Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Τσετίν Μάντατζη: “Eπίλυση ζητημάτων της μειονότητας με βάση τα όσα προβλέπει η...

Τσετίν Μάντατζη: “Eπίλυση ζητημάτων της μειονότητας με βάση τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης”

27
0

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Τσετίν Μάντατζη με γραπτό Δελτίο Τύπου επισήμανε πως τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Μειονότητα πρέπει να λυθούνε σε μια προοδευτική, προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα κατεύθυνση και με βάση τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Τόνισε ακόμη πως οι θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

 

Ξάνθη, 20 Ιανουαρίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με ενδιαφέρον παρακολούθησα τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο συντοπίτης μας και συνάδελφος βουλευτής Σωκράτης Ξυνίδης σχετικά με την πρόθεση της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης να δοθούν λύσεις σε θρησκευτικά ζητήματα που αφορούν στην μειονότητα και συγκεκριμένα στο θέμα της ανάδειξης και εκλογής των μουφτήδων.

 

Το ενδιαφέρον συνίσταται στο ότι η μοναδική πληροφόρηση την οποία έχω ως σήμερα για την περιβόητη διυπουργική που συνεκλήθει στις 13 Δεκεμβρίου 2011 στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, είναι από τα όσα είπε στην Συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης.

Ενδεχομένως, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα μπορούσε να πληροφορήσει περαιτέρω την μειονότητα σχετικά με τα όσα ελέχθησαν στην συγκεκριμένη διυπουργική η οποία μάλλον μόνο ερωτηματικά έχει προκαλέσει παρά για τις πραγματικές προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης μας έχει διαφωτίσει.

 

Όπως πρόσφατα δήλωσα, ήταν γνωστή και εμπεδωμένη η πρόθεση της προηγούμενη κυβέρνησης και του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει στην επίλυση ζητημάτων που ταλαιπωρούν την μειονότητα σε μια προοδευτική, προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα κατεύθυνση και με βάση τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης.

 

Ωστόσο, παρά τις προθέσεις, ως σήμερα δεν έχει τεθεί υπόψη των βουλευτών που προέρχονται από την μειονότητα κανένα προσχέδιο ή σχέδιο Νόμου.

Επιπλέον, αντίθετα με τα όσαν υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός όντας μάλλον κάκιστα πληροφορημένος, ούτε πριν, ούτε μετά την συγκεκριμένη διυπουργική υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τα όσα ελέχθησαν εκεί. Ακόμα αναμένουμε και θα επιμείνουμε όσο χρειαστεί προκειμένου να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει προσχέδιο Νόμου και τι αυτό προβλέπει.

 

Επιπλέον, επειδή θεωρούσα και θεωρώ ότι η ίδια μειονότητα είναι ο αποδέκτης του οποιουδήποτε Νόμου κατά συνέπεια και ο κύριος φορέας συνδιαμόρφωσης μέσα από τους εκλεγμένους βουλευτές, τους φορείς της αλλά και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά,

Επειδή θεωρώ ότι σε ζητήματα που άπτονται θρησκευτικών ελευθεριών και αφορούν στην μειονότητα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια,

επειδή θεωρώ ότι τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών και συγκεκριμένα τις θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων,

επειδή θεωρώ ότι διαρροές, δηλώσεις, τοποθετήσεις από την στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης, μόνο σκοπιμότητες εξυπηρετούν και σίγουρα δεν υπηρετούν έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο,

θα συνιστούσα τόσο στους άμεσα εμπλεκόμενους κυβερνητικούς αρμοδίους αλλά και σε όποιον πρόθυμο μεσάζοντα, αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Επιπλέον, ειδικότερα στους αρμόδιους Υπουργούς συνιστώ, παράλληλα με την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, να ασχοληθούν και με τα μικρά καθημερινά που ταλαιπωρούν τον μειονοτικό πολίτη, όπως παραδείγματος χάριν το ζήτημα του πολύπαθου Τεμένους της Σμίνθης.

 

Για όποια περαιτέρω εξέλιξη, αν και όταν υπάρξει, θα πράξω αυτό που μέχρι σήμερα με συνέπεια πράττω. Θα το θέσω υπόψη των συμπολιτών μου και θα τοποθετηθώ προσωπικά.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz