Ana Sayfa Batı Trakya Haberler CEMİL KABZA “İSTANBUL MEDYA GÜNLERİ” TOPLANTISINA KATILDI

CEMİL KABZA “İSTANBUL MEDYA GÜNLERİ” TOPLANTISINA KATILDI

7
0

Batı Trakya Türk basınının sorunları “İstanbul Medya Günleri” toplantısında dile getirildi.

Toplantıya BAKEŞ Başkanı ve GÜNDEM gazetesi yazarlarından Cemil Kabza katıldı. Kabza, Batı Trakya’daki Türkçe basının sorunlarını anlatarak, Gündem ve Millet gazeteleri ile Kral FM radyosunun karşı karşıya kaldığı tazminat davalarıyla ilgili detaylı bilgi verdi. 

 

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ve SEEMO

Bu yıl kuruluşunun 15’inci yıldönümünü kutlayan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) işbirliğiyle bir toplantı gerçekleştirdi. 3-7 Aralık tarihleri arasındaki etkinlik, üniversitenin Cibali Kampüsü’nde yapıldı ve başta Güney Doğu Avrupa bölgesi olmak üzere tüm Avrupa bölgesinden gazeteci, blogger, köşe yazarı, iletişim alanındaki akademisyenlerini bir araya getirdi.

“İstanbul Medya Günleri 2012” konferansına katılan Türk gazeteciler arasında Mete Çubukçu (NTV), Nuri Çolakoğlu (CNN Türk) ve Adem Gürses (ATV) gibi tanınmış isimler yer aldı.

Geçtiğimiz yıl birçok ülkeden 1500 iletişimcinin katıldığı IAMCR-İletişim Konferansı’nı gerçekleştiren Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Bayrakdar “Avrupa değişiyor, bu değişim dönüşümde medyanın da rolü vardı. Medya hem içerik sağladı, hem içerik toplayan konumda idi. Medya bir yandan da evriliyor. Eski medyaya ne oldu? Yeni içerik sağlayıcılar kimler? Eski ile yeniyi nasıl iç içe geçiririz? gibi sorulara bu konferansta yanıt bulunmaya çalışılacak” diye konuştu.

Viyana Üniversitesi, Ortadoğu ve Avrupa PR Kuruluşu (South East and Central Europe PR Organisation-SECEPRO), Uluslararası Medya Merkezi (IMC), Avusturya Kültürel Forası (Avustrian Cultural Fora-Kutulform) ve Avusturya Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Federal Bakanlığı’nın da destek verdiği toplantıda yaklaşık 50 konuşmacı ve binlerce dinleyici yer aldı. Toplantıları çok sayıda yabancı öğrenci ve yabancı basın mensubu da takip etti.

 

AZINLIK BASINININ SORUNLARI

İstanbul Medya Günleri çerçevesinde Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali toplantı salonunda 5 Aralık Çarşamba günü gerçkeleşen “İfade ve Medya Özgürlüğü” başlıklı konferanta Batı Trakya’daki Türkçe basının sorunları dile getirildi.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sarphan Uzunoğlu’nun yönettiği oturuma Priştine Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Remzie Shahini-Hoxhaj, TOBB Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hilmi Bengi ve BAKEŞ Başkanı-Gazeteci Cemil Kabza konuşmacı olarak katıldı.

Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü’nün (SEEMO) davetlisi olarak konferansa katılan Cemil Kabza yaptığı İngilizce konuşmada Batı Trakya’daki Türkçe basının sorunlarını anlattı.

İletişim Fakültesi öğrencilerinin ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Cemil Kabza, Batı Trakya’nın tarihi, coğrafi konumu ve sosyo-kültürel durumu hakkında genel bilgi vererek, Batı Trakya Türkleri’nin Lozan Barış Antlaşması ile nasıl azınlık statüsünü kazandığını anlattı.

Batı Trakya Türkleri’nin azınlık statüsünü kazandığı günden bu yana Türkçe gazete yayınlandığını hatırlatan Kabza, bazı dönemlerde bütün basına olduğu gibi azınlık basınına da ciddi baskıların uygulandığını hatırlattı. Özellikle Albaylar Cuntası döminde basın özgürlüğünün büyük sekteye uğradığını belirten Cemil Kabza, azınlık basının Yunanistan’ın yeniden demokrasiye dönüş yaptığı 1974 yılından bu yana daha rahat hareket edebildiğini, ancak zaman zaman yine büyük sorunlarla karşılaştığının altını çizdi.

 

TAZMİNAT DAVALARI

Batı Trakya’da yayın yapan bazı gazetelere zaman zaman para cezalarının verildiğini hatırlatan Cemil Kabza, özellikle Gündem ve Millet gazetesi ile Kral FM radyosunun karşı karşıya kaldığı tazminat davaları hakkında geniş bilgi verdi.

Kabza, öğretmen Hara Nikopulu’nun azınlık basınına açtığı davayı detaylı bir şekilde anlatarak, Gündem gazetesinin 150 bin, Millet gazetesinin ise 120 bin euro para cezasına çarptırıldığını, gazetelerin ve gazetecilerin banka hesaplarının bloke edildiğini ve para cezasının ödenmemesi durumunda Cemil Kabza ve Cengiz Ömer’e 10’ar ay hapis cezasının verilebileceğini anlattı.

Cemil Kabza ayrıca, atanmış İskeçe Müftüsü eski sekreteri Müfit Ramadanoğlu tarafından Gündem ve Millet gazeteleriyle İskeçe’de yayın yapan Kral FM’e açılan 200’er bin euroluk tazminat davası hakkında da detaylı bilgi verdi.

Millet gazetesinin isminin kayıt sorununu da detaylarıyla anlatan Kabza, Millet gazetesinin Türkiye’deki “Milliyet” gazetesini çağrıştırdığı gerekçesiyle isminin tescil edilmediği, ancak Türkiye’de yayınlanan Cumhuriyet gazetesi ile aynı ismi taşıyan Batı Trakya’daki Cumhuriyet gazetesinin böyle bir sorunla karşılaşmadığını hatırlattı.

 

MEDYA KANUNU

Yunanistan’da 19 Haziran 2007’den bu yana uygulanan 3592 sayılı Medya Kanunu hakkında bilgi veren Cemil Kabza, sözkonusu kanunun özellikle radyo yayınlarına getirdiği kısıtlamaları örneklerle anlattı. Kabza, bu kanun çerçevesinde İskeçe’de yayın yapan Kral FM ve yayın hayatını artık sürdürmeyen Tele-Radyo’ya verilen para cezaları hakkında bilgi verdi.

Kabza konuşmasını, 27 Şubat 2011’de Eleftherotipia gazetesinden Tasos Kostopulos’un kaleme aldığı yazı hakkında kısa bilgi vererek tamamladı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz