Çin ve 1.8 trilyon euro ile Almanya izleyecek.

Bazı Analistler Yunanistan’ın eurodan çıkmasına kesin gözüyle bakıp ve bunun ne zaman olacağını sorgularken, başta Alman Başbakanı Angela Merkel, ECB başkanı Mario Draghi ve Euro Bölgesi Başkanı Jeac-Claude Juncker, Yunanistan’a desteklerini her durumda açıklamayı sürdürdüler.

Bartelsmann araştırmasında, bu destek, eurodan ayrılacak ülkelerin yaşayacakları zorluklar yanı sıra, “Diğer bazı ülkelerin sosyal dokusunda ve siyasi istikrarı üzerinde de gerginliklere yol açacaktır” şeklinde yorumlanarak izah ediliyor.

TÜRKİYE’YE MALİYETİ 7 MİLYAR EURO

Milliyet’in haberine göre Euro Bölgesi’ndeki krizin en zayıf halkası Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının (Grexit) dünya ekonomisine maliyeti Alman Bertelsmann Vakfı için hazırlanan bir çalışmada masaya yatırıldı.

Çalışmaya göre Grexit’in 2013-2020 arasındaki maliyetinin 674 milyar euro olacağı belirtiliyor. Raporda Grexit’in Türkiye’ye maliyeti ise 7 milyar euro olarak hesaplandı. Olası bir çıkışın Yunanistan açısından da kayıp yaratacağı ve bunun 164 milyar euro seviyesine ulaşacağına dikkat çekilen belgede üç senaryo daha masaya yatırıldı.

Yunanistan’la birlikte Portekiz’in de euro’dan çıkması halinde dünya ekonomisinin zararının 2.3 trilyon euro, bu senaryonun Türkiye’ye maliyetinin ise 24 milyar euro olacağı kaydediliyor. Bu iki ülkeyle birlikte hesaba İspanya’nın da katılması durumunda ise dünyaya yükünün 7.89 trilyon euro, Türkiye’ye yükünün ise 76 milyar euro’ya yükselmesi gündeme gelecek.

“Kabus senaryosu” olarak nitelendirilebilecek olan ve Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya’yı kapsayan çıkış senaryosunun yaratacağı maliyet ise 17.1 trilyon euro olarak hesaplanıyor. Bu toplu çıkışın Türkiye’ye yansımasının 161 milyar euro olacağı da raporda yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz