Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN 29 OCAK MİLLİ DİRENİŞ VE DAYANIŞMA...

DEB PARTİSİ VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN 29 OCAK MİLLİ DİRENİŞ VE DAYANIŞMA GÜNÜ AÇIKLAMALARI

29
0

29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Türkü’nün anlamlı ve onurlu bir direniş sergileyerek, ayrımcı ve antidemokratik baskılara boyun eğmeyeceğini ve milli kimliğini dünyaya haykırdığı gündür.

Aynı günün iki yıl sonrasında 29 Ocak 1990 tarihinde bu Milli Direniş Günü’nün anılmasını yasaklayan ve Türk esnafının dükkânlarının yağmalanmasına ve Türk azınlığa yönelik saldırılara fırsat veren ırkçı zihniyet halkımıza tarifsiz acılar yaşatmıştır.

29 Ocak günü azınlığımızın, etnik kimliğini inkâr edenlere karşı Türk olduğunu, Türk geleneklerini terk etmeden, kendi kültür dairesinde yaşayarak, kendini bu ülkenin onurlu bir vatandaşı gibi hissederek, ayrımcılığa rağmen bu ülkede yaşamak istediğini yüksek sesle dillendirdiği gündür. Bu gösterilen kahramanlığı bugünün yıl dönümlerinde anmayı, kahramanlarına minnet duymayı, merhumlarına rahmet dilemeyi Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Batı Trakya Türk Azınlığı, hakkı ve hukuku uluslararası antlaşma ile belirlenmiş bir azınlıktır. Bunu bütün dünya devletlerinin böyle değerlendirmelerini istiyoruz. Yıllardır gasp edilmiş azınlık haklarımızın iadesini sabırla bekledik ve bekliyoruz. Her yeni güne düzelecek, iyileşecek umuduyla uyandık ve uyanmaya devam ediyoruz. Maalesef bugüne kadar haklarımızın kazanımında herhangi bir ilerleme görülmedi. Ülkemiz Yunanistan, azınlığımızın aleyhine olan birçok yasayı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesine ve isteklerine kulak vermeden ve bizlere bunları dayatarak haklarımızı gasp etmeye devam ediyor. Bir Avrupa Birliği ülkesi olan vatanımız Yunanistan’ın insan hakları ihlalleri karşısında, Avrupa Devletlerinin sessiz ve tepkisiz kalışını, insanlık ve barış adına endişe ile karşılıyoruz. Bu çifte standart politikaları, bizleri, Avrupa Birliği kuruluş temellerini oluşturan demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi kavramlara olan inancımızı da sorgulamak durumunda bırakıyor. Yıllar önce Batı Trakya’da Türk yoktur diyen zihniyet, hayatımızı her alanda karartmaya devam etmektedir. Bizler artık kendi ülkemizde haklarımıza saygı gösterilen, okulları sudan bahanelerle kapatılmayan, kurumları polis baskınına uğramayan, düşüncelerini açıklayan kurum başkanlarımızın soruşturmaya çağrılmayan ve haklarında dava açılmayan bir azınlık olmak istiyoruz. Kısaca sindirilmeye ve susturulmaya çalışılan bir azınlık olmak istemiyoruz. Barışın-eşitliğin-dostluğun hayata geçtiği gün en büyük arzumuz bu ülkenin refahı için çalışmaktır.

Asla umutsuz değiliz. Birlik ve beraberlik içinde ulaşılamayacak hiçbir hedef yoktur. Kimsenin şüphesi olmasın ki, mücadelemiz, hayatımıza eşitliğin, dostluğun ve barışın hâkim olduğu güne kadar, yılmadan bütün kudretiyle devam edecektir. Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak 29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü’nü saygıyla anıyoruz.

 

BATI TRAKYA TÜRK ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ

Gümülcine, 29 Ocak 2018

29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Türklerinin milli kimliğinin inkârına karşı onurlu bir direniş gösterdiği, asla antidemokratik ayrımcılığı ve baskıları kabullenmeyeceğini dünyaya haykırdığı gündür. Asırlardır Türk kimliği ile kültür dairesini oluşturan Batı Trakya Türk Azınlığı, Türk geleneklerini terk etmeden, kendini bu ülkenin onurlu bir vatandaşı gibi hissederek, bu ülkede yaşayacağını güçlü bir sesle seslendirdiği gündür.

Bu günde cesaretle yollara düşen kahramanlar bizlere bu Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Bayramını armağan etmişlerdir. Bizler, bu onurlu bayramı bizlere armağan eden kahramanları, bugünün yıldönümlerinde her zaman yâd etmeye, bu davanın merhumlarına rahmet dilemeye büyük bir kararlılıkla devam edeceğiz.

İki yıl sonra Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü’nü anmayı yasaklayan, tarih sayfalarında 29 Ocak 1990 gününü karaya boyayan, kendinde Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarına ait iş yerlerine dönük vandallığı hak gören faşizan tutumu asla unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Hakkı ve hukuku uluslararası antlaşma ile belirlenmiş bir azınlığın haklarının yıllardır gasp edilmesine sessiz kalan Avrupa Birliği’nin bu tutumunu da insanlık ve barış adına endişe ile izliyoruz.

Bu tutum, yıllardır Avrupa Birliği’nin dillendirdiği, üzerinde hassasiyetle durduğu ve hatta kuruluş temellerini oluşturan demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, eşit eğitim hakkı gibi kavramlara olan inancımızı sorgulamamıza sebebiyet vermektedir.  

Artık bu ülkede kendi kimlikleri ile tarihi derneklerimizin resmiyet kazanacağı, demokrasinin tüm nimetlerinden istifade edileceği, fikir hürriyetinin korkusuzca kullanılacağı, kurum başkanlarının yargı yoluyla ürkütülmeyeceği, hakkımız olan eğitimin arzu ettiğimiz gibi yapılacağı, okul kapatmalarına son verileceği, çift dilli Türkçe – Yunanca eğitim verecek anaokulları ile ihtiyaç duyulan alanda azınlık okullarının açılacağı ve gençlerimizin geleceğe umutla bakacağı günlerin gelmesini diliyoruz.

Bu duygu ve temenniler içinde Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği olarak bir kez daha azınlığımızın 29 Ocak 1988 Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Bayramını içtenlikle kutluyor, 1990’nın 29 Ocak’ında toplumumuza yapılan vandallığı da bir kez daha kınıyoruz.

BATI TRAKYA TÜRK ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

 

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

29 Ocak 1988 Batı Trakya Türkünün maruz kaldığı haksızlıklara karşı sesini yükselttiği ve haykırdığı gündür. 29 Ocak; haksızlığa, ayrımcılığa, baskıya, kimliğinin inkarına “HAYIR” diyen, demokratik hakları için mücadele eden Batı Trakya Türk halkının onur günüdür.

Bundan tam 30 yıl önce Batı Trakya Türkünün milli kimliğini inkar eden zihniyet, yıllar sonra bugün hala Batı Trakya Türkünün uluslararası hukukun teminatı altındaki haklarını, eğitim, milli kimlik, din özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve siyasi temsiline yönelik haksız ve ayrımcı uygulamalarına devam etmektedir.

1980’lerin yoğun baskıları altında varlık mücadelesi veren Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu, tarihi dernekleri hakkında mahkemeler tarafından verilen kapatma kararları ve Türk kimliğinin inkarından sonra “ARTIK YETER” diyerek sokağa çıkmış ve demokratik hakkını kullanmıştır.

Aradan 30 yıl geçmesine rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları hala uygulanmamakta, azınlığa karşı haksızlıklar devam etmekte, Batı Trakya Türkleri “ötekileştirilmekte” ve “hedef haline” getirilmektedir. Batı Trakya Türkü, ne yazık ki 30 yıl sonra yine haksızlıklarla, hukuk de demokrasiden uzak uygulamalarla karşı karşıyadır.

Batı Trakya Türklerini hedef alan 29 Ocak 1990 tarihindeki şiddet ve vandalizm olayları ise bugün hala toplum hafızasından silinmediği gibi, devletimizden de bu konuda azınlık toplumundan samimi bir özür dilenmemiştir.

Bu vesileyle; bugünkü nesillerin daha insanca bir ortamda yaşayabilmeleri için 29 Ocakları yaşatan büyüklerimize bir kez daha şükranlarımızı sunar, toplumumuz aleyhine devam eden antidemokratik haksızlıkların ve ayrımcılıkların bir an önce son bulmasını beklediğimizi ifade etmek isteriz.

İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

 

Gümülcine Türk Gençler Birliği Yönetim Kurulu

Yunanistan Yargıtay’ı, “Batı Trakya’da Türk yoktur’’ iddiası ile 4 Kasım 1987 de Batı Trakya Türk Öğretmenler ve Gümülcine Türk Gençler Birliklerinin kapatılma kararı almasının ardından, haber Batı Trakya Türkü tarafından ancak 1988 yılının Ocak ayında öğrenildi. Artan tepkiler ve mahkemenin aldığı karar neticesinde kimlikleri inkâr edilen halk tepkisini, 29 Ocak’ta düzenlenen ve binlerce kişinin tüm zorluklara rağmen katıldığı yürüyüşle dile getirdi. Aynı gün Davos’ta Türkiye ve Yunanistan Başbakanları görüşüyordu. Onların gündem maddesinde yer alabilmek ve seslerini dünyaya duyurabilmek için aynı gün, yani 29 Ocak 1988 de güçlü bir direniş için kolları sıvadılar. Nitekim tüm zorluklar ve yaralanmalara rağmen, kalabalık bir grupla Gümülcine Türk Gençler Birliği önünde toplandılar. Polis Valilik konağına kadar yapılması öngörülen yürüyüşe izin vermez iken, halk direnişini yasaklara rağmen yerine getirdi. Dönemin Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ve Yürütme Komitesi Başkanı İsmail Rodoplu Azınlık halkının isteklerini yazılı olarak gerekli makamlara sundu. İşte o günden bu güne kadar devam eden bu anma törenleri 1990 yılında Türk mağazalarını yağmalamakla devam etti ve bugüne kadar de mağazaların zararları devletten hala tazmin edilemedi. 30. senesinde devam eden mücadelemizde, bizler tüm soğukkanlılığımızla direnişimize devam ediyor ve halkımızı da bu konuda bizlere verdikleri destek ve cesaretlerinden dolayı tebrik ediyoruz. Birliğin ve dirliğin sembolü olan 29 Ocak 1988 ayrıca azmin ve inancın da ifadesidir. Çünkü bizlerle birlikte olanlar şunu çok iyi bilirler ki, dün kimliğimizi sorgulayanlar, bugün dinimizi ve kültürümüzü sorgulamaktalar. İşte bu yüzden dolayı, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının kaderi, 29 Ocak ruhu ve mücadele azmimizin temelleri üzerinde şekillenmektedir. Mücadeleye yılmadan yorulmadan devam eden inançlı kişilerle bu yol artık bizlerin dünyaya sesimizi duyurma günü olarak devam etmektedir.. 29 Ocak kıvanç günümüz kutlu olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun….

Gümülcine Türk Gençler Birliği Yönetim Kurulu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz