Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DR. SADIK AHMET ÖLÜMÜNÜN 23. YILINDA KABRİ BAŞINDA TÖRENLE ANILDI

DR. SADIK AHMET ÖLÜMÜNÜN 23. YILINDA KABRİ BAŞINDA TÖRENLE ANILDI

23
0

Batı Trakya Türkleri’nin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet ölümünün 23. yıldönümünde kabri başında törenlerle anıldı. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı.

Gümülcine’deki kabri başında düzenlenen törene yüzlerce kişi katıldı. Tören sela ve Kur’an okunmasıyla başladı, devamında protokol konuşmalarına geçildi.

“Dr. Sadık Ahmet o zor yıllarda Batı Trakya Türkleri’nin kurtarıcısı olmuştu”

İlk olarak kürsüye DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş geldi. Ali Çavuş “Dr.Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri’nin en zor yıllarında bir vatandaş olarak bile yaşam süremediği o zor yıllarda Batı Trakya Türkleri’nin kurtarıcısı olmuş, cesaret vermiş ve bu Azınlığın Lozan Antlaşması’ndan doğan hakların iadesi konusunda uluslararası kamuoyunu harekete geçirmiştir. Eğer Dr.Sadık Ahmet ve dava arkadaşları olmasaydı, belki de Batı Trakya Türkleri bu konumda olamayacaktı” dedi.

“Dr.Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri’nin kahramanı olmuştur. Türklük mücadelesi için büyük bedeller ödemiştir”

Sırasıyla Türkiye’den CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan söz aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını ileten İlhami Özcan, “Dr. Sadık Ahmet Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz lideri ve önderidir. Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmak için elinden geleni yapan Dr.Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri’nin kahramanı olmuştur. Türklük mücadelesi için büyük bedeller ödemiştir” dedi.

“Dava Türklük davası, dava Müslümanlık davası. Bütün bu zulümler, bütün bu şüpheli ölümler dava adamlarının başına geliyor.”

Törene katılan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici sırasıyla kürsüye gelerek çok anlamlı bir konuşma yaptı. Destici şunları dile getirdi.

“Dünya’nın neresinde olursa olsun kim bir afetle, bir zulümle karşı karşıya kalsın biz onun acısını diline, dinine, ırkına bakmadan hissederiz. Çünkü biz mazlumların yanında zalimlerin karşısında olan Müslüman Türkleriz. Kayıp bizim kaybımız, acı bütün Türk dünyasını acısıdır. Doğu Türkistan’daki İsa Yusuf Alptekin’den, Azerbaycan’daki merhum Ebulfez Elçibey’e, Muhsin Yazıcıoğlu’na ve Sadık Ahmet’e kadar bunların hepsinin davası aynı idi. Dava Türklük davası, dava Müslümanlık davası. Bütün bu zulümler, bütün bu şüpheli ölümler dava adamlarının başına geliyor. Bundan sonra da gelecek. Ama ne bu kahpe zulümler, ne bu şüpheli ölümler, bundan ne yolumuzdan ne de davamızdan döndüremeyecek. Sadık Ahmet toplumunun insanca yaşaması için mücadele yolunu seçti. Bu hassasiyeti gösteren devlet adamlarımız olduğu sürece ne Batı Trakya’dan, ne de başka bir yerden Türk İslam mührünü sökmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Ey Batı Trakyalılar, sizler de Türklüğünüzden ve Müslümanlığınızdan asla vazgeçmeyeceksiniz. Gün gelecek haklarınızı bir gün alacaksınız” dedi.

Devamında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy söz aldı. Bakan Mehmet Ersoy, Yunanistan’da çıkan orman yangınına da değinerek, Yunan halkına başsağlığı diledi. Türkiye’nin yardım için hazır olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Türk halkı olarak Yunanistan’ın bu acısını paylaştığımızı özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Türkiye’yi temsilen törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi.

“Dr. Sadık Ahmet’in 23. ölüm yılında birleştirici rolünü görmek bizi çok memnun ediyor.”

“Dr. Sadık Ahmet’in 23. ölüm yılında birleştirici rolünü görmek bizi çok memnun ediyor. Özellikle Batı Trakya’daki soydaşlarımızın bu hassasiyetlerinin devamını ülke olarak memnuniyetle izliyoruz. Sizlerin ‘Türk’ kelimesi kullandığınız için neler çektiğinizi, Sadık Ahmet’in zamanında nelerle karşılaştığını ve sizlere ‘Türk’ kelimesini nasıl miras bıraktığını ve sizlerin de bu mirasa nasıl sahip çıktığınızı gururla izliyoruz. Zor görev sizler için artarak devam ediyor. Bunu sonraki nesillere aktarmak, bu fedakarlığı yapmak sizlerin görevi.

“Yunan hükümeti ile yaptığımız her görüşmede diyalogla sizin sorunlarınızı aşmaya çalışacağız”.

Yunan hükümeti ile yaptığımız her görüşmede Batı Trakya’daki soydaşlarımızın durumunu gündem olmasa bile gündem haline getiriyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı kararlara rağmen derneklerinizde ‘Türk’ kelimesinin kullanımına izin verilmemesi, Avrupa Komisyonunda da hala bekletici sebep biliyorsunuz. Yunan hükümetinden beklentimiz artık bu konuda ısrarcı olmaması, Avrupa ve Avrupalılığa yaraşır bir şekilde gerekli düzenlemeleri yapması. Biz devlet olarak bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Barışçıl platformlarda Yunan hükümeti ile yaptığımız her görüşmede diyalogla sizin sorunlarınızı aşmaya çalışacağız”.

“Türk halkı olarak Yunanistan’ın bu acısını paylaşıyoruz”

Bakan Mehmet Ersoy, Atina’da çıkan orman yangınına yaşamlarını yitiren vatandaşlar ve Yunanistan halkına başsağlığı diledi. Türkiye’nin yardım için hazır olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Türk halkı olarak Yunanistan’ın bu acısını paylaştığımızı özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

“Batı Trakya Türklerinin O’nun bıraktığı bu davaya sahip çıkmasaydı, belki de bu anma törenlerinin bu kadar yoğun katılımlı olamayacaktı”

Dr. Sadık Ahmet ailesi adına teşekkür konuşması yapmak üzere Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet söz almak üzere kürsüye geldi. 23 yıl sonra büyük coşkuyla Dr. Sadık Ahmet’i anmaktan büyük bir onur duyduğunu, eşinin bunu hak ettiğini dile getirdi. Batı Trakya Türklerinin O’nun bıraktığı bu davaya sahip çıkmasaydı, belki de bu anma törenlerinin bu kadar yoğun katılımlı olamayacağını dile getiren Işık Sadık Ahmet, başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, törene katılan Bakan ve milletvekillerine, parti başkanlarına, yerli ve yabancı katılımcılara, Batı Trakya Türk halkına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Dr. Sadık Ahmet’in kabri başındaki törenin ardından Gümülcine’deki DEB Partisi Genel Merkezi’ne geçildi. Burada konuşmalar yapıldı ve katılımcılara akşam yemeği ikram edildikten sonra tören son buldu.

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6q1uco

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6q1wnb

VİDEO İZLE: https://www.dailymotion.com/video/x6q1z03

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz