Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ERDOĞAN: “BU İSİM MAKEDON HALKININ EN DOĞAL HAKKIDIR”

ERDOĞAN: “BU İSİM MAKEDON HALKININ EN DOĞAL HAKKIDIR”

20
0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya’nın ismini kabul etmeyen Yunanistan’ı eleştirdi. Yunanistan’ın tavrını anlaşılmaz bulduklarını söyleyen Erdoğan, “Yunanistan’ın ismi belli Greece. Açık net ortada. Üst alt meselelerine girmeye, geçmişte bize aitti demek doğru değil. Artık küreselleşen ve barışın egemen olması gereken dünyada yaşıyoruz. Makedonya bu isim altında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu tüm Makedon halkının en doğal hakkıdır.” dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Hükümet Binası’nda Makedonya Başbakanı Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Gruevski, ikili ilişkilerin gelişmesi noktasına çok önem verdiklerini, özellikle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini söyledi. Türk yatırımların gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Gruevski, Makedonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 300-400 milyon Dolar seviyesinde olmasını amaçladıklarını vurguladı. Grueski, “TC Başbakanının ziyareti son derece önemli, bizim için dostluğun göstergesidir.” dedi. Meslektaşının ardından konuşan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşme yaptıklarını siyasi, ekonomik, ticari tüm ilişkilerin gözden geçirildiğini kaydetti. Balkanlarda yaşanan gelişmeleri masaya yatırdıklarını vurgulayan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin Balkanlar açısından hayati önem taşıdığını aktardı. Dış ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, ekonomik ilişkilerdeki açılım ve atılımın sürdürülmesi için Türk yatırımcıların yatırımlarını arttırılması için çabalarda bulunduğunu söyledi. Büyük İskender Havaalanı’nın TAV tarafından yapılmasının Makedonya için önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, 100 kadar Türk girişimcisinin Makedonya’da yatırımları bulunduğunu ifade ederken, , “Bunların gerisi gelecektir.” dedi.

 

“OSMANLI ESERLERİ ORTAK DEĞERLERİMİZ”

 

Osmanlı’dan kalma tarihi ve kültürel eserlerin restarasyonuna önem verdiklerini söyleyen Erdoğan, “Yarın paket turizmle Türkiye balkanlar bir operatör devreye girdiği anda bütün bölgeyi dolaşma imkanı var. bunlar ortak eserlerdir ve bunları gezmek isterler. Burada yaşayan dostalarımız da Türkiye’yi gezmek istiyorlar. Turizmin içinde eğitim, kültür, yayla, kış turizmi var. Termal, golf turizmi var. dolayısıyla bu işin yazı kışı yok. Sürekli imkanı olanlar parası olanlar dolaşıyor. Hele hele 1, 5 saatlik mesafe içinde rahatlıkla buraları gezmek mümkün. Bunun hazırlıklarını yapmak gerekiyor. Eğitim noktasında çok ciddi adımlar atıldı. Karşılıklı çabalarla gençliğimiz geliş gidişini arttıracağımıza inanıyorum. Eğitim alanında artan işbirliğimiz var. bunlar daha da gelişecektir.” dedi.

 

Makedonya Türk toplumunun sosyal, ekonomik siyasi bakımdan müreffeh hayat sürmesine verdiğimiz önemi meslektaşıma özellikle vurguladığına işaret eden Erdoğan, “Makedonya’da yaşayan Türk çocuklarımızın kendi kültürlerini yaşayarak toplumda hak ettikleri yeri alabilmeleri ülkeleri Makedonya’ya en güçlü katkıyı sunmaları bize gurur verecektir.” diye konuştu.

 

MAKEDONYA ÜZERİNDEN AB’YE ELEŞTİRİ

 

Konuşmaların ardından soruları cevaplayan Erdoğan, Makedonyalı bir gazetecinin “Makedonya’nın AB ve NATO’ya üyeliğine Yunanistan’ın karşı gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna isim noktasında Türkiye’nin Makedonya ismini kabul ettiğini belirtti. Makedonya isminin Makedonya’nın en doğal en tabi hakkı olduğuna işaret eden Erdoğan, “Bizler zaten destekliyoruz. Yunanistan’ın tavrını anlaşılmaz buluyoruz. Yunanistan’ın ismi belli Greece. Açık net ortada. Üst alt meselelerine girmek, geçmişte bize aitti demek doğru değil. Artık küreselleşen ve barışın egemen olması gereken dünyada yaşıyoruz. Makedonya bu isim altında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu tüm Makedon halkının en doğal hakkıdır.” dedi.

 

Avrupa Birliği üyeliğinin sorulması üzerine Erdoğan, “Makedonya bizden önce Avrupa Birliği’Ne girecek gibi geliyor bana. Süreç hızlı sürüyor. Biz AB müzakereci ülkeyiz. Makedonya bizden önce girer biz sizden sonra gireceğiz.” dedi. Makedonya Başbakanı Gruevskiye dönerek gülen Başbakan Erdoğan, “Şimdiden hayırlı olsun diyorum.” sözleriyle AB’ye ince eleştiri gönderdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz