Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DR.HALİT EREN, “SULTAN ABDÜLHAMİT’İN ARŞİVİNDEN FOTOĞRAFLARLA BURSA” KİTABINI BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ’A...

DR.HALİT EREN, “SULTAN ABDÜLHAMİT’İN ARŞİVİNDEN FOTOĞRAFLARLA BURSA” KİTABINI BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ’A HEDİYE ETTİ

18
0

İstanbul Yıldız Sarayı Kompleksi içinde bulunan ve Başkanlığını başarılı çalışmalara imza atarak yöneten Batı Trakyalı hemşehrimiz İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Genel Direktörü Dr. Halit Eren tarafından hazırlanan “Sultan 2. Abdülhamit dönemi Fotoğraflarıyla Bursa” adlı eserin bir nüshası ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a hediye edildi.

Albümdeki yer alan fotoğraflar, Osmanlı Devleti’nin resmi fotoğraf arşivi sayılabilecek Yıldız Sarayı Koleksiyonu’ndan yayınlanan ilk Bursa fotoğrafları olarak tarihe geçti. Fotoğraflarla aynı zamanda Sultan 2. Abdülhamit döneminde Bursa’ya ne kadar önem verildiği gözler önüne seriliyor.

Albümün tanıtımında yaptığı konuşmada albümdeki fotoğrafların 1850-1917 yılları arasında çekildiğini belirten IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Sultan 2. Abdülhamit’in yurdun değişik bölgelerinde fotoğrafçılık çalışmalarına önem verdiğini belirtti. Bursa’nın fotoğraf albümünde devletin şehre verdiği değeri ortaya koyduğunu dile getiren Eren, “Bursa hakkında çok fazla fotoğraflar bu albümdepaylaşıldı. Literatürü geniş. Bu fotoğraflar Bursa’daki gelişmelerden adeta bir panorama sunuyor. Albüm aynı zamanda Bursa’ya ne kadar önem verildiğini gösteriyor.” dedi. Osmanlı Devleti’nin Bursa’yı yaptığı okullar, hastaneler ve yollar gibi yatırımlarla geliştirdiğinin görüldüğünü aktaran Eren, “Fotoğraflar sayesinde Osmanlı Devleti’nin Bursa’ya ne kadar önem verdiği ortaya çıkıyor. IRCICA olarak bizler yayınladığımız bu albümün Bursa’nın tarihinin, mimari, sosyal ve kültürel mirasının daha da iyi tanınmasına katkı sağlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Albümün tanıtımına katılan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise şunları söyledi: “Ben de bu albümün ait olduğu yerde, Bursa’da, böyle güzel bir toplantıda takdim edilmesini kendim arzu ettim. Bugün bu yüzden geldim. Ben kitabı inceleme fırsatı buldum. Herhalde çok sınırlı sayıda basıldı. Bursa için bir referans kaynağıdır. Bursa’mızın tarihi ile mahallesiyle, türbesi ile, camisi ile sokaktaki insanları ile dinlenen yaşlı insanlarıyla her anı kare kare tespit edilmiş. Bu tarihi vesika niteliğindeki albüm için kendilerine teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, albümün bir nüshasını Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a hediye etti. Arınç albümün yapılmasında emeği geçen Zafer Topaloğlu’na plaket verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz