Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ESKİ YÖK BAŞKANI BÜYÜKELÇİ YUSUF ZİYA ÖZCAN, EDİRNE VALİSİ GÖKHAN SÖZER VE...

ESKİ YÖK BAŞKANI BÜYÜKELÇİ YUSUF ZİYA ÖZCAN, EDİRNE VALİSİ GÖKHAN SÖZER VE REKTÖRLER GÜMÜLCİNE’DEYDİ

12
0

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde “Yurt Dışından Öğrenci Kabulü 3. Çalıştayı” toplantısına katılan Dışişleri Bakanlığı’nın son kararnamesi ile Türkiye’nin Varşova (Polonya) Büyükelçiliği’ne atanan eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Edirne Valisi Gökhan Sözer, T.C.Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç Türkiye’nin değişik Üniversitelerinde görev yapan 20 Üniversitenin Rektör ve Rektör Yardımcıları Gümülcine’de Başkonsolos Mustafa Sarnıç ve Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret ettiler. GTGB’deki ziyarette Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, GTGB Başkanı Koray Hasan, GTGB eski Başkanlarından Arif Hüseyinoğlu da hazır bulundu.

 

Batı Trakya’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Büyükelçi Yusuf Ziya Özcan şunları söyledi:

 

Bizler yabancı uyruklu öğrencilerimize her zaman destek olmaya hazırız”

  

“Sizleri ziyaret ederek burada görüp daha yakından tanımak istedik. Buradaki kulüplerimizi ve buradaki Türk soydaşlarımız hangi şartlarda yaşıyor ve eğitim ile ilgili sorunlarını yerinde görmeyi istedik. Biraz ani bir ziyaret oldu, fakat bizlerin de buna zamanımız yoktu. Edirne’yi ziyaret ettiğimizde buradaki Trakya Üniversitesi’nin gayet ciddi çalışmalarını gördük. Buradaki toplantımızın amacı, yabancı uyruklu öğrencilerimizin Türkiye’ye ilgisini arttırmak idi. Toplantıda yabancı öğretim görevlileri ve öğrenciler de yer aldılar. Burada yabancı öğrencilerinin sorunlarını tartışarak, nasıl daha fazla yabancı öğrenci getirebiliriz sorusuna yanıt aramak oldu. Sorunlar varsa ki, bu sorunlar öğrencilerimizin sorunlarıdır. Bunların üstesinden gelmemiz gerekir.

 

 

Trakya Üniversitesi Balkanlara odaklandı ancak bu da yetmeyerek diğer üniversitelerin de aynı şekilde çalışma göstererek dünyanın her yerinden öğrenci getirmeye gayret göstermelidirler. Daha önceki yıllarda maalesef yabancı öğrencilere yeteri kadar önem verilmedi. Ama son zamanlarda YÖK sınavı kaldırılınca bu akım başlamış oldu. Öğrenci seçme kriterlerini de üniversitelere bıraktık. Artık üniversiteler istedikleri kriterlerde öğrenci alabilirler. Bundan 4 yıl önce16 bin yabancı öğrenci vardı. Şu anda bu sayı 26 bine çıktı. Fakat bu tabiki yetmez. Bizlerin yurt dışında okuyan öğrenci sayımız 50 binden fazladır. Dolayısıyla bizler yarı yarıya az durumdayız. Önümüzdeki yıl bizler de inşallah bu rakamı 50 bine getiririz. Ondan sonra da bu rakamı katlayarak arttırmak istiyoruz.

 

Mezun olduğunuz üniversite akredite olmuşsa o diploma her yerde geçerlidir

 

Ayrıca sizin sorunuz üzerine şunu da ifade edeyim. Türkiye’den mezun olan öğrencilerimizin “Denklik Diploması” konusunda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili bizlere herhangi bir bilgi gelmemişti. Ancak böyle bir durum varsa bizler bu konuyu görüşmeye hazırız. Şimdiye kadar böyle bir talep gelmiş olsaydı, bunun için uğraşırdık. Gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da herhangi bir üniversite o ülkede kurumları tarafından akredite olmuşsa o diploma her yerde geçerli ve kabul edilmek zorundadır. Çünkü bizler “Bologna Süreci”ne tabi ülkeleriz ve bu kabulün bir gerekliliğidir.”

 

“Kültürlerin, gönül birliğinin ve bilginin sınırı yoktur”

 

Edirne Valisi Gökhan Sözer de sırasıyla ziyareti değerlendirdi ve İlhan Tahsin’in Meriç Sınırı’na Yunanistan’ın Çit yapımı ile ilgili sorularını yanıtlayarak şu ifadelere yer verdi:

“Bu sınırlar, siyasi sınırlardır. Zamanında çizilmiş, ama kültürlerin, gönül birliğinin ve bilginin sınırı yoktur. Dolayısıyla buralar da bizim bir parçamızdır. O nedenle de sizler burada bir azınlıksınız ama; sizler de bizim bir parçamız ve soydaşımızsınızdır. Bir gözümüz ve kulağımız hep buradadır, gönlümüz zaten hep buradadır. Bizler buradaki soydaşlarımızı zaman zaman görmek ve onlarla görüşmek arzusu içindeyiz. Bu vesiyle ziyaretlerimiz oluyor. Bu gün de hocalarımızı buradaki soydaşlarımızla görüştürmek idi ve bu maksat hasıl oldu.

 

Tel genelde, vahşi veya evcil hayvanların bir tarafa gitmesini yada gelmesini engellemektir”

 

İki sınır arasına çit yapımı konusuna gelince; Prensip olarak tel insanlar için değildir. Tel genelde, vahşi veya evcil hayvanların bir tarafa gitmesini yada gelmesini engellemektir. İnsalar şayet usulsüz ve yasa dışı geçiş yapıyorlarsa, bu insani yollar ve yöntemlerle engellenir. Nitekim bizler Edirne olarak kaçak göçü önleyici her türlü çalışmayı yapıyoruz. 2011 yılı içersinde sadece Edirne’de, Yunanistan’a geçmek üzere 21.600 kaçak göçmen yakaladık. Bizler bunun mücadelesini yapıyoruz. Ama siz bunu gözardı ederek, hayvanlar için yapılması gereken muameleyi insanlara reva görürseniz bu insanlığa ve hakkaniyete uygun değildir. Yunanistan kameralar ve diğer tedbirlerle hudutu bekliyor, bu tedbirleri arttırabilir. Ama ben kendi adıma bu teli doğru bulmuyorum. Fakat şunu da ifade edeyim Yunanistan egemen bir ülkedir. Kendi sınırlarına ne yapacağına kendisi karar verir. Bizler ülke olarak bu kaçak göçmenler konusunda üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz sınırlarımızı kendimiz bekliyoruz.”

 

Ardından Büyükelçi Özcan, Vali Sözer’in makam aracına bindi ve beraberlerindeki Rektör ve Rektör Yardımcıları ile Deadeağaç’a hareket etti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz