Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias: “Yunanistan Kötü Senaryoya Hazır”

Dendias: “Yunanistan Kötü Senaryoya Hazır”

2
0

Yunanistan Dışişleri Baknı Nikos Dendias “Yunanistan kötü senaryoya da hazır” açıklamasında bulundu.

Yunanistan Dışişleri Baknı Nikos Dendias İtalya ile imzalanan anlaşma sonrasında yaptığı açıklamada Yunanistan’ın bu anlaşmayla sınırlarının genişlediğini ileri sürdü. Dendias, “Kırk yıl uğraşıyorduk ve şimdi gerçekleşti. Yunanistan’ı büyüttük, büyük resim ülkemizin sınırlarının büyüdüğüdür.  Ülkenizi ve haklarını büyütmek ve gelecek nesillere bırakmak harika bir şey” dedi.

Türkiye ile ilgili de konşan Dışişleri Bakanı Dendias, “Yunanistan, uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye dahil tüm komşularıyla anlaşmaya varma ve toplumların ve halkların yararına ekonomik bölgeler belirlemede ihtirasa sahiptir” dedi.

Dendias, 18 Haziran tarihinde Kahire’ye yapacağı ziyaret ile ilgili, Mısır ile bir MEB anlaşması olasılığı üzerine “aşırı iyimser olmamalıyız. İtalya ile 14 saat 15 saat çalıştık. Mısırlılar bölgedeki diğer ülkelerin meseleleriyle ilgilenmemeye çalışıyorlar. Eğer yapabilselerdi, “Türk nasırına” basmaktan kaçınırlardı. Bütünü çözemediğinizde, bir bölümünü çözmek faydalı olabileceğiniz ve konuşabileceğiniz bir şeydir. Önemli olan bir başlangıç yapmanızdır” ifadelerini kullandı.

Bakan Dendias, Kahire ile yapılabilecek olası herhangi bir anlaşmanın, Türkiye-Libya paktında büyük bir soruna ve rasyonel bir varoluşa neden olacağını vurguladı. Dendias, Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmanın yasal açıdan bir probleminin var olduğunu ve Türkiye’nin Mısır’a “size Yunanlılardan %30 ila 40 daha fazla veriyoruz” teklifi yapabileceğini, ancak Türkiye’nin her şeyi verme vaadinin boş hava olduğunu belirtti.

Dendias Türkiye ile Libya arasında varılan anlaşmayı “Türk icadı” olarak nitelendirdi ve şöyle dedi: “Bu, hukuk fakültesinde ilk yılını değil, ilk ayını geçiremeyecek bir yapı” ifadelerini kullandı.

Dendias şöyle devam etti:

“Hiçbir hükümet en az dahi olsa ulusal hakların verilmesine müsade etmeyecektir, buna hakkı yoktur. Türkiye, eğer Yunanistan’ı uluslararası hukuka ve ulusal çıkarlara uygun olarak yasal haklarından geri adım atmaya zorlayabileceğini düşünüyor ise bu büyük bir hatadır. Meşru menfaatlerimizi savunmaktan başka seçeneğimiz yok, bu her Yunan hükümetinin zaman içinde anayasal bir yükümlülüğüdür.

Öbür gün Dış İlişkiler Konseyi’nde, aynı ekranda Fransız meslektaşımla Paris’ten birlikte olacağız. Türkiye’nin tahrikleri üzerine sunum yapacağız. Semiyoloji kaçırılmamalıdır. Fransa güçlü ülke.

Türkiye, Kıbrıs meselesinde uluslararası hukuk, deniz hukuku ve BM çerçevesinde tüm konuların görüşülmesi ve çözümlenmesi çağrısında işbirliği yapmamaktadır. Ulusal haklar müzakere konusu olamaz. Yunanistan-Türkiye arasında ana farklılık kıta sahanlığıdır. Yunanistan kötü senaryoya hazır, ancak Türkiye’nin çıkarı Yunanistan ile iyi bir ilişki olduğuna inanıyorum. Umarım Türk tarafındaki hiç kimse mantıksız davranmaz.

Ayasofya, kültürel mirasın bir dünya anıtıdır. Hıristiyanlık ve Ortodoksluğun kutsalıdır, ne Yunanistan’a ne de Türkiye’ye aittir. Atatürk Yunanistan’ı modern dünyaya yaklaştırmak istedi, bu yüzden Ayasofya’yı bir anıt yaptı ve bu yüzden anıtsal karakterinin korunması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz