Ana Sayfa Batı Trakya Haberler CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL BAŞBAKAN SAMARAS’I KABUL ETTİ

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL BAŞBAKAN SAMARAS’I KABUL ETTİ

11
0

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Andonis Samaras’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’deki Yunan yatırımlarının son on yıllık dönemde toplam 6,6 milyar dolara ulaştığını, böylece Yunanistan’ın Türkiye’de en fazla yatırım yapan beşinci ülke olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ı Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Kabulde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da yer aldı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül kabulde yaptığı konuşmada, Türk ve Yunan halkları arasında köklü komşuluk, dostluk ve ittifak bağlarından beslenen güçlü ilişkiler bulunduğunu belirtti.

Gül, iki halkın bugüne getirdiği müstesna iş birliği ruhu ışığında, Türk ve Yunan siyasi şahsiyetleri arasında da samimi bir yakınlığın geliştiğini vurguladı.

“Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi önemli”

İş birliğinin geniş yelpazesi dolayısıyla Türkiye ile Yunanistan’ın sürekli istişare içinde olmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, 2010’da kurulan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) bu bakımdan anahtar konumu bulunduğunu hatırlattı.

YDİK mekanizmasının, bölgesel iş birliğinin geliştirilmesi açısından da özel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında daha da güçlenecek ilişkilerin Kuzey Akdeniz’i, Avrupa Birliği içinde bir barış, istikrar ve dostluk sütunu haline getirmesini temenni ettiğini belirtti.

“Türkiye’de en fazla yatırım yapan beşinci ülke Yunanistan”

Ekonomik ve ticari ilişkilerin memnuniyet verici bir seyir izlediğini ve ikili ticaret hacminin 2012’de 5 milyar dolara yaklaştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’deki Yunan yatırımlarının son on yıllık dönemde toplam 6,6 milyar dolara ulaştığını, Yunanistan’ın böylece Türkiye’de en fazla yatırım yapan beşinci ülke olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde Türk şirketlerinin Yunanistan’daki yatırımlarında da bankacılık ve denizcilik başta olmak üzere çeşitli sektörlerde kayda değer artış görüldüğünü ifade ederek, enerji ve turizm alanlarında yeni iş birliği fırsatlarının değerlendirilebileceğini kaydetti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a en iyi dileklerinin iletilmesini de isteyen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Papulyas’ı resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye davet etti.

Başbakan Samaras

Sözlerine Cumhurbaşkanı Papulyas’ın selamlarını ileterek başlayan Başbakan Samaras ise resmi ziyaret münasebetiyle Türkiye’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türk ve Yunan halkları arasındaki bağların her geçen gün daha da geliştiğini ve iş birliğine pek çok alanda hizmet ettiğini vurgulayan Başbakan Samaras, YDİK’in Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin çok boyutlu niteliğinin somut göstergesi olduğunu ve bugün gerçekleştirilecek ikinci toplantısı ile adeta önümüzdeki yılların iş birliği çerçevesini çizeceğini belirtti.

“Türk şirketlerinin Yunanistan’da yaptığı yatırımlar”

İkili ekonomik ilişkilerin istikrarlı bir ilerleme kaydederek bugünkü seviyesine ulaştığını ve gelecek için de büyük potansiyel taşıdığını kaydeden Başbakan Samaras, Türkiye ekonomisinin son dönemde gösterdiği başarılı performansı ve bu kapsamda gerçekleştirilen reform çalışmalarını yakından ve takdirle izlediklerini belirtti.

Başbakan Samaras, Türk şirketlerinin Yunanistan’da yaptığı yatırımların dikkat çekici olduğunu ve bu teşebbüslerin artarak devam etmesini istediklerini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz