Ana Sayfa Batı Trakya Haberler CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN – BAŞBAKAN ÇİPRAS GÖRÜŞMESİNE YUNANİSTAN OLUMLU BAKIYOR

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN – BAŞBAKAN ÇİPRAS GÖRÜŞMESİNE YUNANİSTAN OLUMLU BAKIYOR

28
0

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı kabul etti. Yunanistan görüşmeye olumlu bakıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu Görüşmelerine katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir araya geldi.

Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Ancak Yunanistan kaynaklarından edinilen bilgilere göre görüşmede Başbakan Çipras göçmenler konusuna ağırlık verdiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Atina’da bulunan 8 FETÖ’cü askerler hakkında Türkiye’nin tartışmasız kararını Çipras’a ilettiği ifade ediliyor.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Çipras’ı İstanbul’a davet ettiği belirtiliyor. Görüşmede ele alınan diğer konular ise Ege, Kıbrıs ve Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin de ele alındığı ifade ediliyor.

Yunan kaynakları görüşme ile ilgili yapılan değerlendirmede, görüşmenin bir önceki Temmuz ayında NATO zirvesi kapsamında yapılan görüşmeye göre daha olumlu ve yumuşak bir havada gerçekleştiği belirtiliyor.

Aynı kaynaklardan elde edinilen bilgilere göre, her iki tarafın da yapıcı ilişkiler için yeniden masaya olumlu bir gündem getirmeyi kabul ettiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu vesileyle Çipras’ı resmi çalışma toplantısı yapmak üzere İstanbul’a davet ettiği ifade ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın iki ülkenin ilişkilerinin ileriye doğru gitmesinin uluslararası hukuka saygı duymak ve Ege’deki gerilimleri azaltmak olduğunu vurguladığı belirtiliyor. Bu doğrultuda temasların yoğunlaştırılması ve ilgili güven artırıcı önlemlerin uygulanması kararlaştırıldı.

Aynı kaynaklara göre, iki ülke yetkilileri arasında AB mülteci göçü akışlarını daha da azaltmak amacıyla AB-Türkiye anlaşmasının uygulanması konusunda daha yakın bir işbirliğinin olması gerektiği konusunda mutabakata varıldığı belirtiliyor.

Ayrıca güvenlik işbirliğini (terörle mücadelede ve tacirlerin devre dışı bırakılması) güçlendirmenin de görüşüldüğü ve taraflarca kabul edildiği ifade ediliyor.

Aynı kaynakların aktardığına göre siyasi konuların haricinde, bugünkü toplantıda ekonomik alanda da ele alınan konularda olumlu gelişmeler yaşandığı belirtiliyor. İzmir ile Selanik arasındaki deniz yolu bağlantısının 2019 yaz öncesinde aktif hale getirmek amacıyla çalışmaların hızlandırılması kararlaştırıldı.

Kıbrıs meselesine gelince, Başbakan Çipras, Yunanistan’ın BM kararları ve iki toplumlu müzakerelerin yeniden başlatılması için verdiği destek temelinde adil ve uygulanabilir bir çözüm taahhüdünü vurguladığı ifade ediliyor. Güvenlik görüşmelerinin, Kran Montana görüşmelerinin sona erdiği Guteres çerçevesine dayanarak yeniden başlatılması gerektiğini vurguladığı belirtiliyor.

Başbakan Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve İstanbul’daki Rum Azınlığın Vakıf seçimlerini de gündeme getirdiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Batı Trakya’daki Türk Azınlığın meselelerini gündeme getirdiği ifade ediliyor.

Görüşmeye Yunanistan tarafından Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Dijital Politika, Telekomünikasyon ve Bilgi Bakanı Nikos Pappas, Başbakan Çipras’ın diplomatik danışmanı Vaggelis Kalpadakis, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitris Paraskevopulos, BM Daimi Temsilcisi Maria Theofili ve Theodoros Passas.

Türk tarafından ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz