Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Τα προβλήματα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι στην εφημερίδα Dolomiten!

Τα προβλήματα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι στην εφημερίδα Dolomiten!

22
0

Στις 19-21 Ιούνιου το 2014, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Προσώπων (FUEΝ), συνοδευόμενοι από τα στελέχη του (DEB) Φιλίας, Ισότητας, Ειρήνης , και των συλλόγων απόφοιτων των Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) ,η Ευρωπαϊκή Ένωση Ημερησίων Εφημερίδων που Βγαίνουν σε Μειονοτικές και Τοπικές Γλώσσες) (DIMAS) , οι εκπρόσωποι της μειονότητας της Γερμανίας DAN και της Γερμανικής μειονότητας στη Δανία, παίρνει θέση σε αυτή την επιτροπή και η εφημερίδα της μειονότητας της Ιταλίας , στις 16 Ιουνίου δημοσίευσε ένα άρθρο για την Τούρκική Μειονότητα της Θράκης.

«Στην Αλεξανδρούπολη κάρφωμα κεφάλι γουρουνιού σε πόρτα τεμένους είναι μια σοβαρή εξευτελιστική πράξη προς τους Τούρκους»

Ο εκπρόσωπος της εφημερίδας Dolomiten ο Herman Hatto Schmidt, ο οποίος βρισκόταν και στην ομάδα της επιτροπής στο άρθρο που έγραψε στις 13 Απριλίου το 2014 αναφέροντας την επίθεση προς τους Τούρκους που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με κρέμασμα κεφάλι γουρουνιού στο τζάμι επίσης σημειώνει στο άρθρο του ότι εδώ και δεκαετίες οι Τούρκοι έχουν εκτεθεί σοβαρές και συστηματικές διακρίσεις από την Ελλάδα. Η εφημερίδα Dolomite αναφέρει ότι με κλιμάκωση της Νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής έχει αναδειχθεί οι επιθέσεις κατά του τεμένους, τις σωματικές επιθέσεις σε μέλη των μειονοτήτων και των μειονοτικών σωματείων, στη συνέχεια στο άρθρο αφιερώθηκε χώρο και στα τα λόγια του Χαλίτ Χαμπίμπογλου ο οποίος είναι πρόεδρος της ABTTF και αντιπρόεδρος της FUEN, σε δηλώσεις του λέει ότι Τούρκικη η μειονότητα δεν εκτίθεται μόνο πράξεις με βάσει μίσος και εκθέσεις βίας, αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως και από μέρους κυβέρνηση έχει μια συστηματική διάκριση προς την μειονότητα.

Η Dolomiten σημειώνει ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από το κράτος είναι γνωστές των κατοίκων του Νότιου Τιρόλου όπως και αναφέρθηκε ότι πρώτα από όλα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την μειονότητα ως εθνική αλλά ως θρησκευτική. Στο άρθρο, επίσης ,σημειώθηκε και παραβίαση του δικαιώματος ταυτοτήτων τους Τούρκους γιατί στα άλλα γκρουπ μουσουλμάνων όπως οι Ρουμάνοι και οι Πομάκοι εκφράζονται ότι ανήκουν στις διαφορετικές εθνοτικές γκρουπ αλλά μόνο η λέξη « Τούρκοι» απαγορεύεται. Η Tούρκικη μειονότητα δεν ορίζεται ως «Τούρκικη « μειονότητα, και όσοι σύλλογοι είχαν τη λέξη «Tούρκοι» έκλισαν, το ίδιο συμβαίνει και δίγλωσσων νηπιαγωγείων της Tούρκικης μειονότητας που πάρθηκαν απ’ τα χέρια τους. Σημειώνεται στην εφημερίδα ότι δεν επιτρέπεται στα άτομα της μειονότητας να επιλέξουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, δηλαδή τους μουφτήδες, σε αντίθεση την επιλογή της μειονότητας το κράτος διορίζει τους δικούς του . Επίσης η Dolomiten αναφέρει εν λόγω χιλιάδες άτομα της μειονότητας αφαιρέθηκαν απ’ την υπηκοότητα.

Την περίοδο ως προεδρεύων χώρα της ΕΕ η Ελλάδα, στην Ευρώπη έρχεται πίσω απ’ τη Λευκορωσία και απ’ την Ουκρανία

Στην εφημερίδα εμπεριέχει χώρο και την έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΠΑ για την Θρησκευτική Ελευθερία που επισκέφθηκε την περιοχή το 2008 εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις μειονότητες η κυρία Gay McDougall, στην έκθεση της περιλαμβάνει την κατάσταση της Τούρκικης Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η FUEN στις 10 Μαΐου το 2014 όπως εγκρίθηκε στο συνέδριο το κείμενο αναφοράς της η Ελλάδα επικρίθηκε έντονα. Όπως δηλώνει η Dolomiten, ότι η Ελλάδα ως προεδρεύων της ΕΕ κατά όρος του Ευρωπαϊκού περιφερειακές μειονότητες και την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων δεν είναι μέρος, η Ελλάδα καταγράφετε στην Ευρώπη πίσω απ’ την Λευκορωσία και απ’ την Ουκρανία λόγο για τα δικαιώματα της μειονότητας.

Στην Ελλάδα τα προβλήματα της μειονότητας τα ελάχιστα είναι γνωστά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με το συνέδριο της FEUN που θα πραγματοποιηθεί στο 2015 στη Δυτική Θράκη.

Η εφημερίδα Dolomiten, αναδεικνύει ότι η κατάσταση της Τούρκικης μειονότητας δεν προσελκύει μεγάλη προσοχή όσο πρέπει, εν συνέχεια σημειώνει ότι ίσως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση με το συνέδριο της FUEN που θα πραγματοποιηθεί στο 2015 στη Θράκη, με εκατοντάδες συμμετέχοντες από άλλες μειονότητες της Ευρώπης.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz