Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias: “Yunanistan, Kuzey Makedonya’nın En Yakın Dostu Olabilir”

Dendias: “Yunanistan, Kuzey Makedonya’nın En Yakın Dostu Olabilir”

1
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bir günlük resmi bir ziyaret için Üsküp’e gitti. Dendias, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ziyaretinde Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

İki Bakanın baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi ve son olarak Osmani ve Dendias ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Dendias şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakan, sevgili Buyar,

Bugün, sen göreve geldikten sonraki dördüncü toplantımızdı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı olduğum iki yıl içinde Üsküp’e ikinci kez geliyorum.

Çok zengin bir programla, sizden sonra sırasıyla Başbakan Sayın Zaev, Başbakan Yardımcısı Sayın Dimitrov, Meclis Başkanı Sayın Caferi ve bir ay içinde bizi Atina’da ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Sayın Pendarovski ile görüşeceğim.

Bu temaslar, Miçotakis hükümetinin, Yunan hükümetinin ikili ilişkilerimizi derinleştirme niyetinin bir örneğidir. Ve elbette, ülkenizin Avrupa perspektifine tam desteğinin bir işaretidir ve nezaketinizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

Bayanlar ve baylar, basının değerli temsilcileri Yunanistan, Kuzey Makedonya’nın en yakın müttefiki ve en iyi dostu olmak istiyor ve olabilir. Yunanistan, doğrudan bir komşu olarak ülkenizin istikrarını, güvenliğini ve refahını, halkınızın refahını sağlamak için her türlü sebep ve çıkara sahiptir. Ve Avrupalı ​​ortaklarımıza her zaman Batı Balkanlar’ın bir daha asla Avrupa’nın barut fıçısı olmasına izin verilmemesi gerektiğini söylüyoruz.

Üsküp’e yaptığım son ziyaretten bu yana birlikte çalışarak çok şey başardık. Sayın Bakan, sevgili dostum, şunu konuş, ikili ticaretten ve ortak girişimlerimizden bahset.

Bayanlar ve baylar , Yunan işadamları, Kuzey Makedonya’ya yarım milyar euronun üzerinde yatırım yaptı. 20.000’den fazla istihdam yaratılmasına katkıda bulundular. Geçen yılki pandemiye rağmen, ikili ticaret yaklaşık 800 milyon euroya ulaştı.

Enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için önemli bir adım olan doğalgaz boru hattı anlaşmasının imzalanması ve meslektaşım Ekonomik Diplomasi Bakan Yardımcısı Kostas Frangogiannis ile bugün burada bulunmamız, işbirliğini daha da güçlendirmenin yollarını aramaya istekli olduğumuza işaret ediyor.

Askeri alanda işbirliği yapıyoruz. Yunanistan Hava Kuvvetleri tarafından NATO çerçevesinde yürütülen Kuzey Makedonya hava sahasının izlenmesi görevine ek olarak bu yıl iki anlaşma imzalandı. Gizli bilgilerin korunması ve halihazırda devam eden bir askeri işbirliği programı.

Kültür alanında, Bizans ve Bizans sonrası anıtların korunması ve korunmasına ilişkin son anlaşma, kültürel ve dini mirasın yönetiminde işbirliğini güçlendirecektir.

120.000 aşı sağlayarak pandemi ile mücadeledeki yardımımızı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim, size şahsen söyledim, tekrar ediyorum ve alenen, elimizden gelen her şekilde yardım etmek için emrinizdeyiz.

Uluslararası kuruluşlarla işbirliğimizi de takdir etmek isterim. Ve 2025-26 döneminde Yunanistan’ın Güvenlik Konseyi’nde bir pozisyon için adaylığını desteklemek için bana verdiğiniz nota ile bana duyurma nezaketini gösterdiğiniz kararı memnuniyetle karşılıyorum. Bu Yunanistan için son derece önemli ve çok teşekkür ederim. Kararınız Yunanistan’da kazandığınız güvenin bir kanıtıdır.

Yunanistan, yirmi yıldır Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu ilke olarak desteklemektedir. Ve bu nedenle, koşulluluk temelinde Avrupa Birliği’ne katılımınızı tam olarak desteklemektedir. İlk Hükümetlerarası Konferansın mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesini sağlamak için elimizden geldiğince çok çalışmaya devam edeceğiz. Çabalarımızı AB Slovenya Başkanlığı ile koordine edeceğiz. Ve size dilediğiniz teknik desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Ayrıca Avrupa bağlamında Yunanistan’ın, Avrupa Birliği’nin duyuru ve açıklamalarına uyum sağlamanızdan özellikle memnun olduğunu belirtmek isterim. Her zaman gözlemlediğimiz uyum endeksiniz son derece yüksek. Ve son zamanlarda Türkiye’nin yasadışı eylemlerinin kınandığı Maraş’a özel bir atıfta bulunmak istiyorum.

Türkiye ile ikili savunma işbirliği anlaşmasının imzalanmasının kafamızda soru işaretleri oluşturduğu bir gerçek. Cevaplarınız için teşekkürler.

Sevgili dostum, sevgili meslektaşım,

Biz Yunanistan’da bir sloganımız var, iyi hesaplar iyi dostluklar kurar diyoruz.

Prespa Anlaşması’nın tam, tutarlı ve iyi niyetle uygulanması, ilişkilerimizi daha da güçlendirmek ve Kuzey Makedonya’nın Avrupa ailesine entegrasyonu konusundaki ortak vizyonumuzu gerçekleştirmek için gerekli temel, gerekli koşuldur.

Bu yönde önemli adımlar atılmıştır ve sizlerin bu sembolik hareketlerinden dolayı memnuniyetimi belirtmek ve ifade etmek isterim. Bulunduğumuz binanın hemen dışındaki sokağın adının yazılı olduğu tabelanın kaldırılmasıyla başlıyoruz.

Başka zamanlarda yerleştirilmiş ve Büyük İskender’in babası olan Kral II. Philip’i kendine mal etmeye çalışan bir tabeleydi. Atalarınızın o sırada Balkan Yarımadası’nda olmadığı ve Büyük İskender’in önderliğinde Asya’nın derinliklerinde sefer yapmak için büyük tarihsel fırsata sahip olmadığı konusunda aramızda açıkça anlaştık.

Şehrin merkezi bir yerinde bulunan Arkeoloji Müzesi’nin isim değişikliğini de alkışlamak ve takdir etmek istiyorum. Ayrıca da sınır geçişlerinde yol levhalarının değiştirilmesini de memnuniyetle karşılıyorum.

Ve Prespa anlaşmasının uygulanmasının kutularla bürokratik bir süreç olmadığını da vurgulamak istiyorum. Hem doğru hem de harflerle doğru uygulanmalıdır. Ve iki buçuk yıl sonra, uygun şekilde uygulanması için hatırı sayılır bir zaman var.

Ayrıca görüşmemiz sırasında Yunanistan Cumhuriyeti’ni ilgilendiren ve şu anki muhataplarıma tekrar etmeyi düşündüğüm tüm konuları gündeme getirdim.

Burada iki ana noktaya değinmek istiyorum.

Birincisi, yeni nesile yatırım yapmalıyız. Geçmişe bakmadan, onlara uygun eğitimi ve gerekli araçları vererek ortak geleceğimizi, Avrupa’daki geleceğimizi inşa etmelerini sağlamalıyız.

Ayrıca, yanlış izlenimler yaratan anlaşmanın yorumlanmasını veya yorumların kendisinin yanlış olduğunu önlemeliyiz. Çünkü bu yorumlar gerilim yaratır ve kamuoyunun ruh halini test eder.

Bayanlar ve baylar,

Bir fırsat olan bir zorlukla karşı karşıyayız. Beklentiler, elbette var olan zorlukları hafife almadan en iyisidir. Ortak ilgimiz, ortak rotamız ve ortak bakış açımız herkesin malumudur diye düşünüyorum. Değerli dostum, Yunanistan’ın 2003’ten beri sürekli olarak içinde yer almaya çalıştığı büyük tarihi projede, Batı Balkanlar’ın büyük Avrupa Ailesi’nde olması için, Yunanistan’ın yanında bizim yanımızda olma seçimini yaptığınızı düşünüyoruz.

Hükümet olarak 19. yüzyılın ve 20. yüzyılın başlarındaki Balkanlaşma sürecini temelli terk etmeyi ve 21. yüzyılın ortak Avrupa vizyonuna katılmayı seçtiğinize inanıyoruz. Belirleyici anakronik görüşleri, başka zamanlara, eski zamanlara giden algıları reddettiniz.

Başkaları daha geniş bölgemizde, dünün imparatorluklarına, Yeni-Osmanlı etkisi altındaki bölgelere umutsuz bir dönüşün propagandasını yapıyor, uluslararası hukuku ihlal ediyor, diğer ülkelerin topraklarını yasadışı olarak işgal ediyor, Batı Balkanları Avrupa rotasından çıkarmaya çalışıyor.

Siz Avrupa yolunu seçtiniz. Devletler Birliği’nin insanlık tarihindeki en iddialı projesinde, Demokrasi, Refah, Adalet, İnsan Haklarının Korunması, Laiklik, vatandaşların bireyselliğine saygı alanında yer almaya karar verdiniz. Avrupa Birliği’ne katılmayı seçtiniz.

Bu seçimi uygulamaya devam etmenizi rica ediyorum. Çünkü, bunun insanlarınızın mutlak çıkarına olduğu görüşüme izin verin. Ve en kısa zamanda ilgili kriterler karşılandığında Avrupa projesine tam olarak dahil olacağınızı umar, size ve hükümetinize bu yönde elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

Sevgili Buyar’ım,

Umarım sık sık görüşme fırsatımız olur ve sizi temin ederim ki Başbakan Kiriakos Miçotakis’in bana verdiği yetkiye göre, üzerinde anlaşılan ortak hedeflerimize ulaşmak için hükümetinizle yakın bir şekilde çalışmaya devam edecektir.

Çok sıcak misafirperverlik için çok teşekkür ederim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz