Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ETSO’DAN KUZEY YUNANİSTAN’A ÇIKARMA

ETSO’DAN KUZEY YUNANİSTAN’A ÇIKARMA

13
0

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) 60 kişiden oluşan bir heyetle Kuzey Yunanistan bölgesine çıkarma yaptı. Dedeağaç ve Kavala şehirlerinde 3 gün boyunca temaslarda bulunacak olan ETSO heyeti iki ülke arasında işbirliği bağlarının daha da güçlenmesinin yollarını arayacak.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası heyeti üç günlük iş gezisi ziyaretine Dedeağaç’tan (Aleksandrupolis) başladı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Dedeağaç Ticaret ve Sanayi odaları arasında karşılıklı iş birliği protokolü imzalandı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri, Kadın Girişimci Grubu ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi odası üyelerini Dedeağaç’ta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı ve üyeleri ile birlikte Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Katerina Varvarigou tarafından karşılandı.

Ziyaretin alt yapı hazırlığında emeği bulunan Konsolos Bayan Varvarigou ve beraberindeki heyet Edirne heyetini oldukça samimi bir havada karşıladı.

İki ülke arası Ticaret ve Sanayi Odaları arasında iş birliklerini artırmak ve karşılıklı geliş gidişlerle Edirne ve Dedeağaç Ticaret ve Sanayi odası üyelerinin birbirini tanıyarak ortak iş alanları oluşturmak adına düzenlenen protokol için masaya oturan iki oda başkanı imza töreni öncesinde yaptıkları konuşmada sağlanacak diyalogun yararlarından bahsettiler.

Dedeağaç Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Hristodoulos Topsidis yaptığı konuşmada iki ülke arasında iş birliği anlamında çok şeyin yapılabileceğini ve bunları yaparken AB projelerinde de kurulacak ortaklıklar sayesinde istifade edilebileceğini söylemesi Edirne heyetinin ilgisinin artmasına neden oldu.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da ticaretin zayıfladığını ancak en çok ticaret hacmini Çin ve Hindistan’ın oluşturduğunu belirten Topsidis “Türk iş adamlarıyla özelikle komşu ülke Türkiye ile ticaret son yıllarda artış gösterdi. İtalya’dan sonra ikinci büyük ticaretimiz Türkiye ile yapılıyor. İmzalayacağımız işbirliği protokolü ile kurulacak ortaklılar sayesinde Uluslar arası fuarlarda ortak işler yapabilir bu sayede AB projelerinde yararlanabiliriz. Edirne’nin turizm anlamında gelişmişliğini takip ediyoruz. Buda bizim için önemli bir fırsat.İmzalanacak protokolle odamızın tüm imkanlarını sizlere sunuyoruz. Artık sizinde burada bir odanız var” dedi ve iş adamlarının en büyük sıkıntı duyduğu vize konusunun çözülmesi içinde gereken gayreti göstereceklerini kaydetti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ise Edirne’nin Yunanistan için önemli bir potansiyel olduğuna dikkat çekerek bunun en önemli etkenin sınır il olması ve buna paralel sınır kapılarının bulunması olduğunu kaydetti. Zıpkınkurt konuşmasında “Edirne’nin ticaretinin gelişmesinin tek yolu sınır komşularıyla yapacağı işbirliğidir. Sınır komşu olan Edirne ve Evros Vilayeti karşılıklı işbirliğinin geliştirerek ticaret hacmini büyütebilir. İlimiz gerek mal trafiği gerekse yolcu trafiği anlamında iki önemli sınır kapsı ile Yunanistan’a bağlanmaktadır. Her iki ülkenin ticareti ile uğraşan kesimlerin birbirlerine olan ihtiyaçları vazgeçilmez bir unsurdur” dedi.

İşbirliğinin gelişmesi için vizenin önlerinde bir engel olduğunuda belirten Zıpkınkurt, Yunanistan Edirne Başkonsolosu Katerina Varvarigou’ya iş adamlarına gösterdiği vize kolaylığı için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından karşılıklı işbirliği protokolü imzalanırken, Evros Ticaret Odası Başkanı Topsidis tarafından ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ve ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren’e çeşitli armağanlar sundu.

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz