Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ VE ABTTF’DEN “29 OCAK TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ”AÇIKLAMASI

DEB PARTİSİ VE ABTTF’DEN “29 OCAK TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ”AÇIKLAMASI

24
0

DEB Partisi ve Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” dolayısıyla yazılı birer mesaj yayınladılar.

DEB PARTİSİ: “HALKIMIZIN MİLLİ DİRENİŞ VE DAYANIŞMA BAYRAMI KUTLU OLSUN!”   

29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Türkü’nün anlamlı ve onurlu bir direniş sergileyerek, ayrımcı ve antidemokratik baskılara boyun eğmeyeceğini ve milli kimliğini dünyaya haykırdığı gündür. Aynı günün iki yıl sonrasında 29 Ocak 1990 tarihinde bu Milli Direniş Günü’nün anılmasını yasaklayan ve Türk esnafının dükkânlarının yağmalanmasına ve Türk azınlığa yönelik saldırılara fırsat veren ırkçı zihniyet halkımıza tarifsiz acılar yaşatmıştır.

29 Ocak günü azınlığımızın, etnik kimliğini inkâr edenlere karşı Türk olduğunu, Türk geleneklerini terk etmeden, kendi kültür dairesinde yaşayarak, kendini bu ülkenin onurlu bir vatandaşı gibi hissederek, ayrımcılığa rağmen bu ülkede yaşamak istediğini yüksek sesle dillendirdiği gündür. Bu gösterilen kahramanlığı bugünün yıl dönümlerinde anmayı, kahramanlarına minnet duymayı, merhumlarına rahmet dilemeyi Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Batı Trakya Türk Azınlığı, hakkı ve hukuku uluslararası antlaşma ile belirlenmiş bir azınlıktır. Bunu bütün dünya devletlerinin böyle değerlendirmelerini istiyoruz. Yıllardır gasp edilmiş azınlık haklarımızın iadesini sabırla bekledik ve bekliyoruz. Her yeni güne düzelecek, iyileşecek umuduyla uyandık ve uyanmaya devam ediyoruz. Maalesef bugüne kadar haklarımızın kazanımında herhangi bir ilerleme görülmedi. Ülkemiz Yunanistan, azınlığımızın aleyhine olan birçok yasayı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesine ve isteklerine kulak vermeden ve bizlere bunları dayatarak haklarımızı gasp etmeye devam ediyor. Bir Avrupa Birliği ülkesi olan vatanımız Yunanistan’ın insan hakları ihlalleri karşısında, Avrupa Devletlerinin sessiz ve tepkisiz kalışını, insanlık ve barış adına endişe ile karşılıyoruz. Bu çifte standart politikaları, bizleri, Avrupa Birliği kuruluş temellerini oluşturan demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi kavramlara olan inancımızı da sorgulamak durumunda bırakıyor. Yıllar önce Batı Trakya’da Türk yoktur diyen zihniyet, hayatımızı her alanda karartmaya devam etmektedir. Bizler artık kendi ülkemizde haklarımıza saygı gösterilen, okulları sudan bahanelerle kapatılmayan, kurumları polis baskınına uğramayan, düşüncelerini açıklayan kurum başkanlarımızın soruşturmaya çağrılmayan ve haklarında dava açılmayan bir azınlık olmak istiyoruz. Kısaca sindirilmeye ve susturulmaya çalışılan bir azınlık olmak istemiyoruz. Barışın-eşitliğin-dostluğun hayata geçtiği gün en büyük arzumuz bu ülkenin refahı için çalışmaktır.

Asla umutsuz değiliz. Birlik ve beraberlik içinde ulaşılamayacak hiçbir hedef yoktur. Kimsenin şüphesi olmasın ki, mücadelemiz, hayatımıza eşitliğin, dostluğun ve barışın hâkim olduğu güne kadar, yılmadan bütün kudretiyle devam edecektir. Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak 29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü’nü saygıyla anıyoruz.

HALKIMIZIN MİLLİ DİRENİŞ VE DAYANIŞMA BAYRAMI KUTLU OLSUN! 

 

ABTTF: “29 OCAK TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ’MÜZ KUTLU OLSUN!”

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak “Hak verilmez, alınır!” şiarıyla mücadelemize yılmadan devam edeceğiz.

Batı Trakya Türk Azınlığı bu yıl, hak arama mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak 1988 tarihinde meydana gelen olayların 29. yıldönümü ile kendisine karşı saldırıların yaşandığı “29 Ocak 1990 Pogromu”nun 27. yıldönümünü anıyor. Batı Trakya Türkleri hem Yunanistan’da hem Yunanistan dışında bir araya gelerek 29 Ocak’ları çeşitli etkinliklerle anacak.

Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunan devletinin “Türk” ismiyle kurulu dernekleri birer birer kapatarak yasaklaması ve azınlığın “Türk” kimliğini inkar etmesi üzerine 29 Ocak 1988 tarihinde tek bir ağızdan “Türk’üz!” diye haykırarak sokaklara dökülmüş, haksızlık ve baskıya boyun eğmeyerek demokratik tepkisini yekvücut ortaya koymuştur. Büyük bir birlik ve beraberlik içerisinde dağlısı, ovalısı, köylüsü, şehirlisi, rençperi, esnafı, yaşlısı, genci, erkeği, kadını Batı Trakya’nın her yerinden hep birlikte yollara çıkıp Gümülcine meydanında toplanan Batı Trakya Türklerine Yunan polisi sert şekilde müdahale etmiş, protesto yürüyüşünde pek çok Batı Trakya Türk’ü yaralanmıştır. İki yıl önce yaşanan bu olayları anmak için 29 Ocak 1990’da Gümülcine’de tekrar toplanan Batı Trakya Türkleri ile azınlık mensuplarına ait ev ve dükkanlara saldırılar olmuş, Yunan polisi olaylara seyirci kalmış ve hiçbir saldırgan tutuklanmamıştır. Yunanistan’ın demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak geçen 29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın “Toplumsal Dayanışma ve Milli Milli Direniş Günü” olarak anılmaya başlanmıştır.

29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 tarihlerinde yaşanan olaylardan sonra Batı Trakya Türk Azınlığı açısından olumlu yönde değişen husus sadece azınlık mensuplarının vatandaşlıktan doğan bireysel haklarını elde etmesi oldu. Batı Trakya Türkleri artık traktör ehliyeti alabiliyor, ev ruhsatı çıkartabiliyor, gayrimenkullerini alıp satabiliyor. Ancak Batı Trakya Türklerinin azınlık olarak sahip olduğu haklar konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Yunanistan’da 1967’de iktidara gelen askeri cunta ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din özerkliği peyderpey azınlığın elinden alındı. 1974 yılında Yunanistan’da askeri cunta rejiminin sona ermesinin ardından yeniden demokrasiye geçildi ancak demokrasi yalnızca Yunan çoğunluk için geri geldi. Bugün aradan 50 yıl geçmesine rağmen Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din özerkliği azınlığa halen iade edilmedi.

29 Ocak 1990’da Batı Trakya Türk Azınlığı’na yapılan saldırıların üzerinden ise 27 yıl geçti ancak azınlığa verilen zararın tazmin edilmesi bir yana azınlıktan özür bile dilenmedi. Son zamanlarda azınlığa yönelik ırkçı temelli şiddet ve saldırılar yeniden yoğunlaştı. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Mart 2016’da Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği panel ile Aralık 2016’da Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin Atina’da düzenlediği toplantı aralarında milletvekillerinin de olduğu aşırı sağcı Altın Şafak Partisi mensubu bir grup tarafından basılırken azınlığa karşı tehdit ve küfürler savruldu. Son yıllarda azınlığa ait cami ve mezarlara sürekli saldırılar düzenleniyor. Ayrıca azınlığın ileri gelenleri çeşitli bahanelerle keyfi adli kovuşturmalara uğruyor, azınlığın seçtiği müftüler pek çok kez emniyete ifade vermeye çağrılıyor.

Batı Trakya Türklerinin Avrupa’daki temsilcisi ABTTF olarak ülkemiz Yunanistan’ı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı hedef alan sindirme politikaları ve ayrımcı uygulamalarına derhal son vermeye ve azınlığın haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunanistan, Türkiye, Avrupa ve dünyanın başka yerlerinde yaşayan tüm mensupları ile tek ses ve yürek olarak haklarını geri alıncaya kadar haklı mücadelesini sürdürecektir.

Azınlığımızın “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” kutlu olsun! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz