Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “DRAGOS MUSIKİ DERNEĞİ”NDEN SELANİK’TE ANLAMLI KONSER

“DRAGOS MUSIKİ DERNEĞİ”NDEN SELANİK’TE ANLAMLI KONSER

12
0

“DRAGOS MUSIKİ DERNEĞİ” yaklaşık 50 kişilik bir Koro ekibiyle Selanik’te Grand Hotel Palace’ta Selanik Belediyesi, Makedonya Trakya Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneğin ve T.C. Selanik Başkonsolosluğu’nun desteği ile bir konser etkinliği gerçekleştirdi. Konsere, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris, T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Makedonya Trakya Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu, Dernek yöneticileri ve üyeleri katıldı. Selanik bölgesinden Yunan Derneklerinin temsilcilerinin yanısıra Aristotelio Üniversitesi’nden de öğretim görevlileri katıldı. Şermin Niyazi’nin yönettiği Koro söylediği birbirinden güzel türkülerle Selanik belediye Başkanı Boutaris ve katılımcıları coşturdu. Koronun “Çakıcı” türküsünü söylediği sırada Koro şefi Şermin Niyazi mikrofonu Başkan Boutaris ve Başkonsolos Tuğrul Biltekin’e uzattı ve onlarda eşlik ederek salonda güzel bir atmosferin oluşmasına neden oldular.

 

Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris etkinlik sonrası  Birlik gazetesine bu muhteşem gece hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu akşamki etkinliği çok önemli buldum ve gerçekten ister müzik, isterse dans, tiyatro olsun bu tür etkinliklerin iki ülke arasında önemli bir yeri var. Bunu zaten her iki tarafında halkları biliyor. Bu tür etkinlikler zaman zaman bu birlikteliği tazeliyor diyebilirim. Dolayısıyla bu akşamki etkinliğe gelecek olursak, bunun yapılması Selanikte’ki Türk Azınlığı açısından ve aramızdaki ilişkilerin gelişmesi açısında önemli olduğuna inanıyorum. Belediye bu tür etkinlikleri çok destekliyor. Bundan sonraki festivallerde de karşılılı olarak halkları olumlu yönde etkileyen müziğin dilini yaşamak üzere birlikteliğimiz devam edecektir” dedi.

 

BU TİP FAALİYETLERLE SELANİK’İN; OSMANLI MÜSLÜMAN TÜRK GEÇMİŞİNİ CANLADIRIP SELANİK HALKININ ÖNÜNE SERİYORUZ.

 

T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin konser sonrası Birlik gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu akşam ki etkinlikten çok keyif aldık ve mutlu olduk. Başta Belediye Başkanı ve diğer dostların buraya gelmiş olması çok önemli, burada toplumumuzla beraber oduk. Türk azınlık kardeşlerimizin derneğiyle beraber organize ettik. Bu bizim için ancak Türk usulü, Selanik gecesi ve öncesi etkinliği olabilir, her şey çok güzeldi. Bu tür etkinliklerin Türk Yunan yakınlaşmasına çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bizler Başkonsolosluk olarak bu yönde çok faaliyetler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmemizde bize destek olan hem Türkiye’deki derneklerimize, başta Selanik Belediyesi olmak üzere buradaki dostlarımıza da teşekkür ediyorum.

Bu çalışmalarımızın ileride Cami açılması, Müslüman Mezarlığı sağlanması gibi bir takım konularda da bize destek olmasını bekliyoruz. Kısaca bu tip faaliyetlerle Selanik’in; Osmanlı müslüman Türk geçmişini canladırıp, Selanik halkının önüne seriyoruz. Bu tür etkinlikler Selanik’e turizm açısından bir canlılık getirip, zaten Yunanlı dostlarımız da bunun meyvelerini yavaş yavaş görmeye başlıyor, bunu daha da çok görecekler. Ama bu yaklaşımı burada bırakmayıp sürdürmek, vize işlemlerini kolaylaştırarak, Türk turizmine yönelik bir takım açılımları yapmak, Osmanlı İslam eserlerini tekrar gün ışığına çıkartmak gerekiyor. Bu tip faaliyetler küçük de olsa atılan adımlardır.”

 

“MÜZİK BÜTÜN İNSANLARIN ORTAK DİLİDİR. BU ORTAK DİLİ KULLANINCA HİÇ BİR ANLAŞMAZLIK OLMUYOR”

 

Dragos Musiki Derneği Başkanı Serdar Taştanoğlu konser sonrası Selanik’te konser vermenin keyfini yaşıyordu ve Birlik gazetesine çok önemli açıklamalar yaptı. Taştanoğlu, “Müzik bütün insanların ortak dilidir. Selanik, sanki Türkiye’den bir şehir. Kendi vatanımızdan bir bölge gibi, o kadar sıcak, insanları da aynı şekilde sıcak. Burada yabancılık hisstemedik. Bir anda bir günde olmasına rağmen onlarla kaynaştık. Çünkü kendimizi evimizde gibi hissediyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Selanik, sanki Türkiye’den bir şehir. Kendi vatanımızdan bir bölge gibi, o kadar sıcak, insanları da aynı şekilde sıcak. Burada yabancılık hisstemedik. Bir anda bir günde olmasına rağmen onlarla kaynaştık. Çünkü kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Derneğimiz geçen yıl İstanbul Maltepe’nin Dragos semtinde kurulmuş Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Koroları yetiştirmek, enstürman eğitimi vermek, bununla da kalmayıp güzel sanatlarda da gençlere ve genç sanat sever yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. 4 tane koromuz vardır. Bunlar Türk Halk Müziği ve Sanat Müziği olmak üzere farklı branşlardadır. En son İstanbul’da 3 Nisan tarihinde 1500 kişilik bir salonda Melahat Gürses ile birlikte kanserli çocuklara umut vakfı yararına muhteşem bir konserin ardından buraya gelmiş bulunuyoruz. Yorgun olmamıza rağmen burada çok güzel bir gün geçirdik ve yorgunluğumuzu unuttuk. İnşallah  buradaki kardeşlerimiz ve musiki severlerle, bu güzel günleri tekrar etmek ve paylaşmak istiyoruz. Bu gün Selanik’te 40 kişilik bir ekiple bulunuyoruz. Gümülcine’yi de oradan geçerken çok beğendik. Müziğin ayırımı yoktur. Müzik bütün insanların ortak dilidir. Bu ortak dili kullanınca hiç bir anlaşmazlık olmuyor. Müzikle beraber birbirini anlama fırsatı yakalıyor, birbirini anlayan insanlar da aralarında sorun varsa zaten bunu çözme yoluna gidiyorlar. Yani bir şekilde musikiye insanların birbirinin anlamasının anahtarı olmuş oluyor. O yüzden biz, bu tadı almış ve bu anahtarın rolünü görmüş insanlar olarak bundan büyük keyif ve onur duyuyoruz. İki halkın o kadar çok birliktelikleri var ki, bunlardan başta musiki geliyor. Bunu da burada canlı şahitleri olarak bir kez daha anlamış olduk. İnşallah tekrar bu mutluluğu yaşamak isteriz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz