Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÇİPRAS ANLAŞMAYA GİTTİ

ÇİPRAS ANLAŞMAYA GİTTİ

10
0

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan’ın ekonomik darboğazdan çıkması için Avrupalı ortaklarıyla dürüst bir uzlaşma arzuladığını söyledi.

Çipras, Yunanistan’ın, kurumlara sunduğu reformları içeren son planın Avrupa tarafından tatmin edici bulunmadığının açıklanmasının ardından AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmek üzere ekonomi kurmaylarıyla birlikte Brüksel’e hareket etti.

Büreksel’e hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Çipras, Yunan Hükümeti’nin, pazartesi günü acil olarak ihtiyaç duyduğu kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında uygulanacak yeni bir reform paketi sunduğunu ancak, bununla ilgili bir cevap almadığını söyledi.

Çipras, Junker’in daveti üzerine, paketle ilgili izahatlarda bulunmak için Brüksel’e gittiğini belirterek, “Bununla ilgili henüz bir değerlendirme gelmedi. Avrupa’nın siyasi liderlerinin gerçekçi bir şekilde değerlendireceğini umuyorum Avrupa’da, bölünmeden kaçınmalıyız” dedi.

Başbakan Çipras’ın, Brüksel ziyareti sırasında, Junker’in yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası Başkanı, IMF temsilcileri ve Eurogroup Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ile de bir araya geleceği bildirildi.

Avrupa’nın koşulları

Alınan bilgiye göre, Atina hükümetinin reform planını reddeden Avrupalı kurumlar, ülkeye nakit akışının serbest bırakılması için, 2015 yılında yüzde 1,5’luk faiz dışı kredi sağlanması ve 3,5 milyar avroluk ek tedbirler içeren uzun vadeli bir “köprü anlaşması” öne sürüyor.

Bu kapsamda, Yunan Hükümeti’nin yıl sonuna kadar sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reformlar gerçekleştireceğini taahhüt etmesini isteyen kurumlar ayrıca, anlaşmanın, daha sonra borcun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili “büyük anlaşma”da yer alacak meseleleri de içermesini ve yeniden işe alınma gibi konularda Yunan Hükümeti’nin tek yanlı kararlar almayacağını taahhüt etmesini talep ediyor.

Varufakis müzakerelerde yok

Bu arada, Junker’in daveti üzerine Brüksel’e hareket eden Çipras’ın, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’i yanına almadığı görüldü. Brüksel ziyaretinde Çipras’a, kısa bir süre önce Yunanistan’ın müzakere grubunun başına atanan Maliye Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Evklidis Çakalatos ve yakın arkadaşları olan Devlet Bakanı Nikos Pappas ile Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis eşlik ediyor.

“Atina’nın sunduğu reformlar hazmedilecek meseleler değil”

Yunan Hükümeti kurumlarla tüm konuları kapsayacak tek bir anlaşma üzerinde uzlaşmayı amaçlıyor. Yunanistan, pazartesi günü kurumlara taraflar arasında bir “orta yol” olarak tanımladığı 47 sayfalık reform paketi sunmuş ancak, Avrupa tarafından tatmin edici bulunmadığı açıklanmıştı.

Yunanistan ve kreditörleri arasında reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde bir an önce sonuca varılmasına yönelik müzakereler sürerken, Atina’da, Avrupalı kurumlarla ilişkisi bulunduğu belirtilen hükümet dışı çevreler, Yunan Hükümeti’nin tekliflerinin Avrupalılar tarafından “hazmedilecek meseleler olmadığını” belirtiyor.

Uzmanlar, Atina’nın son yaptığı tekliflerinin kabul edilmemesi durumunda ülkede hızlı siyasi gelişmeler yaşanabileceğini belirtirken, Çipras’ın gelişmeler ne şekilde olursa olsun, SYRIZA’nın bölünmesine neden olabilecek hareketlerde bulunmayacağı görüşünde birleşiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz