Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DİMETOKA’DA POLİS OBJEKTİFİ GÖZETİMİNDE İLK DEFA İFTAR SOFRASI KURULDU

DİMETOKA’DA POLİS OBJEKTİFİ GÖZETİMİNDE İLK DEFA İFTAR SOFRASI KURULDU

22
0

Uzun yıllar sonra Dimetoka’da polis objektifleri gözetiminde ilk defa iftar sofrası kuruldu.

Uzun yıllar sonra Dimetoka’da, Dimetoka ve çevresinde yaşayan Türkler Dimetoka (Didimotiho) Evros Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği tarafından organize edilen iftar sofrasında biraraya geldi.

İftar sofrasına T.C.Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Muavin Konsolos Murat Ertaş, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, Kırıkkale Müftü Yardımcısı Mustafa Turan, BİHLİMDER Derneği Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Edirne temsilci Fatih Ot, Edirne Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretim görevlileri, Dimetoka (Didimotiho) Evros Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macır’ın yanısıra etraf köylerden yüzlerce soydaş katıldı.

İftar vaktinin gelmesiyle okunan ezan ile birlikte sular yudumlandı ve oruçlar açıldı. İftar sofrasında biraraya gelme sevinci ve Cenab-ı Hakkın vermiş olduğu rızık ve bereketin paylaşımından sonra Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif duasını yaptı.

Uzun yıllar sonra bu anlamlı ve bir o kadar da bereketli iftar sofrasını düzenleyen ve bölgede yaşayan tüm soydaşları, Müslüman Türk kardeşleri bir araya getiren Dimetoka Evros Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macır ve dernek yöneticilerine, vesile olan herkese teşekkür eden Müftü İbrahim Şerif yaptığı selamlama konuşmasında şunları dile getirdi.

“Mutlaka utanacaklar, mutlaka utandıracağız”   

“Bizler Gümülcine’den gelerek Ramazan’ın son gününde burada sizlerle her zaman omuz omuza olduğumuzu göstermeye çalıştık. Yine bu akşam iftar soframıza davet ettiğiniz Anavatanımız Türkiye’nin çok değerli Başkonsolosu Gümülcine’den buraya kadar teşrif ettiler, bizi yalnız bırakmadılar, onlara da teşekkür ediyoruz. Tabii ki bu iftar sofrasının zor olduğunu gördük, zor olduğunu duyduk ve zor olduğunu da yaşadık. Ama herkes herşeye yavaş yavaş alışacak, çünkü biz kötü niyetli insanlar değiliz. Sadece ve sadece Allah’ın bize oruç tutmayı farz kıldığı, onbir ayın sultanı olan şu mübarek ramazan ayında oruçlarımızı Allah rızası için açmak için biraraya geldik. Bunun dışında başka bir niyetimiz asla ve kata yok, kötü niyet arayanların da bir gün utanacaklarını hepiniz bilmeniz lazım. Mutlaka utanacaklar, mutlaka utandıracağız. Çünkü niyetimiz çok halisane, sadece ve sadece Allah rızası.”

İftar sofrasına davet edilen Başkonsolos Akıncı sırasıyla mikrofonu eline aldı ve bir selamlama konuşması yaptı. Başkonsolos Akıncı konuşmasında şu sözleri dile getirdi.

“Biz yemek için gelmedik, biz sizin için geldik”

“Öncelikle bu kadar güzel bir iftar proğramı düzenlediği için Dernek başkanımız Süleyman Macır kardeşimize ve bu iftarı finanse eden Mestan kardeşime şükranlarımı sunuyorum. Bizi böylesine güzel bir sofrada biraraya getirdiler. Biz öyle güzel bir dine mensubuz ki, aynı dakika aynı saniye’ye kadar hepimiz aç kaldık ve aynı dakika’da aynı saniye’de Allah’ın verdiği nimetlerle orucunuzu açtık. Hangi makama sahip olursak olalım, ister zengin olalım, ister fakir olalım, ister boyumuz uzun olsun, ister kısa olsun, kim olursak olalım aynı saniye’ye kadar birlikte aç kaldık ve aynı sofrada biraraya geldik. Bu kardeşlik sofrasıdır. Yemekler çok güzeldi, çok lezzetliydi teşekkür ediyoruz, ama şu söyleyeyim biz yemek için gelmedik, biz sizin için geldik. Biz buradaki kardeşlerimizi görelim, hatırlarını soralım, hasbihal edelim, aradaki kardeşlik sözleşmemizi aktimizi bi tazeleyelim bi göz göze gelelim diye geldik. Bizim üzerine başka ortak noktalarımız da var. Biz Müslüman Türk Milleti’ne mensubuz. Burada her köşesinde tarih olan Dimetoka şehrinde biraraya geldik, çok şükür. Ümit ediyorum bunları yaşatmaya devam ederiz.” 

Başkonsolos Akıncı ve beraberindeki heyet iftar sofrasının ardından dernek çatısı altında bulunan ve kendi kısıtlı imkanlarıyla meydana getirdikleri Süleymaniye Mescidi’ne giderek akaşam namazını eda ettiler.

Heyet üyeleri buradan Dimetoka’nın merkezinde bulunan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin yanında bulunan çay bahçesinde sohbet eşliğinde çay kahve içti.  

        

“Baskılar, polis gözetimi ve fişlemesi altında iftar sofrası”

Dimetoka’da Hristiyanlar Dimetoka Müslamanları tarafından organize edilecek olan toplu iftar yemeğine günler öncesinde ayaklanarak, Belediye yönetimine baskı uygulayarak karşı çıkmışlardı. bazı çevreler bu iftar sofrasının Dimetoka bölgesinde kurulmasına şiddetle karşı çıkmışlardı ve neticede Belediye yönetimi pes etti, önceden izin verilmesine rağmen iftar sofrasına yer tahsisi yapmaktan vaz geçti.

Neticede bölgede demokrasi ve insan hakları, kanunlar karşısında eşitlik ve vatandaşlık haklarının kanalları tıkanınca da Dimetoka’lı soydaşlar kendi imkanlarını seferber ederek iftar sofrasını bir yemekhanede kurdular. kardeşlerin biraraya gelmesi engellenemedi ancak bu defasında da her zaman olduğu gibi devletin polisi devreye girdi ve iftar sofrasına gelen giden her kişi, her aracın plakası görevli polis memuruları tarafından fotoğraf makinesile tek tek adeta fişlendi.

İşte böyle günler öncesinde yaratılan bir baskılı ortamda Dimetoka’lı Müslümanlar Ramazan’ın son iftar sofrasında biraraya gelerek Allah’ın vermiş olduğı rızık ve bereketi paylaştılar. Sayın Müftü İbrahim Şerif’in dile getirdiği gibi amaç zaten buydu. Müftü şerif konuşmasında “şu mübarek ramazan ayında oruçlarımızı Allah rızası için açmak için biraraya geldik. Bunun dışında başka bir niyetimiz asla ve kata yok, kötü niyet arayanların da bir gün utanacaklarını hepiniz bilmeniz lazım. Mutlaka utanacaklar, mutlaka utandıracağız. Çünkü niyetimiz çok halisane, sadece ve sadece Allah rızası” demişti.

Evet Sayın Başbakan Aleksis Çipras, Batı Trakya’da Polis teşkilatının bu uygulamalarından haberiniz var mı? Avrupa ülkesi olan ülkemiz Yunanistan’da bu baskılar, bu uygulamalara bir son vermeyi düşünüyormusunuz? daha ne kadar rezil olacağız dünyaya?

PEKİ NE ZAMAN SON BULACAK BU FİŞLEME SAÇMALIĞI? KİMDEN NEDEN KORKUYORSUNUZ? 

VİDEO İZLE: http://www.dailymotion.com/video/x4jlt9l_dimetoka-iftar-sofrasi-2016_news

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz