Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ: “240 İMAM YASASI DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE İNDİRİLEN BÜYÜK BİR DARBEDİR”

DEB PARTİSİ: “240 İMAM YASASI DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE İNDİRİLEN BÜYÜK BİR DARBEDİR”

13
0

Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi, “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasada değişiklikler öngören yasal düzenlemenin 16 Ocak 2013 Çarşamba akşamı mecliste kabul edilmesini konu alan bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, “Bu yasayla hakları uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın din, vicdan ve ibadet özgürlüğüne büyük bir darbe indirilmiştir. Batı Trakya Türk Azınlığı adına ve ülkemiz Yunanistan adına bir talihsizlik olarak görüyor ve esefle kınıyoruz.” İfadelerine yer veriliyor.

 

BASIN AÇIKLAMASI

240 İMAM YASASI DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE İNDİRİLEN BÜYÜK BİR DARBEDİR

“240 İmam Yasası” olarak bilinen yasada değişiklikler öngören yasal düzenlemenin 16 Ocak 2013 Çarşamba akşamı mecliste kabul edilmesini ve bu süreçte yaşananları Batı Trakya Türk Azınlığı adına ve ülkemiz Yunanistan adına bir talihsizlik olarak görüyor ve esefle kınıyoruz.

Parlamentoda kabul edilen sözkonusu yasa, ülkemiz Yunanistan’ın demokrasisi adına bir “geri adımdır.” Bu yasayla hakları uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın din, vicdan ve ibadet özgürlüğüne büyük bir darbe indirilmiştir.

2007 yılında çıkartılan ancak Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nun tepkisi üzerine bugüne kadar uygulanamayan “240 İmam Yasası”nda, bazı değişiklikler yapılarak, meclis genel kuruluna getirilmesini ve uygulamaya çalışılmasını “yapılan yanlışta diretme” olarak nitelendiriyoruz. Bu düzenlemeyle Batı Trakya’daki camiler kontrol altına alınmak istenmekte ve azınlık insanının din özgürlüğü adeta yok edilmektedir. Azınlık toplumunun böyle bir talebi olmamasına rağmen, örnekleri ancak otoriter rejimlerde görünen antidemokratik ve “dayatmacı” bir yöntemle adaletsiz bir kanun yapılmıştır. Kanunun hazırlanma sürecinde hem azınlık kurumlarının, hem de azınlığın seçtiği milletvekillerinin görüş ve talepleri YOK sayılmıştır. Yüzbinlerce Müslümanın yaşadığı başkentinde hâlâ camiye izin vermeyen bir zihniyetin, Batı Trakya’daki din özgürlüğünü YOK eden yasal düzenlemeden bir an önce vazgeçmesini ve bir utanç abidesi olan “240 İmam Yasası”nın iptalini ivedilikle talep ediyoruz.

Bu vesileyle yasa değişikliği teklifinin mecliste görüşüldüğü sırada gerek Rodop İli Azınlık Milletvekilleri Ahmet Hacıosman ve Ayhan Karayusuf’a gerekse İskeçe İli Azınlık Milletvekili Hüseyin Zeybek’e yapılan saldırı, suçlama ve ithamları protesto ettiğimizi bildirir, azınlığın oylarıyla seçilmiş millevekillerine aşırı fanatik çevrelerin saldırılarının son bulmasını beklediğimizi tüm kamuoyuna duyururuz.

 

DEB PARTİSİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz