Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DARBECİ 8 ASKERİN MAHKEMESİ SONUÇLANDI

DARBECİ 8 ASKERİN MAHKEMESİ SONUÇLANDI

20
0

Türkiye’deki Hukukçular Derneği Üyesi Ramazan Arıtürk, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, Yunanistan’a kaçan 8 askerin yargılandığı davaya ilişkin, “Bugün mahkeme bu durumda olumlu bir karar vermiştir.

Hukukçular Derneği Üyesi Ramazan Arıtürk, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, Yunanistan’a kaçan 8 askerin yargılandığı davaya ilişkin, “Bugün mahkeme bu durumda olumlu bir karar vermiştir. Mahkeme bu kişilerin suçlu olduğunu kabul etmiştir.” dedi.

Davaya müdahil olmak için Dedeağaç’a gelen avukat Ramazan Arıtürk, Türkiye’den kaçan 8 askerin yargılanmasına ilişkin mahkeme kararının açıklanmasının ardından, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Darbeci askerlerin işledikleri suçlara ilişkin hazırladıkları dosyayı mahkemeye sunmak ve davaya müdahil olmak üzere, dilekçe sunduklarını belirten Arıtürk, “Savcı, Yunan Ceza Muhakemesi usulü açısından bu dilekçeyi kabul edemeyeceğini ve mahkemeye müdahil olamayacağımızı söyledi. Evrensel hukukun gereği ve Avrupa İnsan Hakları Hukuku çerçevesinde dilekçe evrensel bir haktır. Temel insan haklarındandır. Ancak, Yunan savcı tarafından bu hakkımız çiğnenmiştir.” diye konuştu.

Arıtürk, bu durumun kendisi için büyük bir hayal kırıklığı oluşturduğunu vurgulayarak, Avrupa’daki ve Yunan hukukçulara “Dilekçe hakkına” ilişkin mevzuatı bir kez daha gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Karar hakkında da açıklamalar yapan Arıtürk, şunları söyledi:

“Esasa gelince bugün mahkeme bu durumda olumlu bir karar vermiştir. Mahkeme bu kişilerin suçlu olduğunu kabul etmiştir. Yunan hükümetinin bu kişileri iade etmemesi gibi bir durum olamaz. Bu kişilerin suçlu olduğuna karar verilmiştir. Bunun nihai neticesi olarak, bu kişilerin Türkiye’ye iadesi kaçınılmazdır.”

“DOKUZUNCU KİŞİ KAYIP”

Darbeci askerlerin ifadesinde ekiplerinin 9 kişiden oluştuğu bilgisini verdiğini aktaran Ramazan Arıtürk, “Bu ekip 9 kişiden oluşuyor. Ekipten bir kişi kayıp. Bu kişi darbeye karşı çıkmış ve öldürülmüş olabilir. Mutlaka Türkiye’deki savcıların bu dokuzuncu kişinin kim olduğunu ve akıbetinin ne olduğunu araştırması gerekiyor.” diye konuştu.

Mahkemede darbeci askerlerin savunmalarını ” Ucuz bir tiyatro” olarak niteleyen Arıtürk, “Hiçbir soruya doğru düzgün cevap verememişlerdir. Verdikleri cevaplarda da kendi içlerinde çelişki vardır. ‘Yaralı taşıyoruz diyorsunuz ama helikopterde sedye yok’ diye soran hakime hiçbir şekilde düzgün yanıt veremediler.” ifadelerini kullandı.

“YUNAN AVUKATLAR BİZİ PROVOKE ETTİ”

Türk avukatların açıklamaları sırasında, darbeci askerlerin savunmasını yapan Yunan avukatların müdahalesi adliye önünde kısa süreli arbedeye neden oldu.

Yaşanan arbede sonrası durumu değerlendiren avukat Zeki Arıtürk de şöyle konuştu:

“Avukat arkadaşların basın açıklamalarını bekledik. Kendilerine teşekkür ettik, gönderdik. Sonra gelip basın açıklamamıza engel oldular. Bu avukatlar bizi provoke etmeye çalıştılar. Ama biz bu halkın hakkını savunmak için son ana kadar yılmayacağız. Sonuna kadar mücadele ediyoruz. Nerede darbe olursa olsun lanetliyoruz.”

“TUTUKLULUKLARI DEVAM EDECEK”

Darbeci askerlerin avukatlarından İllia Marinaki, Türk avukatların açıklamalarına itiraz ederek, Yunanistan’da ve tüm Avrupa ülkelerinde belli bir usul uygulandığını belirterek, Türkiye ve Yunanistan arasında bu konuda ikili anlaşma bulunmadığını ve Türk avukatların müdahil olma hakkının bulunmadığını bildirdi.

Marinaki, mahkeme sonucunu değerlendirerek, “Verilen karar bizi tatmin etti. İtirazda bulunmayacağız. Bu kişilerin tutukluluk kararı idari kararla iltica komisyonunun kararı açıklanana kadar devam edecek.” dedi.

Diğer bir savunma avukatı Menia Polihroni ise açıklamasında, “8 asker Türk basını tarafından darbeci olarak gösterilmek isteniyor. Bu askerler görevlerini yapıyordu. Kara kuvvetlerinde görevli helikopter pilotu olarak görev yapıyorlardı. Bunlar görevleri uyguluyorlardı.” diye konuştu.

DARBECİ ASKERLERDEN AÇIKLAMA

Üçüncü avukat Katerina Dapudani de darbeci askerlerin kaleme aldığı açıklamayı kameralar önünde okudu.

Açıklamada askerler, Yunan halkına desteklerinden dolayı teşekkür ederek, neden oldukları sorunlardan dolayı özür diledi.

Açıklamada, “Demokratik haklara ve insan haklarına inanıyoruz. Darbe girişimiyle hiçbir ilişkimiz yok. Türk ordusunun subaylarıyız ve bundan gurur duyuyoruz. Uzun yıllar özveriyle hizmet ettik ve ülkemizi seviyoruz. Bugünkü durumdan üzüntü duyuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

TÜRK AVUKAT SALONDAN ÇIKARILDI

Mahkeme esnasında ise salonda bulunan bir Türk avukat Cihat Gökdemir, darbeci askerlerin kendilerini tehdit ettiğine ilişkin şikayeti üzerine, salondan çıkarıldı.

Gökdemir, polis eşliğinde yakındaki karakola götürülerek, ifadesi alındı.

Yunan polisi tarafından gözaltına alınmak istenen Gökdemir, hakkında şikayette bulunulmaması üzerine, emniyette kimlik tespiti işlemlerinin ardından, serbest kaldı.

CEZA ÜÇ YIL TECİLLİ

Bu arada, darbeci askerlerin cezalarının az olması nedeniyle, Yunan hukuku gereğince, üç yıl tecil uygulanacağı belirtildi. İkişer ay ceza alan askerler, üç yıl içerisinde başka bir suç işlemedikleri müddetçe hapse girmeyecekler.

Ancak askerler, iltica başvurusu sonuçlanıncaya kadar, idari karar ile tutuklu kalmaya devam edecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz