Ana Sayfa Batı Trakya Haberler EBRU YUSUF; O BİR FOTOĞRAF AŞIĞI VE BATI TRAKYA TÜRK’LERİNİN GURURU OLACAK...

EBRU YUSUF; O BİR FOTOĞRAF AŞIĞI VE BATI TRAKYA TÜRK’LERİNİN GURURU OLACAK BİR İLKE İMZA ATTI

16
0

Ebru Yusuf uluslararası yapılan bir fotoğraf sergisinde dereceye girerek ikinci oldu. Çekmiş olduğu fotoğraf kareleriyle azınlığımızı bu alanda temsil etmiş olup, aynı zamanda bir ilke de imza atmış oldu. Birlik gazetesi olarak Ebru Yusuf ile 4 Temmuz 2012 tarihinde bir röportaj yaptık. Her ailenin çocuklarını meslek tercihleri konularında özgür bırakmalıdır diyen Ebru, artık kendi hayallerinin peşinden koşmayı istediğini söyledi.

Birlik Gazetesi: Öncelikle kısaca biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Ebru Yusuf: 1995 yılında Yassıköy’de dünyaya geldim. İlkokulu Yassıköy Azınlık İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, yine aynı köyde Yassıköy Lisesi’ne devam ettim. Şu anda aynı lisede son sınıf öğrencisiyim.

Birlik Gazetesi: Fotoğrafçılığa nereden merakınız oluştu ve bize bu başarıyı nasıl elde ettğinizi biraz anlatır mısınız?

Ebru Yusuf: Fotoğrafçılık alanında Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinin de katılmış olduğu uluslararası bir yarışmada dereceye girerek ikinci oldum. Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. Fotoğrafçılığa merakım; bu çekmiş olduğum fotoğrafları bilgisayarda düzenlerken ve o fotoğrafların renkleriyle oynayarak bir merakım oluştu. Daha sonra bu alana ilgim daha da artarak, bir fotoğraf makinası aldım ve kendimi anlatabildiğim fotoğraflar çekmeye çalıştım. Bu aşamada kendimi hala amatör bir fotoğrafçı olarak görüyorum.

Birlik Gazetesi: Daha çok hangi kareleri çekmeyi arzu ediyorsunuz?

Ebru Yusuf: Manzara fotoğraflarını fazla sevmiyorum. Fotoğraflarımda daha çok insanın psikolojisini etkileyebilecek ve o fotoğrafa baktığında insanın kendini bulabilecek, kendi karakterini ortaya çıkarabilecek çekimleri yapmayı hedefliyorum. Kısaca beni anlatmanın dışında fotoğrafta o kişinin kendisini tanımasına yardımcı olmasına yardımcı olmaya çalışıyorum. Benim fotoğraflardaki amacım budur.

Birlik Gazetesi: Önümüzdeki yıllarda bu alanda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Ebru Yusuf: İnşallah ileride bu alanı meslek olarak tercih etmeyi düşünüyorum. Okulumu bitirdikten sonra hayallerimin peşinden koşmayı istiyorum. Üniversiteye Yunanistan’da devam etmeyi düşünmüyorum. Çünkü bu konuda Yunanistan maalesef çok geride kalmış bir ülke ve burada gençlik olarak fazla ilgilenen olmuyor. O yüzden Yunanistan’daki bu alandaki eğitimin yeterli olmadığını düşünüyorum.

İlk başta bu fotoğrafçılığa başladığımda benim ailem de; her aile gibi doktor, avukat, mühendis olmamı istiyordu. Bu hala daha böyle. Fakat bana göre bu ailemin seçeceği bir şey olmaması gerekiyor diye düşünüyorum. Ama başarılarımı gördükçe belki mutlu oluyorular, bunu da bana pek fazla belli etmediklerini hissediyorum. Ben aileme her şeyi anlatmıştım, artık hayallerimin peşimden koşmayı istiyorum. Eminim ailem de bana maddi ve manevi destek olacaklardır. Bu meslek riskli bir meslek, diğer branşlar gibi bir garantisi yok. Bu meslekte yaratıcılık ve yaratıcılığı ön plana çıkarmakta çok önemli ve zor bir şey. Onu da bu çevrede yapmak daha da zor.

Birlik Gazetesi: Bu yeteneği, kendinizde nasıl hissettiniz?

Ebru Yusuf: Gittiğim yerlerde sürekli fotoğraf çekerim. Bu hatıra fotorağları çekmemle başlamış oldu. Her anımı ölümsüzleştirmek istiyordum. Tek amacım buydu. Ama sonra bu bir şekilde gittiğim yerleri insanlara tanıtmayla da başlamış oldu. Sonra arkadaşlarım bana bu çekmiş olduğum fotoğrafları çok daha güzel hale dönüştürebileceğimi ifade etmeleriyle birlikte, beni bu yolda ilerlemeye teşvik ettiler. Kendimde böyle birş şey görmüyordum. Fakat çevremdeki insanlar, yorumlarıyla beraber bana bir özgüven kazandırmış oldular. Bu yarışmada aynı şekilde katıldığım ilk yarışmaydı ve derece almayı beklemiyordum. Fakat burada ikincilik başarısından sonra öz güvenim daha çok ön plana çıkmaya başladı. Bu yarışmanın sonucuyla beni bir şey dürtmüş oldu.

Birlik gazetesi: Azınlık basının bu tip organizasyonları gerektiği şekilde duyurmadığını düşünebilir misiniz?

Ebru Yusuf: Bence bunu şöyle ifade etmek istiyorum. Bence basın bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapabilir, fakat bu sizin ilginizi çekmemiş olabilir. Ayrıca azınlığımızda bir kurs diyebileceğim, bu alanda benden sonra yetişecek nesiller ve yaşıtlarım için bu alanda yapılabielecek her türlü girişim elbette sanat adına güzel bir gelişme olacaktır diye düşünüyorum. Mesela köyümüzdeki Yatsıköy Azınlık Kültür Derneği’nden böyle bir girişim ve sunumu bekliyorum. Heralde bu noktaya gelene kadar çok büyük adımlar atmamız gerekecek.

Bu arada yapılan Kiraz Festivali’nde sergi açmayı düşünüyordum. Fakat bu sınavlarımın olmasından dolayı gerçekleşmedi. Bunu yalnız başıma yapabileceğime inanıyorum. Bu sergi en azından bu toplumu anlatabilecek bir sergi olabilir ve benim gözümden bunları göstermek isterim.

Birlik Gazetesi: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ebru Yusuf: Öncelikle ailelere seslenmek istiyorum. Çocukların ilerideki meslek seçimlerinde kesinlikle bir zorlama olmamasını tercih ediyorum. Hayallerin peşinden koşmalarını istiyorum. Hayaller ne kadar büyük olursa, ulaşabilecekleri nokta da o kadar büyük olabilir. Derneğimizle hiç bir şekilde iletişime geçmedim şimdi bu sorun kimin sorunu, bunu bilemem. Kendilerinden gereken ilgiyi göstermelerini beklerdim, bu ilgi sadece bana değil tüm gençliğimize yönelik olamlıdır diye düşünüyorum. Son cümleme gelince hayalimdeki çekmek istediğim karenin siyah beyaz olmasını isterdim. Siyah beyaz bence o insanın o karedeki her şeyini, psikolojisini yansıtan bir efekttir. Teşekkür ediyorum.

EBRU BU AZINLIĞIMIZDAN NADİR ÇIKAN BİR YETENEK

Yassıköylü Ümmü Mehmet de, bu büyük başarıya imza atan Ebru Yusuf hakkındaki düşüncelerini Birlik gazetesine şu sözlerle değerlendirdi. Ebru’nun gerek okulda gerekse köyde, çok aktif bir kız olduğunu söyleyen Ümmü hanım; Ebru’nun çalışmalarını çok beğendiği ve kendisiyle gurur duyduklarını belirtti. Ümmü hanım sözlerini şöyle tamamladı: “Ebru’nun çekmiş olduğu fotoğraflarını takip ediyorum. İnşallah kendisinin ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara imza atacağını umuyorum. Çünkü bizim azınlığımızdan nadir çıkan bir yetenek diye düşünüyorum. Doğal olarak da zaman zaman tepki alıyor. Ama Ebru dik durmayı çok iyi bildiği için bunların da üstesinden geliyor. Bundan sonra ne gerekyirsa ki, birazcık destek olması Ebru’nun ve Ebru gibi gençlerin yolunun açılması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz