Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEDEAĞAÇ’A SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ DEPOLAMA ÇALIŞMALARI TAM GAZ DEVAM EDİYOR

DEDEAĞAÇ’A SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ DEPOLAMA ÇALIŞMALARI TAM GAZ DEVAM EDİYOR

21
0

Dedeağaç’a sıvılaştırılmış doğalgaz depolama çalışmaları tam gaz devam ediyor. Bu stratejik yatırım projesinde artık sona gelindi.

(ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης) Dedeağaç’a sıvılaştırılmış doğalgaz depolama çalışmaları aralıksız ve belirtilen süre zarfında tamamlanmaya yönelik tam gaz devam ediyor. 80% Kopeluzos Grubu’na ait Gastrade şirketine, 20% Gaslog şirketine ait yatırım çalışmalarının zamanında bitirilmesi için gerekli izinlerin alınması süresinde sona yaklaşıldı. Gerekli izinlerin 2018 yılı Mart ayına kadar tamamen bitirilmesiyle başlayacak olan çalışmaların 2 yılda tamamlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla da projenin 2020 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

Yaşanan gelişmeyle Gaslog şirketinin Gastrade şirketine geçmesinden sonra, Bulgarian Energy Holding aldığı stratejik bir kararla projeye dahil olduğunu açıklamasından sonra, Yunanistan ΔΕΠΑ şirketi de dahil olduğunu duyurdu.

ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης (ASFA Dedeağaç) şirketi, Avrupa Birliği tarafından Kamu Yararı Projesi (PCI) olarak tanımlandığından, enerji arz güvenliğini arttırdığı için ve doğal gaz arzını zenginleştirdiğinden dolayı projenin tamamı mali açıdan Connecting Europe Facility tarafından karşılanıyor. Projenin ESPA programına da dahil edilmesi yönünde şirket tarafından gerekli çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Projenin özellikle karasal çalışmalarının Yunan şirketleri tarafından yapılması öncelik olarak gelmektedir.

ASFA ŞİRKETİ

ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης ( ASFA Dedeağaç) şirketi, sıvılaştırılmış Doğalgazın alımı, depolanması ve gazlaştırılması için denizde yüzen bir üniteden oluşan modern, yenilikçi ve yüksek teknoloji ürünü bir projedir.  ASFA, nihai tüketicilere giden yolda Ulusal Doğal Gaz İletim Sistemi’ne (NNGS) doğalgazın kazandırılması için bir su altı ve kara tabanlı boru hattı sisteminin işletmesini yapan bir şirkettir.

ASFA Dedeağaç petrol ve doğalgaz tesisi, saatte 700.000 metreküp veya yıllık 6.1 milyar metreküp doğalgaz kapasitesi ve 170.000 metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz depolama kapasitesi ile ülkemizde dördüncü bir gaz ithalat kapısı yaratmayı amaçlıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

24 kilometrelik denizaltı boru hattı, denizin dibinde 15 metreye kadar derinliğe gömülecek, 15 metreden daha azı (kıyıdan yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta) bir çukura konacak ve yerleştirilecek.

Boru hattı Apalos kıyı şeridinde olacak ve Amfitriti bölgesindeki Ulusal Doğal Gaz İletim Sistemine bağlanıncaya kadar DESFA tarafından inşa edilecek ve işletilecek olan yeni bir Metrajlama ve Düzenleme İstasyonunda ASFA’nın ihtiyaçları için kuzeye doğru 4 km daha ilerleyecektir.

YÜZER ÜNİTE

Yüzen birim, sabit bir noktada ve Dedeağaç Limanı’ndan 17,6 km güneybatı ve Makri karayolundan 10 km uzaklıkta kalıcı olarak denizin içine demirlenecek. Ünite bağlama noktasına rüzgarın aşağı akışını (360°) döndüren bir taret düzenlemesi vasıtasıyla bağlanacak ve eğer ünite bağlama konumundan çıkarılırsa (örn. Bakım nedeniyle) taret bağlantı noktasında sabit kalacaktır. Yüzer ünitenin boyutları yaklaşık 300 metre uzunluğunda, 32.5 metre mevcut güverte genişliği ve 26.5 metre yüksekliğindedir.

Yüzer ünite şunları içeriyor:

– LNG tankerini bağlama ve yükleme sistemi.

– 170.000 m3’e kadar toplam kapasitesi olan 4 adet LNG depolama tankı.

– 400 metreküp LNG / saat (her biri) kapasiteli 4 gazlaştırma birimi.

–  Elektrik santralleri, yüzen ünitenin ihtiyaçlarını karşılamak için elektrik tesisatı.

– Gaz haline getirilmiş gaz miktarlarını ölçmek için ölçme birimi.

– Yerleşim yeri, mürettebat barınağı.

2020 yılının ilk yarısında, Dedeağaç LNG’sinin yatırıma hazır olacağı tahmin ediliyor. Bu süre, yüzen istasyonun inşası ve işletimini üstlenecek ortak girişimin ortaklık yapısının oluşturulması konusundaki istişareler sonlandırılmak üzeredir.

KENTSEL KULLANIM TASARIM VE GEÇİŞ

Kentsel kullanım ağlarının tasarımı konusunda açıklama yapan GASTRADE Müdürü Konstantinos Sifneos, Doğu Makedonya-Trakya şehirleri Ağı’nın kurulacağının altını çizdi. Şehir şebekesinin olmadığı yerde, ısıtma için kullanılacak bir dağıtım merkezi oluşturulacağını belirtti.

Bununla birlikte, sıvılaştırılmış gazın ilk kullanımlarından, nakliye ve depolama avantajları gaz formunda çok fazla olduğundan, Denizcilik taşımacılığında olacaktır.

Ayrıca belirtilmesi gereken bir husus, sıvılaştırılmış doğal gazın çevre dostu olması ve atmosfere kirleticiler ve karbon dioksit yaymamasıdır. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz