Ana Sayfa Batı Trakya Haberler D.E.B. PARTİSİ İNSAN HAKLARI HEYETİ’NİN BÖLGEYİ ZİYARETİYLE İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI

D.E.B. PARTİSİ İNSAN HAKLARI HEYETİ’NİN BÖLGEYİ ZİYARETİYLE İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI

13
0

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ile Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) ortak organizasyon kapsamında Avrupa’dan bir insan hakları heyeti Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ziyaret edip, bölgede incelemelerde bulundu. Heyet, 16–20 Ekim tarihleri arasında tüm Azınlık kurum ve kuruluşlarının Başkan ve Yönetim Kurulları ile bir araya geldi.

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF ) ve Türkiye’deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) arasında 1 Eylül 2012 tarihinde Gümülcine’de imzalanan işbirliği protokolü sonrasında, DEB Partisi ile ABTTF ilk işbirliği projesini hayata geçirdi. Bu çerçevede Avrupa’dan gelen insan hakları heyeti bölgemizde incelemelerde bulunarak, Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını yerinde görme fırsatı buldu.

Heyette; Fransa’dan Korsikalı Avrupa Parlamentosu Milletvekili François Alfonsi, Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen ve Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları Kuruluşu Direktörü Willy Fautre yer aldı. Batı Trakya’da bulunduğu sırada heyete ABTTF’den Başkan Halit Habipoğlu, ABTTF Genel Direktörü Engin Soyyılmaz ve ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Seyhan Sarıca, DEB Partisi’nden de Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş, DEB Partisi Özel Kalem Müdürü ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet ve partinin diğer yöneticileri eşlik etti.

İLK ZİYARET SELANİK’TE

16 Ekim Salı günü DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet tarafından Selanik havaalanından alınan heyet ilk olarak Selanik’te bulunan Makedonya Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’ni ziyaret etti. Heyet burada Selanik ve çevresinde yaşayan Batı Trakyalı Türkler hakkında bilgi aldı. Makedonya Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği  Başkanı Osman İsmailoğlu,derneklerinin kuruluş amacını, maddi imkansızlıklar yüzünden şartlara uygun olmayan bir mekanda ibadet etmeye çalıştıklarını, Selanik şehrinde yeteri kadar cami olmasına rağmen, kendilerine ibadet için verilmediğini belirtti.Kendilerine defalarca söz verildiği halde bayram günlerinde bir saate dahi müsaade edilmediğini ifade etti. Ayrıca mezarlık sıkıntılarını dile getiren Osman İsmailoğlu, cenazelerini Batı Trakya’ya götürmek zorunda kaldıklarını , bunun da kendilerine ayrı bir külfet ve zorluk yarattığını, anlattı. Ayrıca çocuklarına zor şartlar içinde haftada bir saat Türkçe ve Kur’an dersi verebildiklerini söyledi. Dernek Başkanı daha sonra dernek lokalinde yemek ikramında bulundu. Yemeğe Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de katıldı. Yemek sonrası misafirlere bir şehir turu yaptırıldı ve mevcut camiler gösterildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde var olan cami sayısı ile bugünü karşılaştırdıklarında, yapılan cami kıyımı karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Ziyaret sonrası konuk heyet Gümülcine’ye gelerek, Gümülcine’de kalacakları otele yerleştiler.

17 EKİM ÇARŞAMBA 2012

İnsan hakları heyeti ilk ziyareti 17 Ekim Çarşamba günü Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’e gerçekleştirdi.Müftüyü makamında ziyaret ederek, yaklaşık iki saat görüştü. Heyet burada Batı Trakya’daki müftülük sorunu hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Müftü İbrahim Şerif, Yunanistan’dan Lozan Antlaşması’na uymasını beklediklerini ifade ederek, Atina’da yaşayan Müslümanların sorunlarına da değindi. Aslında imamlar bölgede kimi müftü olarak tanıdıklarını göstermişlerdir. Özellikle halkımızın huzuruna çıkıp iki söz söyleyemeyen müftüleri, Yunanistan dışında kimse tanımıyor,dedi. Eski Cami’yi de ziyaret eden heyet müftü yardımcısı Fehim Ahmet’ten tarihi cami hakkında bilgi aldı. Konuk heyete, DEB Partisi adına Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet eşlik etti.

Heyet sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne geçti. Konuk heyet burada Gümülcine Türk Gençler Birliği  Başkanı Koray Hasan ve Gümülcine Belediyesi Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu’yla görüştü.  Avrupalı yetkililer burada da Gençler Birliği’nin hukuki süreci ve azınlığın yerel yönetimdeki rolü hakkında bilgi edindi. Neden bağımsız bir listeye gerek duyulduğu anlatıldı konuk heyete. Daha sonra GTGB’nin açmış olduğu kurslar hakkında bilgiler aldılar ve resim atölyesini gezdiler. Burada kendilerine Ebru sanatı ve tekniği anlatıldı ve herbir ziyaretçiye öğretmen Fevzi Ali tarafından Ebru resmi hediye edildi. Bu görüşmede DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet de hazır bulundu.

Avrupa’dan gelen yetkililer buradan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ne gitti. Heyet burada başkan Erkan Ruşen ve Yönetim Kurulu Üyeleri’yle görüşerek derneğin çalışmaları ve maruz kalınan haksızlıklar hakkında bilgiler aldılar. Özellikle Türkçe -Yunanca eğitimi verecek Anaokulu talebimiz ve son dönemde yaşanan ilkokula kayıt sorunu ile çok ilgilendiler. Özellikle Şahin Azınlık İlkokulu’nda kayıt sorununda müdürlük pozisyonunu kaybeden müdürün uğramış olduğu haksızlığı anlamakta, çok zorluk çekildi. BTAYTD Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Salih Kurak görevden alınan okul müdürü Hasan Kurak’ın oğludur. Konuyu yakından bilmesi ve ayrıntılarıyla anlatması konuk heyetin dikkatini çekti. DEB Partisi Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet bu görüşmede heyete eşlik etti.

Gümülcine Belediyesi’ndeki Azınlık Meclis Üyeleri, Rıdvan İsa Molla, Levent İsmail, Ercan Köse ve Mehmet Devecioğlu heyete aynı gün Gümülcine’de öğle yemeği verdi. Yemekte uzun uzun belediyelerdeki idari sıkıntılar üzerinde duruldu. Belediyelerde azınlığın nüfus oranına göre temsil edilip edilmediği sorusu irdelendi. En  büyük şaşkınlık belediyelerde nüfus oranına göre yok denecek kadar az Türk memurun  çalışıyor olmasında yaşandı . Bu yemeğe DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet de katıldı.

İnsan hakları heyeti Gümülcine’deki ilk gün temasları çerçevesinde son olarak DEB Partisi Genel Merkezi’ni de ziyaret etti.Toplantıda DEB Partisi Yönetim Kurulu, Halkla İlişkiler Grubu, Kadın Kolları Başkanı ve Genel Başkan Danışmanı hazır bulundu. Burada DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ile Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu azınlık sorunlarıyla ilgili olarak birer konuşma yaptı. Heyet üyeleri DEB Partisi ziyareti sırasında partinin yöneticileriyle azınlık sorunlarıyla ilgili olarak bilgi aldılar ve uzun süre görüş alışverişinde bulundular. Özellikle yüzde üç barajı üzerinde duruldu. Konuk heyet bu uygulamayı ülke barajı bağlamında anlayabildiğini lakin bağımsızlar noktasında antidemokratik bulduklarını belirttiler. Avrupa’daki uygulamalardan ve azınlıklara tanınan kontenjanlardan bahsettiler.  Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş ziyaretçilere günün anısına birer plaket takdim etti. Heyet daha sonra DEB Partisi’nin verdiği ve Avrupalı konuklarla, azınlık mensubu basın mensuplarının biraraya geldiği akşam yemeğine katıldı. Gümülcine’deki yemeğe DEB Partisi  Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Ahmet de katıldı.Yemekte uzun uzun Azınlık Basını’nın maruz kaldığı sıkıntılar konuşuldu. Basına verilen astronomik ve orantısız cezaları Avrupa Parlamentosu’na taşınması gerektiğini belirtiler. İfade özgürlüğü, konu ne olursa olsun asla engellenemeyeceğini ifade ettiler.

18 EKİM PERŞEMBE 2012

Avrupalı yetkililer 18 Ekim Perşembe günü de Rodop İli’nde ziyaretlerde bulundu. Heyet ilk olarak Yassıköy Belediyesi’ni ziyaret ederek, Belediye Başkanı İsmet Kadı’yla görüştü. İsmet Kadı hem Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı, hem de Belediye Başkanı sıfatı ile konuklarla görüştü. Görüşmede belediyeye bağlı köylerin nüfusu ve nüfusa göre temsil güçleri, nüfusa göre Türk memur sayısı ve bölgede görev yapan polis teşkilatındaki, Türk kökenli polis sayısı irdelendi. Ayrıca bölgedeki okul sayısı, işleyiş ve yönetim biçimi ile ilkokulların Türkçe-Yunanca eğitim verdiği halde neden bu iki dilde eğitim veren anaokulu olmadığı sorgulandı. Türk Müslüman mezarlıkların neden bu kadar bakımsız olduğu ve hususta belediyenin neden müdahale edemediği araştırıldı. DEB Partisi’nden Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet heyete bu toplantıda eşlik ettiler. Dönüş yolunda bölgede üniversite yapılmak üzere istimlâk edilen arazi, konuk heyete gezdirildi.

Konuk heyet daha sonra BAKEŞ’i ziyaret ederek başkan Cemil Kabza ve şirket yöneticileriyle bir araya geldi. Öncelikle BAKEŞ’in kuruluş amacı ve işlevi anlatıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın okul yetersizliği ve bu konuda yapılan hiçbir müracaata olumlu yanıt verilmediği hususuna vurgu yapıldı. Anaokulu konusundaki sıkıntılar ve çaresizlikler dile getirildi. Ana dilin önemine vurgu yapılarak altı yıllık ilkokulun iki dilli olduğu halde bir yıl daha mecburi eğitim kapsamına alınan anaokulun neden iki dilli olmasına engel çıkarıldığı hususu konuşuldu. Bu görüşmede heyete DEB Partisi’nden Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet eşlik etti.

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’ni de ziyaret eden Avrupa insan hakları heyeti, dernek başkanı Sami Toraman ve diğer dernek yöneticilerinden Azınlık eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Türkçe derslerin çoğunlukta olmasına rağmen yıllar içersinde nasıl azaltılarak yarı yarıya getirildiği anlatıldı. Öğretmen alımı konusunda yapılan uygulamalar anlatıldı. Selanik Özel Pedagojik Akademisi (SÖPA) tarafından yetiştirilen öğretmenlerin eğitim durumları ve Türkçe bilgileri irdelendi. Anlaşmalar gereği Türkiye’den gelen öğretmenlerin kontenjanı yıllar içersinde nasıl azaltıldığı ve Türkiye üniversitelerinden mezun olan öğretmenlerin neden çalıştırılmadığı konusu sorgulandı. Ayrıca SÖPA’nın kapatılmasından sonra yerine kurulan okulun bu yıl hiç öğrenci almadığı ve okulun işleyişi konusunda Azınlığın hiç bilgilendirilmediği konusu konuşuldu. DEB Partisi’nden Genel Başkan Mustafa Ali Çavuş heyete bu toplantıda eşlik etti.

Bu toplantıdan sonra Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif  konuk heyete bir öğlen yemeği ikramında bulundu. Yemekte Müftü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet hazır bulundular.

Heyet yemekten sonra Sirkeli’ye hareket etti. Avrupalı konuklar burada Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif ve Belediye Meclis Üyeleri’yle görüşerek azınlığı ilgilendiren konularla ilgili olarak bilgi aldı. Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, belediye hakkında heyete bilgi verdi. Belediyedeki 60 çalışandan 6’sının Türk olduğunu anlatan Şerif, bölgeye bir de azınlık ortaokulu istediklerini söyledi. Orta ve lise eğitimi veren okulların azlığından öğrencilerin mağduriyeti anlatıldı. Buradan ayrılan insan hakları heyeti Gümülcine’ye gelerek Harmanlık Mahallesi’ni ve mahalle sakinlerinin kurduğu Harmanlık Kültür Derneği’ni ziyaret etti. Buradaki soydaşlarla görüştü. Heyet Gümülcine’de bulunduğu sırada eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen göçmenlerin yaşadığı mahalleyi de gezdi. Heyete bu gezilerinde DEB Partisi Genel Başkanı ve Genel Başkan Danışmanı eşlik etti.

Heyet akşam ise Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan ile Eşitlik Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu’nun konukların onuruna verdiği akşam yemeğine katıldılar. Yemekte heyete GTGB’nin müzik öğretmeni tarafında Rumeli ezgileri dinletildi.

19 Ekim Cuma 2012

ABTTF ve DEB Partisi’nin müşterek organize ettikleri bu ziyaret 19 Ekim Cuma günü İskeçe İli’nde devam etti. Konuk heyet ilk olarak İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi ziyaret etti. Müftü Ahmet Mete kendilerine bağlı imam ve camiler hususunda bilgiler verdi. Müftülük sorununu halkın ve imamların hangi müftüye itibar ettiğine bakarak çözümlemenin mümkün olduğunu söyledi. Sadece bunu Yunanlı yetkililerin görmek istemediğini ve müftülük sorununu sürdürdüklerini anlattı. Ayrıca konuk heyete cami yapımında, cami onarımlarında ve minare inşaatında çıkarılan zorluklardan bahsetti. Heyete birer tespih ve İskeçe Saat Kulesi’nin minyatürlerini hediye etti. Heyete bu toplantıda DEB Partisi’nden Aydın Ahmet, Mustafa Şargo ve Leyla Salihoğlu eşlik ettiler.

Daha sonra konuk heyet İskeçe Türk Birliği’ne geçti. Heyet İTB Başkanı Av. Ahmet Kara ve İTB Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından ana kapıda karşılandılar. Öncelikle kendilerine İTB’nin tarihçesi, kapatılma serüveni ve hukuki süreci anlatıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin lehte kararına rağmen tabelanın nasıl astırılmadığı konusu ayrıntılarıyla açıklandı. İTB’nin Azınlık gençleri için yaptığı çalışmalar ve düzenlediği kurslar anlatıldı. Bu ziyarette DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Genel Başkan Danışmanı Aydın Ahmet, İskeçe İl Teşkilatı Gençlik Kolu Koordinatörü Mustafa Şargo hazır bulundu.

Konuk heyete daha sonra şehir meydanında DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş tarafından kahve ikramında bulunuldu. DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu da heyete eşlik etti. Yorgunluk kahvesinden sonra hep birlikte İskeçe Seçilmiş Müftüsü’nün verdiği ve Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolusu Osman İlhan Şener ile Muavin Konsoloslar Adnan Öztürk, İlkay Kocayiğit ve Alper Atak’ın onurlandırdıkları öğle yemeğine geçildi.

Yemek sonrasında konuk heyet ve DEB Partisi Yetkilileri Mustafçova Belediyesi’ne hareket ettiler. Belediye Başkanı Mustafa Çukal ve Belediye Meclis Üyeleri tarafından karşılanan heyete belediyenin çalışmaları ve bölgenin sorunları hakkında bilgiler verildi. Daha sonra Dolaphan Köyü Camii’nin inşasında yaşanan sıkıntılar ve cezalar konusu cami gezdirilerek anlatıldı. Köyün Mütevelli Heyeti Başkanı bu konuda heyetin sorularını yanıtladı. Bu inceleme gezisine Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeleri’nin yanı sıra DEB Partisi Yetkilileri ve değerli basın mensupları da eşlik ettiler.

Daha sonra ziyaretin son durağı belki de en önemli noktası olan Şahin Köyü’ne gidildi. Son zamanlarda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı anaokulları ve azınlık ilkokullarına kayıt sorunu çok meşgul etmişti. Bu sorun bütün yoğunluğuyla Şahin Köyü’nde yaşanmaya devam ediyor. Çocukların ebeveynleri verdikleri haklı dilekçelerini geri çekmedikleri için hala 20 çocuk resmi kaydı olmadan okula gidip gelmeye devam ediyorlar. Kayıtsız okula gidip gelmelerini sağlayan müdür Hasan Kurak görevden alınmıştı. Bu durum heyetin ilgisini çok çekti ve olay mahallini görmek istediler. Kaydı yapılmayan çocukların annelerinin ve görevden alınan müdür Hasan Kurak’ın hazır bulunduğu toplantıya geçildi. Gerek anneler gerek Hasan Kurak sorunu bütün yönleriyle dile getirdiler. Hatta anneler sağlıkları ve ekonomileri elverdiği müddetçe asla dilekçelerini geri çekmeyeceklerini söylediler. Bu durum ve tavır karşısında Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen söz istedi. Belki de ziyaretin en anlamlı cümlesini kurdu: Eğer medeni cesaret Nobel ödülü olsaydı hiç tereddüt etmeden sizi aday gösterirdim. Bu konuşma sonrasında salonda alkış tufanı koptu ve duygulu anlar yaşandı. Toplantıya Mustafçova Belediye Başkanı ve Belediye yetkilileri ile DEB Partisi yetkilileri katıldılar.

Toplantıdan sonra Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Çukal’ın heyetin onuruna verdiği akşam yemeğine geçildi.

DOSTLUK EŞİTLİK BARIŞ PARTİSİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz