Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DR. SADIK AHMET ÖLÜMÜNÜN 17. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE ANILDI

DR. SADIK AHMET ÖLÜMÜNÜN 17. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE TÖRENLERLE ANILDI

15
0

Dostluk – Eşitlik ve Barış Partisi’nin kurucusu, Rodop eski bağımsız milletvekili ve Batı Trakya Türkleri’nin liderleri Dr. Sadık Ahmet ölümünün 17. yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Anma törenine bu yıl da Batı Trakya’nın yanısıra Türkiye’den de davetliler katıldı. Bu yılki anma etkinlikleri Sadık Ahmet Ailesi ve Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi tarafından organize edildi. Dr. Sadık Ahmet için Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında gerçekleştirilen anma töreni 24 Temmuz 2012 tarihinde Salı günü saat 17:30’da başladı. Yapılan konuşmalarda Dr. Sadık Ahmet’in verdiği mücadele ve Batı Trakya Türkleri’nin haklı davası vurgulandı.

 

Dr. Sadık Ahmet için düzenlenen anma törenine Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, T.C. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, T.C. Başbakan Yardımıcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, T.B.M.M. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü Halit Eren, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, T.C. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, T.C. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Niğde Valisi Alim Barut, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Bursa Valisi sebahattin Harput, Rize Valisi Hakan Burak Uz, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, T.C. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay A.B.T.T.Federasyon Başkanı Halit Habipoğlu, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Rodop milletvekili Ayhan Kara Yusuf mesaj gönderdi. Daha sonra okunan mesajların ardından Dr. Sadık Ahmet’in kızı Funda Ahmet, babasına ithafen yazdığı şiiri okuyarak, anma törenine katılanlara duygulu anlar yaşattı.

Dr. Sadık Ahmet’i anma törenine başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, Muavin Konsoloslar Adnan Öztürk, Berrin Okur, Gürler Gürsoy ve Ufuk Gözaydın, olmak üzere, Türkiye’den AK Parti milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Köksal Toptan, CHP Edirne  milletvekili Kemal Değirmendereli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, B.T.T.D.D. Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder, Teşkilat Başkanı Ahmet Koç, İzmir Şube Başkanı Aydın Özcan, Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, D.E.B. Partisi İskeçe ili Teşkilat Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Şapçı Azınlık ve Kültür Derneği Başkanı aynı zamanda D.E.B. Partisi Kadın Kolları Başkanı Necla Çavuş, T.C. Ziraat Bankası Gümülcine Şube Müdürü Çağrı İzmirlioğlu ve İskeçe Şube Müdürü Ömer Çay, BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, birlik üyeleri ve çok sayıda azınlık insanı katıldı.

 

D.E.B. Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş

 

Başkan Mustafa Ali Çavuş konuşmasında, Sadık Ahmet Batı Trakya Türklerinin lideri olduğunu ve bu toplumun insanca yaşaması için canını feda ettiği belriterek O’nu anmanın yanında anlamanında çok önemli olduğu ifade etti. Ama bu onurlu mücadelenin hala devam ettiği belirten Ali Çavuş, biz bu vatanda insanca, dostça ve barış içinde yaşamak istiyoruz diyerek sözlerini tamamladı.

Müftü İbrahim Şerif: “Aradan 17 yıl geçse de bu sevdanın sönmeyeceğini dostlar ve düşmalar da gördü”

 

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete

 

Ahmet Mete konuşmasında tekrar Sadık Ahmet ailesine baş sağlığı dileyerek, bu insanların huzurunda Rabimden sabır diliyorum, gelen misafirlere tekrar hoş geldiniz diyorum, gelen konukları da saygıyla, teşekkürlerimle karşılıyorum, herkese hayırlı bir akşam diliyorum dedi.

 

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif

 

Müftü İbrahim Şerif şunları söyledi: “Bu gün hapishane arkadaşım ve dava arkadaşım merhum Dr. Sadık Ahmet’in ölümünün 17. yılında mezarı başına bu sıcak günde geldiğiniz için sizlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Bugün Batı Trakya Türk insanının ne kadar vefakar olduğunu ve samimi olduğunu görmek beni duygulandırdı. Aradan 17 yıl geçse de bu sevdanın sönmeyeceğini dostlar ve düşmalar da gördü. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum.”

 

B.T.T.A.D.K. Başkanı ve Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı

 

“Bugün burada Batı Trakya müslüman Türk toplumunun haklı davasının savunucusu, lideri Dr. Sadık Ahmet’i anmak için toplanmış bulunuyoruz. 1923 Lozan antlaşmasından sonra Batı Trakya Türk azınlığının hak ve hukukunun aranmasında öncülüğünü yapmış Dr. Sadık Ahmet, toplumumuzun baskılardan dolayı ümidini yitirdiği ve başlattığı mücadele ile bu baskılarımızın dışa yansıması olmuştur. Sadık Ahmet Batı Trakya Türk toplumu için yapılması gereken her şeyi yapmıştır. Davamızı uluslararası platformda anlatmış, hatta hapis yatmış ve sonunda yaşama hakkını bile bu uğurda kaybetmiştir. Bizler de Danışma Kurulu olarak bu mücadelede kararlı olduğumuzu ifade ediyor, ölümünü 17. yılında ruhu şad ve mekanı cennet olsun.”

 

B.T.T.D. Derneği Teşkilat Başkanı Ahmet Koç

 

Herkesi B.T.T.D.D. adına saygı ve seygiyle selamlayarak konuşmasına başlayan Ahmet Koç; D.E.B. partisinin dim dik ayakta, gençler senin bıraktığın yolda ilerliyorlar. Herkes bu davaya sahip çıkıyor. Kimse bu davada tek başına başarılı olamaz. Bu davada seni unutanların kırmızı gülleri solsun, ama bizler seni ve davayı unutursak, beyaz güller de kefenimiz olsun dedi.

 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici

 

“Türk dünyasının varlığı için mücadele etmiş olan dava adamaları nedense aramızdan maalesef erken ayrılıyorlar. Onlar birer şehittir. Onların her birisi bizim önderimizdir. Bizler sadece 75 milyondan sorumlu değiliz. Türk islam coğrafyasındaki müslüman kardeşlerimizin sesi soluğu olmak bizlerin hem fikrimizin, hem misyonumuzun, hem ideolojimizin, hem de duruşumuzun bir gereğidir.  Rahmetli Muhsin kardeşimizin, can arkadaşını Sadık Ahmet’i bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.”

 

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu

 

“Hepinizi saygı ve saygıyla selamlıyorum. Dr. Sadık Ahmet ismi telafuz edildiğinde Batı Trakya Türk azınlığı toplumunun kalbinde bir heyecan, toplumsal kimliğinde de bir başka heyecan tezahür eder. Çünkü Dr. Sadık Ahmet Batı Trakya Türk azınlığının yok sayıldığı, asimilasyonun en ağır şekilde icra edildiği ve inkar edildiği bir zaman diliminde ortaya çıkarak adeta yel değirmenleriyle tek başına savaşmış bir şahsiyettir. O gerçek anlamda bir liderdir. O’nun mücadelesiyle Batı Trakya Türk azınlığının perspektifi değişmiş ve anlam kazanmıştır. Ben büyük bir samimiyetle kendisinden Allah razı olsun diyorum, ailesine tekrardan başsağlığı ve sabır diliyorum.”

 

Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener:

 

“Siz Batı Trakya Türkleri Türk dünyasının en ücra köşesindeki Türk soyların bile her zaman kalbinde, gönlünde aklındasınız.”

 

“Değerli soydaşlarım, sayın Meclis Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin değerli üyeleri, faziletli müftülerimiz, Türkiye’den gelen diğer konuklar, sayın Genel Başkan, tüm katılımcılar ve değerli basın mensupları; bu gün Batı Trakya Türklerinin hak arayış mücadelesinin bayraktarı merhum Dr. Sadık Ahmet’i kabri başında anmak için toplandık. D.E.B. partisinin değerli üyelerine merhum Dr. Sadık Ahmet’in anısını en güzel şekilde yaşatan sayın Işık Sadık Ahmet ve babalarının bıraktığı sancağı en ileri taşıma azminde gördüğüm eski dostum Levent Sadık Ahmet kardeşime ve sevgili Funda’ya bu anma etkinliğini bir kez daha gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum. Sayın Meclis Başkanı’mıza ve T.B.M.M.’nin diğer üyelerine, siyasi partilerimizi üst düzey temsilcilerine ve diğer konuklarımıza da Batı Trakya Tür azınlığının bir kez daha yanlarında yer aldıkları için şükranlarımı sunuyorum. Biraz önce Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçimiz sayın Kerim Uras’da telefonla arayarak hem ailenin sayın üylerine hem de Batı Trakya Türk azınlığına bir kez daha baş sağlığı dilediler. Burada çok kısa bir anımı paylaşmak istiyorum. Daha önce Ankara’da görevde bulunduğum süre içinde çok sık Afganistan’a gidiyordum. Yine bir Afganistan ziyaretimde Afganistan’daki Özbek ve Türkmen kardeşlerimizin siyasi konumdaki bir liderle görüşmem sırasında bana ‘Nerelerde görev yaptınız?’ diye sorunca ben de en son Selanik’te görev yaptım dedim. O da ‘Mustafa Kemal’in doğduğu şehir. Bir de orada Batı Trakya Türkleri, Sadık Ahmet, Müftü İbrahim Şerif ve Müftü Mehmet Emin Aga var, Onları gördün mü?’ diye sordu. Ben de kendilerine Sadık Ahmet’i 1993 yılında gördüğümü ve tanıştığımı, ama ne yazık ki ilk ve son görüşüm olduğunu söyledim ve çok üzüldü, orada Fatiha’sını okudu. Burada şu mesajı vermek istiyorum, siz Batı Trakya Türkleri Türk dünyasının en ücra köşesindeki Türk soyların bile her zaman kalbinde, gönlünde aklındasınız. Dolayısıyla merhum Dr. Sadık Ahmet’i Allah’tan rahmet, değerli aile üyelerine ve siz soydaşlarıma sabır ve metanet diliyorum. Saygılarımla.”

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan

 

“Çok büyük başarıları o kısa ömrüne sığdıran bir insandı.”

 

“Öncelikle herkesin Ramazan’ını tebrik ediyorum. Sadık Ahmet benim kardeşim gibiydi, O benim can yoldaşım gibiydi, bütün özellikleri isminde ve üzerinde toplayan bir mükemmel adamın arkasından konuşuyoruz. Bunu anlatmak gerçekten zor. Çok büyük başarıları o kısa ömrüne sığdıran bir insandı. Sadık Ahmet ömrünü boşa geçirmedi. Sadık Ahmet tarihe sığmayacak insanlardandı. Türkiye’ye nereye giderseniz Sadık Ahmet ismini görürsünüz. Sadık Ahmet’e Allah’tan rahmet diliyor, ne olur Sadık Han’ı, Mehmet Han’ı da görseydin Sadık Ahmet.”

 

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli

 

“Değerli protocol ve Batı Trakya’nın çok değerli asil insanları hepinizi en içten duygularla selamlıyorum. Sizlere Kemal Kılışdaroğlu’nun saygı ve selamlarını getirdim. Sizleri bir arada kültürel değerlerine sahip çıkarak bir arada görmekten son derece mutluyum. Bu gün gerçek değer Sadık Ahmet’in eksikliğini duyuyoruz. Ancak O’nun açtığı yolda Batı Trakya Türkünün barış, kardeşlik, dostluk, insan haklarına saygı, temel hak ve özgürlükleri sağlama yönündeki çabalarının aynı heyecanla sürüyor olması, bu büyük toplumun saygınlığını arttırmaktadır. Bu gün Sadık Ahmet’in ölmediğini O’nun düşüncelerinin her Batı Trakyalı kardeşelerimizin yüreğinde yaşadığını görmekten mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Herkese saygı ve selamlarımı sunuyorum.”

 

Levent Sadık Ahmet

 

“Batı Trakya Türkü; biz size minnet borçluyuz, biz size teşekkürü borç biliyoruz.”

“Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, herkese şahsım ve ailem adına hoş geldiniz diyorum. Bu mübarek Ramazan gününde Rahmetli liderimizi anarken, bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ediyorum. 16 yıl seninle, ancak 17 yıl sensiz. Keşke benim de çocuklarım rahmetli Sadık Ahmet’in dizlerinde, kollarında dedelerini koklayabilselerdi veya Sadık Ahmet onları koklayabilseydi. Ancak bu gün çocuklarım rahmetli dedelerinin kabri başında oyun oynayabiliyorlar. Belki de bizim hissetmeye çalıştığımız, göremediğimiz, bilmediğimiz bir şekilde onlar bu gün hasret giderdiler. Ancak beni gururlandıran çok unsur var. Öncelikle Sadık Ahmet’in oğlu olmak, kızı olmak, eşi olmak, ama bizim için siz halk önemli. Çünkü Sadık Ahmet’i Küçük Sirkeli’nden bu noktaya taşıyan ve oradan da bizleri sizlere kalmış olan emanete dört elle sahip çıkmış olan Batı Trakya Türkü; biz size minnet borçluyuz, biz size teşekkürü borç biliyoruz. Hepinize çok teşekkür ederim.”

 

GÜMÜLCİNE ESKİ CAMİ’DE MEVLİD-İ ŞERİF

Daha sonra Dr. Sadık Ahmet için Gümülcine Eski Cami’de mevlid okutuldu. Gümülcine Müftülüğü’ne bağlı din adamları tarafından okunan mevlide çok sayıda kişi katıldı.

 

DEB PARTİSİ VE SADIK AHMET AİLESİNDEN İFTAR YEMEĞİ

Aynı akşam DEB Partisi ve Sadık Ahmet Ailesi tarafından Gümülcine Chirs & Eve Oteli’nde yurtdışından gelen konuklara ve Danışma Kurulu üyelerine ve diğer katılımcılara iftar yemeği verildi. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif iftar duasını yaptıktan sonra günün anlam ve önemini belirten D.E.B. Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Sadık Ahmet Ailesi adına Işık Sadık Ahmet birer konuşma yaparak Sadık Ahmet’in vermiş olduğu mücadeleye vurgu yaptılar.

http://www.dailymotion.com/video/xsdm96_dr-sadyk-ahmet-anma-toreni-2012_news

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz