Ana Sayfa Batı Trakya Haberler EFA’DAN YUNANİSTAN’A, “GEREKLİ ADIMLARI ATIN OLAYI ÇÖZÜN” ÇAĞRISI

EFA’DAN YUNANİSTAN’A, “GEREKLİ ADIMLARI ATIN OLAYI ÇÖZÜN” ÇAĞRISI

24
0

Avrupa Hür İttifakı (EFA) Başkanı, Francois Alfonsi DEB Partisi’ne karşı yapılan saldırıyla ilgili Yunanistan yetkililerine mektup gönderdi. EFA Başkanı François Alfonsi olayın hızlı ve etkin bir şekilde çözümlenmesini talep etti.

EFA Başkanı François Alfonsi, Yunan makamlarına Yunanistan, Trakya’da DEB Partisi’ne karşı yapılan utanç verici saldırının hızlı bir şekilde aydınlığa kavuşmasına dönük gerekli tüm adımların atılması için çağırıda bulundu.

Dışişleri Bakanına, İçişleri Bakanına, Yunanistan Emniyet Teşkilatı’na ve Doğu Makedonya-Trakya Bölge Başkanı’na gönderilen mektupta Sayın Alfonsi, son 20 yıldır Makedon ve Türk Partiler ve örgütlerine karşı çeşitli saldırılar olduğunu, fakat faillerin bugüne kadar bulunmadığını hatırlattı.

EFA Başkanı, aynı zamanda Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın ülkedeki azınlık konularıyla ısrarla uğraşması konusunun bir tezat oluşturduğunu hatırlattı, sanki azınlık bireyleri Yunan vatandaşı değil de yabancılarmış gibi. Ayrıca, bir ülkedeki demokrasi düzeyinin azınlıklara karşı muameleri ile ölçülür olduğunu hatırlattı.

 

Avrupa Hür İttifakı

Brüksel 9 Aralık 2015

 

Yunan Dışişleri Bakanlığı’na

Yunan İçişleri Bakanlığı’na

Yunan Polisi Şefi’ne

Doğu Makedonya-Trakya Bölge Başkanı’na

Sayın Baylar,

45 üye parti ile 18 AB ülkesinde bir Avrupa siyasi partisi ve  Avrupa Parlamentosu’nda12 milletvekilli olan Avrupa Hür İttifakı olarak, üyemiz DEB Partisi’nin Gümülcine’deki binasına yapılan saldırı ile ilgili derin endişelerimi ifade etmek istiyorum.

Sizin acil eylemler ile bu kasıtlı şiddet saldırısına ışık tutup, faillerin bir an önce adalet karşısına çıkarılacağına inanıyorum. Ancak bu durumda Yunan Dışişleri Bakanlığı’ndan bu olayı kınayan sözler yerini bulur. Yine bildiğinizden eminim ki bu izole bir durum olarak kabul edilmemelidir. En az son 20 yıldır, Türk ve Makedon azınlık siyasi partilerine, cami ve diğer örgütlere karşı yapılan saldırılara tanık olmuşuzdur. Nefret ve hoşgörüsüzlük saldırılarının failleri sayısız kanıt olmasına rağmen tespit edilip adalet karşısına çıkarılmamıştır.

Aksine, bazı durumlarda öyle saçmalıklara tanık olduk ki, saldırı kurbanları “kamu düzenini bozdukları” için zulme maruz kalmışlardır. Neden? Var oldukları için ve  onlara saygı göstermeyen AB üyesi ülkesinde temel insan haklarını talep ettikleri için. Yunanistan’da etnik ve dilsel azınlıkların tanınmaması büyük bir hayal kırıklığıdır ve EFA bunun yakında değişeceğini umuyor. Ama sürekli azınlık gruplarına karşı işlenen suçları görmezden gelmek artık tolere edilemez.

Size hatırlatmak isterim ki, her ülkenin demokrasi seviyesi azınlıklara karşı davranışlar ile ölçülür. İzninizle şunu da eklemek isterim ki, Yunanistan’da ve her devlette azınlık bireyleri diğer tüm vatandaşlar gibi aynı hak ve yükümlülüklere sahip olmalıdır. Azınlık meselelerini Dışişleri Bakanlığı’na bırakmak, kesinlikle tüm Yunan vatandaşlarına garanti edilmesi gereken eşitlik duygusuna katkıda bulunmaz.

Demokrasiye yapılan bu ciddi saldırıyı çözerek, Yunanistan’nın bu temel ilkeye ne kadar sadık olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Yakında olumlu haberlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,

François Alfonsi

EFA Başkanı 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz