Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias: “Artık Osmanlı İmparatorluğu Yok”

Dendias: “Artık Osmanlı İmparatorluğu Yok”

0
0

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Türkiye’nin başka bir ülkeye karşı savaş tehdidini dile getiren kabul edilemez “casus belli” (savaş nedeni) dünyadaki tek ülke olduğunu ve aslında bu ülkenin yasal haklarını kullanması durumunda olduğunu” vurguladı.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Parlamentodaki siyasi partilerin temsilcilerine Kıbrıs sorunu ve Maraş’ın açılması ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdikten sonra yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin 18. ya da 19. yüzyıldaymışız gibi davranamayacağının nihayet anlaşılması gerektiğini” dile getirdi.

“Türkiye’nin 21. yüzyılda yaşadığımızı, Osmanlı İmparatorluğu’nun 100 yıldır yok olduğunu ve uluslararası hukuka ve deniz hukukuna saygının tüm devletler arasındaki ilişkilerde temel bir ilke olduğunu kabul etmesi gerektiğini” vurguladı.

Dendias, “bu farkındalık, büyük bir bölümünün bu konumları paylaştığını düşündüğüm Türk toplumunun da çıkarınadır” dedi.

Dendias, “Türkiye’nin başka bir ülkeye karşı savaş tehdidini dile getiren kabul edilemez “casus belli” (savaş nedeni) dünyadaki tek ülke olduğunu ve aslında bu ülkenin yasal haklarını kullanması durumunda olduğunu” vurguladı.

Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye’nin Maraş ile ilgili açıklamaları ışığında Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere değindi.

Dendias şunları dile getirdi:

“Geçen hafta bu konuda Kıbrıs tarafıyla yoğun bir hareketlilik yaşandı ve Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve mevkidaşım Nikos Hristodulidis ile yakın koordinasyon içinde bulunduk.

Ayrıca Başbakan Miçotakis dün Kıbrıs Cumhurbaşkanı ve Ürdün Hükümdarı ile yaptığı görüşmelerde bu konuyu uzun uzadıya konuştu. Amaç, Türkiye’nin hem BM hem de Güvenlik Konseyi içindeki ve Avrupa Birliği düzeyindeki eylemlerini kınamaktı. Bu bağlamda bazı devletler tarafından dile getirilen şüphelere rağmen bu hedefe ulaşıldı.

Hatta ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Fransa ve İrlanda gibi ülkelerin Türkiye’nin açıklamalarını net bir şekilde kınamalarını önemli, Türkiye’nin suç işlemeye devam etmesi halinde bunun sonuçları olacağı da açıktır.

Yunan tarafı, BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği bir mektupla, Türk tarafının Ege ve Doğu Akdeniz adalarının askerileştirilmesine ilişkin muğlak argümanlarını çürüttü. Aynı zamanda, Türkiye’nin daha geniş bölgemizde istikrarsızlaştırıcı rolünün altı çizilerek dikkat çekildi.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz