Ana Sayfa Yunanistan Haber Dedeağaç’ta ABD Hareketliliği Törenle Devam Ediyor

Dedeağaç’ta ABD Hareketliliği Törenle Devam Ediyor

2
0

“Atlantic Resolve 2020” askeri tatbikatı kapsamında Dedeağaç adeta bir askeri üs konuma döndü.

NATO’nun doğu Balkanlar bölgesinde icra edeceği “Atlantic Resolve 2020” askeri tatbikatı kapsamında Dedeağaç adeta bir askeri üs konuma döndü. ABD’ye ait dev gemi askeri mühimmat ve araç gereçleri Dedeağaç limanına getirdi. Personel taşıyıcı askeri araçlar, savaş helikopterleri ve benzeri askeri silahlar limana indirildi ve sırasıyla Dedeağaç’tan demiryolu ile Romanya’ya doğru sevkiyatı yapılmaya başlanacak.

Bugün Dedeağaç’ta bir hareketlilik yaşanıyor.

Sabah saatlerinde askeri bir uçak Dedeağaç havalimanına iniş yaptı. Uçak Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve üst düzeyli bürokratlar ve askeri komutanları Dedeağaç’a getirdi. Öyle ki demiryolu ile ilk sevkiyat bugün törenle başlatılacak. Ancak buna paralel olarak bir başka tören de Dedeağaç’a demiryolunun inşasının yaklaşık 150’nci yılı (1871) kutlanıyor. Bu kutlama NATO’nun “Atlantic Resolve 2020” askeri tatbikatına denk geldi. Ayrıca önemli olan bir başka husus, Avrupa’nın ve Balkan ülkelerinin güney doğusunda ilk kez askeri sevkiyat için modern tarihte Dedeağaç limanı ve demiryolu ilk kez kullanılacak.

Dedeağaç’a gelen gemide 101. ABD Hava Kuvvetleri Tugayı’ndan (101 CAB) silahlar bulunuyor. CAB’nin toplam gücü yaklaşık 2.000 personel, 50 Black Hawk helikopteri, 4 Chinooks, 25 Apache ve 1.800’den fazla tekerlekli araç ve konteynır bulunuyor.

Bir başka dikkat çeken olay ise, dev Amerikan kargo gemisi Endurance (Ro-Ro) Dedeağaç limanına gelişinde grandi direğine Yunanistan bayrağının yanında Bizans bayrağı çekilmiş olması dikkatlerden kaçmadı. Bu hareket Yunan basını tarafından Amerikalıların Aya Sofya desteği konusunda Yunanistan’ın yanında olduğu anlamı olarak değerlendirildi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz