Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “DİNİ İSTİSMAR HAREKETİ FETÖ” RAPORU: FETÖ AÇIK BİR DİN İSTİSMARI HAREKETİDİR

“DİNİ İSTİSMAR HAREKETİ FETÖ” RAPORU: FETÖ AÇIK BİR DİN İSTİSMARI HAREKETİDİR

23
0

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hazırlanan “Dini İstismar Hareketi FETÖ/PDY” Raporu’nu yayımladı. Rapor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan ve 33 ülkeden 120 temsilcinin katılımıyla 11-14 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Avrasya İslam Şurası’nda paylaşılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ağustos ayında toplanan Olağanüstü Din Şurası’nda alınan kararlar doğrultusunda 20 başlıkta hazırlanan ve 10 dile tercüme edilen raporda, FETÖ’nün dini bir yapı olarak nitelendirilemeyeceğine dikkat çekilerek, örgüt lideri Fetullah Gülen’in, zaman ve zemine göre pragmatist bir tavır takındığı ve her ortama uygun bir söylem geliştirdiği ifade edildi.

FETÖ dini bir yapı olarak nitelendirilemez

Gizli ve karanlık emellerine ulaşmak için her türlü yolu mübah gören, dini ve dinî duyguları istismar eden; devletin tüm organlarına sızarak, milletin geleceğini ipotek altına almaya çalışan ve son darbe girişimiyle millet tarafından suçüstü yakalanan Fetullahçı Terör Örgütü’nün dinî bir oluşum olarak nitelenemeyeceğinin ifade edildiği raporda, bu örgütün elebaşının “din âlimi” ya da “hocaefendi” olarak kabul edilemeyeceği de vurgulanmakta.

FETÖ açık bir din istismarı hareketidir

FETÖ’nün açık bir din istismarı hareketi olduğuna işaret edilen raporda, örgütün inançtan ibadete, duygulardan hayallere, kalplerden beyinlere varıncaya kadar istismar edilmedik hiçbir şey bırakmadığı anlatılıyor. Gülen örgütü tarafından istismar edilen dinî değer ve hakikatlerin başlıcalarının ise Allah’ın adı, Kur’an, Hz. Peygamber, sahabe, İslami kavramlar, genç dimağlar ve körpe zihinler, beddua ve fetva olduğu kaydediliyor. İslam’da davetin, Allah’a ve Hz. Peygamber’in yoluna yapılacağının da ifade edildiği raporda, Allah adı kullanılarak çeşitli kişilere, yapılara ve hiziplere yönelik davetin, insanları din ve Allah diyerek aldatmak olduğu ve dine yapılmış en büyük haksızlık olduğu da vurgulanan hususların arasında yer alıyor.

FETÖ din kisvesi altında bir güç ve çıkar hareketidir

FETÖ’nün din kisvesi altında bir güç ve çıkar hareketi olduğu da raporda anlatılan bir diğer başlık. Gençlik yıllarından itibaren politikaya sözde mesafeli duran Gülen’in, siyasetle temasını sürekli güç ve menfaat teminini hedefleyerek ‘faydacı’ ve ‘pazarlıkçı’ bir çizgide yürüttüğü, böylece adım adım ‘seçilmeden muktedir olma’ stratejisi izlediğinin anlatıldığı raporda şu ifadelere yer verilmekte: “Dinî görünümlü eğitim faaliyetlerini bir güç ve çıkar ağına dönüştürerek dünyevî, siyasî ve ekonomik bir yapı oluşturmak, böylece her türlü gizli ve kirli ilişkilerini perdelemek, İslam’ın temel ilkeleri ile hiçbir şekilde bağdaşmaz. Öte yandan din üzerinden menfaat elde etmenin ve nüfuz oluşturmanın da herhangi bir dinî temeli yoktur.”

FETÖ liderine atfedilen sıfatlar İslam ile bağdaştırılamaz       

İslam’a göre Hz. Peygamber’den başka, “masum ve tartışılmaz” bir otorite ve rehber kabul edilemeyeceğinin altının çizildiği raporda bazı dini grupların önderlerine yaptıkları gibi, Gülen örgütü mensuplarının da liderlerine âdeta peygamberlere tanınan “korunmuşluk” vasfını yüklediği ifade edilmekte. “Gülen’in, dinî kuralları belirlemede kendisini Kur’an ve Sünnet’in mutlak otoritesi yerine ikame ettiği anlaşılmaktadır.” denilen raporda, gerek örgüt elebaşısının masum, yanılmaz ve seçilmiş olduğu algısının, gerekse müntesiplerinin mutlak itaat ve bağlılık tavrının, İslam’ın genel ilkeleriyle bağdaşır bir tarafının bulunmadığına da yer verilmekte.

FETÖ Avrasya coğrafyasında içi boş bir İslam anlayışı ile nesilleri oyalamıştır

Raporda FETÖ’nün diğer ülkelerdeki yapılanmasına dikkat çekilirken başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde özellikle Orta Asya ve Afrika’da eğitim adı altında açılan okullarla içi boş bir İslam söyleminin öncüsü olduğu, nesillerin oyalandığı ve bölgelerde yaşayan Müslümanların umut ve enerjilerini heder ettiğine dikkat çekiliyor.

FETÖ’nün yayılma alanı bulduğu ülkelerde verdiği zararların tespit edilmesinin elzem olduğuna dikkat çekilen raporda ayrıca örgütün Afrika’nın mağdur insanlarına yardım ulaştırma ve onlara İslamî eğitim verme söylemi altında, hayırsever insanların dinî duygularından faydalanarak zekât, sadaka, kurban vb. adlar altında büyük meblağlarda yardımlar topladığı, bu sözde gayelerle gidilen Afrika ülkelerinde insanlara İslam’ın ya hiç anlatılmadığı ya da örgüt içerisinde üretilen ve kendi gizli amaçları doğrultusunda şekillendirdikleri içi boşaltılmış bir İslam öğretisinin aktarıldığı ifadeleri de yer alıyor.

Her seviyedeki din eğitim ve öğretim anlayışı gözden geçirilecek

Rapora ayrıca, FETÖ gibi yapıların toplumu bir kez daha aldatmasına fırsat vermemek, benzer yapıların oluşmasını önlemek için, din eğitim ve öğretim politikalarının yeniden değerlendirilmesi, her seviyede din eğitimi ve öğretiminin gözden geçirilmesi, aynı zamanda STK’larla ortak çalışmalar yapılması gerektiğine ilişkin değerlendirmeler de yer almakta. Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve üniversitelerin, gençlerin dinî ve millî değerlerini kazanmaları, sağlam bir karakter eğitiminden geçmeleri konusunda acil bir eylem planı ortaya koyması ve uygulaması gerektiğinin vurgulandığı raporda, maruz kaldıkları manevî zararları önlemek için vatandaşlara ve özellikle gençlere yönelik çalışmaların yapılacağı da ifade edilmekte.

Rapor 20 başlıktan oluşuyor

“Dini İstismar Hareketi FETÖ/PDY” raporunda yer alan 20 başlığın tamamı ise şu şekilde: “FETÖ/PDY dini bir yapı olarak nitelendirilemez”, “FETÖ/PDY’nin liderine atfedilen sıfatlar İslam ile bağdaştırılamaz”, “FETÖ/PDY açık bir din istismarı hareketidir”, “FETÖ/PDY din kisvesi altında bir güç ve çıkar hareketidir”, “FETÖ/PDY hareketi sahte bir mehdi hareketidir”, “FETÖ/PDY’nin dini bilgi kaynakları şaibelidir”, “FETÖ/PDY İslam Ümmetinin vahdetini parçalayan bir tefrika hareketidir”, “FETÖ/PDY içinde ahlak barındırmayan bir sır hareketidir”, “FETÖ/PDY hareketi gayr-ı ahlaki bir harekettir”, “FETÖ/PDY amacı uğruna kul ve kamu hakkına tecavüz etmiştir”, “FETÖ/PDY fakirlerin hakkı olan zekat ve sadaka ile infakı, himmet adı altında haraca dönüştürerek istismar etmiştir”, “FETÖ/PDY dinlerarası diyalog adına din mühendisliği yapan ve kelime-i tevhidi parçalayan bir harekettir”, “FETÖ/PDY Avrasya coğrafyasında içi boş bir İslam anlayışı ile nesilleri oyalamıştır”, “FETÖ/PDY’nin yayılma alanı bulduğu ülkelerde verdiği zararların tespit edilmesi elzemdir”, “FETÖ/PDY’nin dini hayatımıza verdiği zararları tespit etmek için komisyonlar kurulacaktır”, “Her seviyede din eğitim ve öğretim anlayışı gözden geçirilmelidir”, “Benzer yapıların oluşmaması ve benzer hataların tekrarlanmaması için STK’larla ortak çalışmalar yapılacaktır”, “Ülkemizde Din-Devlet-Toplum ilişkileri sağlıklı bir zemine oturtulmalıdır”, “Maruz kaldıkları manevi zararları önlemek için vatandaşlarımıza ve özellikle gençlere yönelik çalışmalar yapılacaktır”.

“Dini İstismar Hareketi FETÖ/PDY”  raporunun tam metnine Diyanet İşleri Başkanlığının http://www.diyanet.gov.tr/tr/icerik/din-isleri-yuksek-kurulu-baskanligi-tarafindan-hazirlanan-dini-istismar-hareketi-fetopdy-raporu/39153 sayfasından ulaşılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz