Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DAVUTOĞLU: “TÜRK-YUNAN DOSTLUĞUNUN EVİNE HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ”

DAVUTOĞLU: “TÜRK-YUNAN DOSTLUĞUNUN EVİNE HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ”

13
0

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina’da bulunan Türk Büyükelçiliğinin Kançılarya binasını hizmete açtı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yunanistan’daki resmi temasları kapsamında başkent Atina’daki Türk Büyükelçiliği’nin Yeni Kançılarya Binası’nın resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılışta Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un yanı sıra Türk ve Yunan yetkililer de yer aldı.

Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Venizelos, “Sayın meslektaşım Ahmet Davutoğlu ile birlikte burada olmak benim için büyük bir zevk ve eşsiz bir fırsat. Harika ve son derece verimli bir toplantı sonrası gerçekleştirilen Kançılarya Binası’nın açılışı, yüksek dereceli çift yönlü ilişkilerimizin ve dostluğumuzun somut bir sembolüdür. Atina’nın merkezindeki bu bina, Balkan Yarımadası ve Akdeniz’deki iki halk, iki Ulus, iki komşu ve dost arasındaki gerçek bir köprüdür” diye konuştu.

 

Bakan Davutoğlu: Türk-Yunan dostluğunun evine hepiniz hoş geldiniz

“Türk Büyükelçiliği Kançılarya Binası’na ve aynı zamanda Türk-Yunan dostluğunun evine hepiniz hoş geldiniz. Bugün bizim için tarihi bir gün. Bugün, Başbakan Samaras ve meslektaşım Venizelos ile gerçekten çok güzel toplantılar yaptık. Her zaman olduğu gibi bugün de mükemmel bir misafirperverlik gösterdiler. Atina’ya ne zaman gelsek evimizde hissediyoruz. Atina, antik medeniyetin, insani mirasın ve kültürel mirasın ruhunu barındıran bir kent. Atina’da bir Büyükelçilik ve Kançılarya binamız olması için tarihi bir arka planı olması gerekiyordu. Sıradan bir bina olamazdı. Burası sembolik olarak önemli çünkü 1934’e kadar tarihi bir merkez olan Plaka ve Monastiraki arasında başka bir binamız vardı. Ancak bu binayı büyük liderler Atatürk ve Venizelos arasındaki Türk-Yunan dostluğunun tarihi yılları olan 1934’te sokağın karşısına taşıdık. Sembolik önem de işte burada. O zaman da bir Venizelos vardı şimdi burada da bir Venizelos var ancak ne yazık ki başka bir Atatürk yok. Ancak bu liderlerin ruhları halen, bu binalarda ve ikili ilişkilerimizde yer alıyor. Son yıllarda herkes bizim ne sıklıkla Atina’ya geldiğimizi, Yunan liderlerin de ne sıklıkla Türkiye’ye geldiklerini gözlemledi. Bu yüzden burası, sembolik, tarihi ve stratejik olarak çok önemli.”

İki bakan konuşmaların ardından üzerinde Ay Yıldız bulunan kırmızı kurdeleyi keserek resmi açılışı gerçekleştirdi. Bakanlar açılışın ardından da binayı gezdi.

Davutoğlu, Atina’da Gökçeadalılar Derneği’ni Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan ziyaretinin son bölümünde başkent Atina’daki Gökçeadalılar Derneği’ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yunanistan’daki resmi temasları kapsamında Atina’daki Gökçeadalılar Derneği’ni ziyaret ederek, Gökçeada’dan Atina’ya göç etmiş Rum kökenli Yunan vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, Türkler ve Rumların pek çok yönden birbirlerine benzediğini ifade eden Bakan Davutoğlu, “Şuradan birisi girse ve şöyle salona baksa bunları hangisi Türk’tür, hangisi Rum’dur, hangisi Türkiyelidir, hangisi Yunanistanlıdır dese ayırt edemez” diye konuştu.

İki halkın simalarının ve selamlarının da birbirine benzediğini belirten Davutoğlu, esprili bir şekilde bıyıklarının da birbirine benzediğini de söyleyerek salondakileri güldürdü. Davutoğlu, İmroz olsun Gökçeada olsun ismi ne olursa olsun bu adanın Türk-Yunan ilişkilerinin iyileşmesi için bir köprü olmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Davutoğlu ayrıca Gökçeadalılar Derneği’nde açılan Konya’nın Sille köyünün resim ve fotoğraf sergisini gezdi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz