Ana Sayfa Yunanistan Haber Dedeağaç’tan Romanya’ya Akaryakıt Boru Hattı

Dedeağaç’tan Romanya’ya Akaryakıt Boru Hattı

1
0

Çanakkale ve İstanbul boğazları devre dışı mı bıraılıyor? Dedeağaç’tan Romanya’ya akaryakıt boru hattı uzanıyor.

Amerikalaıların Dedeağaç (Aleksandrupolis) planları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Daha henüz yerleşmediler belki ama askeri konularda planlamalarına hız verdiler.

NATO Dedeağaç’tan başlayıp Romanya’da sona erecek bir akaryakıt boru hattının yapımını planlıyor. Bu haber son günlerde Dedeağaç’ta siyasi çevrelerce sıklıkla gündeme getiriliyor ve konuşulmaya başlandı. Yakıt borusunun inşa edilmesiyle de boğazlardan geçen NATO’nun yakıt tankerleri, bu görevi Dedeağaç’a yapılacak tesise bırakacağa benziyor.

NATO kapsamında, Dedeağaç’ta başlayacak, Bulgaristan’ı geçecek ve muhtemelen Doğu Romanya’daki Mihail Kogălniceanu ABD askeri üssünün yakınında sona erecek bir askeri akaryakıt boru hattı inşa etmeyi planladığı, Dedeağaç’ta iyiden iyiye konuşulmaya ve hatta bazı hazırlıkların yapıldığı haberleri de gelmeye başladı.

İlk gelen bilgilere göre, gemiden boşaltma, depolama ve akaryakıt borusuna pompalama tesisinin, Dedeağaç Dimokritos Havalimanı’ın güney doğusuna doğru bir alana yapılması için, Amerikalılar tarafından bölgede keşif dahi yapıldığı ileri sürülüyor.

NATO’nun, söz konusu boru hattının yapılış amacı, Rusya tehdidine karşı aldığı tedbirler çerçevesinde inşa edileceğini, çünkü ana hedefi üç ülkede üslenmiş NATO kuvvetlerine ve özellikle Bulgaristan ve Romanya’daki NATO üslerine yakıt sağlamak olacağı söyleniyor.

Ayrıca bu boru hattı, Dedeağaç Dimokritos Havalimanı’na da yakıt sağlaması için planlamanın yapıldığı da gelen haberler arasında.

Akaryakıt boru hattının finansmanı NATO fonlarından sağlanacağı, dolayısıyla da inşaatı için üç ülkenin (Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya) mali bütçelerinde herhangi bir yük oluşturmayacağı anlamına geliyor.

Bu bağlamda, Yunanistan askeri yakıt boru hattının Kavala’dan Dedeağaç’a kadar genişletilmesi ve gerekirse NATO boru hattıyla bir ara bağlantı olacağına dair düşünceler olduğu ileri sürülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz