Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ESAT HÜSEYİN: “TÜTÜNÜMÜZ İÇİN ANAVATAN’DAN DESTEK BEKLİYORUZ”

ESAT HÜSEYİN: “TÜTÜNÜMÜZ İÇİN ANAVATAN’DAN DESTEK BEKLİYORUZ”

17
0

Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin gittiği Bursa’da, “Anavatan Türkiye’den ve buradaki iş dünyasından destek bekliyoruz. Bize tütünü dünyaya pazarlama noktasında yardımcı olunursa Batı Trakya Türkleri’ne önemli bir katkı sağlanmış olacaktır” diyerek destek aradı.

Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Bursa’da tütünü pazarlamak üzere çıktığı destek turunda OLAY gazetesi’ne verdiği mülakatta, “Bu noktada anavatan Türkiye’den ve buradaki iş dünyasından destek bekliyoruz. Bize tütünü dünyaya pazarlama noktasında yardımcı olunursa Batı Trakya Türkleri’ne önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda Bursa’da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı da ziyaret ettik” diyerek Batı Trakyalı tütün üreticisine destek aradı.

Dört kişilik bir ekiple Bursa’ya adeta çıkarma yapan Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin Bursa’da tütne piyasa aradı ve Anavatan Türkiye’den destek beklediğini dile getirdi.

Busra OLAY Gazetesi Ekonomi Editörü Batı Trakyalı hemşehrimiz başarılı gazeteci Hasan Ali Çavuş’u da makamında ziyaret eden Esat Hüseyin, burada verdiği mülakatta Batı Trakya’daki tütün üreticilerinin zor bir dönemden geçtiğini ve destek aramak üzere bu tür ziyaretlere çıktıklarını belirtti.

Bu ziyaretle ilgili Esat Hüseyin ve tütün üreticilerine destek amaçlı OLAY Gazetesi’nin 16 Mart 2016 Çarşamba günkü sayısında “BATI TRAKYALI ÇİFTÇİ KAN AĞLIYOR” başlıklı tam sayfa habere yer verildi.

 

BATI TRAKYALI ÇİFTÇİ KAN AĞLIYOR

Dünyanın en kaliteli tütününü üretmelerine rağmen emeklerinin karşılığını alamayan ve ekonomik krizle omuzlarındaki yük iyice artan Batı Trakya Türkü tütün üreticileri, anavatandan özellikle ürünü pazarlama noktasında destek bekliyor.

HASAN ALİ ÇAVUŞ

Yunanistan’da ekonomik kriz, her geçen gün artan maliyetler ve vergi yükü en çok Batı Trakyalı çiftçileri vurdu. Ülkede yaşayan 150 bin civarındaki Batı Trakya Türkünün yüzde 60’ının geçim kaynağı tütüne verilen destek de azalınca Azınlık’ta özellikle gençler Avrupa ve Türkiye’ye göç etmeye başladı. İşte bu noktada Batı Trakya Türkleri’nin ana geçim kaynağı tütünün daha yüksek fiyattan pazarlaması ile ilgili çalışmalar yapılıyor. 10 bin 500 civarındaki üyesiyle Yunanistan’ın en büyük üretici kooperatifi olan Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi’nin Başkanı Esat Hüseyin, OLAY’a özel açıklamalarda bulundu. Dünyanın en kaliteli tütünün Batı Trakya’da yetiştiğinin altını çizen Hüseyin, Yunanistan genelindeki 13 bin 800 civarındaki tütün üreticisinin yaklaşık 10 bininin Batı Trakya Türkü olduğunu vurguladı.

YÜK DAHA DA ARTIYOR

Batı Trakya’da geçen yıl 7 bin 400 ton basma tütün üretildiğini dile getiren Hüseyin, şöyle devam etti: ”Bizim ürünümüz dünyanın dev firmaları tarafından alınıyor ve tütün mamüllerinde aroma verici olarak kullanılıyor. O kadar değerli bir ürün. Ancak son yıllarda desteklerin yüzde 50 azalması ve alım fiyatların da çeşitli nedenlerle düşmesiyle birlikte, zaten ekonomik krizin pençesinde olan üretici çok zor durumda kaldı. Bunda artan maliyetlerin de payı çok büyük tabi ki. Bu yetmezmiş gibi çiftçilerin vergi yükü daha da artırılmaya çalışılıyor. Biliyorsunuz bu nedenle Yunanistan’da binlerce çiftçi eylem yapıyor. Eylemlere biz de destek veriyoruz. Son olarak traktörlerle sınır kapıları kapatıldı.”

ANAVATANDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, tütünün daha iyi fiyattan pazarlanması için kooperatif olarak Basma Anonim Şirketi adı altında tek ortaklı bir şirket kurduklarını belirterek, ”Bu noktada anavatan Türkiye’den ve buradaki iş dünyasından destek bekliyoruz. Bize tütünü dünyaya pazarlama noktasında yardımcı olunursa Batı Trakya Türkleri’ne önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda Bursa’da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı da ziyaret ettik” dedi.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz