Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÇAVUŞOĞLU-KOCİAS GÖRÜŞMESİ

ÇAVUŞOĞLU-KOCİAS GÖRÜŞMESİ

11
0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin temel hedefinin, Türk ve Yunan halklarını birbirine daha da yakınlaştırmak, iyi ilişkileri pekiştirmek ve Ege’yi dostluk denizi haline getirmek olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Ankara Palas’ta bir araya geldi. Çavuşoğlu, heyetler arası görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için Antalya’ya Kocias ile gideceğini belirtti.

Görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliği olanaklarının geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Hedefimiz, Türk ve Yunan halklarını birbirine daha çok yakınlaştırmak.

“Türkiye olarak temel hedefimiz, Türk ve Yunan halklarını birbirine daha çok yakınlaştırmak, iyi ilişkileri pekiştirmek ve Ege’yi bir dostluk denizi haline getirmek. Görüşmelerimizde güven arttırıcı önlemler kapsamında Ege’deki askeri faaliyetlerin istenmeyen kazalara yol açmaması için alınacak tedbirleri ele aldık. Denizde emniyeti arttıracağına inandığımız bir dizi güven arttırıcı önlemler konusunda mutabık kaldık.”

Çavuşoğlu, güven arttırıcı önlemlere ilave adımlar atmak için de çalışmaların devam edeceğini, iki ülke arasındaki sorunlara mevcut diyalog mekanizmaları çerçevesinde çözüm bulunması için gayretlerin sürdüğünü, bu konuda siyasi iradenin de tam olduğunu vurguladı.

Görüşmelerin kaldığı yerden devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Yunanistan ile ilişkilerimizi pozitif gündem temelinde ilerletmek istiyoruz. Ortak çabalar sonucunda ortaya çıkan işbirliği ve diyalog ortamının somut sonuçlarını ekonomi, ticaret, turizm, ulaştırma, enerji gibi alanlarda görüyoruz” ifadesini kullandı.

Yüksek Düzeyli İşbirliği mekanizmasının da çalışmalara katkı sağladığını belirten Çavuşoğlu, ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın sağladığı vize kolaylığı sayesinde özellikle Yunan adalarını ziyaret eden Türk turist sayısının 1 milyonu aştığını söyleyerek Türkiye’ye gelen Yunanlı turistlerin sayısının da 700 bin civarında olduğunu, bu sayının daha da artmasını istediklerini ifade etti.

“Ulaştırma altyapısının daha da güçlendirilmesi için kararlılığımız var” diyen Çavuşoğlu, uçuş sayılarının arttırılması, Selanik-İstanbul hızlı tren projesi, Yunanistan-İzmir arasında gemi taşımacılığı için yapılan çalışmaları anlattı.

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da ortak iradenin mevcut olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“15 Mayıs’ta müzakerelerin yeniden başlayacak olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak adadaki iki lideri ve iki tarafı teşvik etme konusunda kararlılığımız var. Onlara yardımcı olmamız gerekiyor. Adada iki tarafın, iki liderin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu temelinde iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyon sistemi içinde müzakerelere devam etmesi ve kalıcı bir çözüme ulaşılması konusunda her zamankinden daha fazla kararlılığımız var. Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan’da da aynı kararlılık olursa bu yıl içinde adada kalıcı bir barış ve çözüme ulaşabileceğimizi de söylemek isterim.”

Çavuşoğlu, Yunanistan’la tüm konuları samimi bir ortamda görüşmeye ve konuşmaya devam edeceklerine işaret ederek var olan sorunların herhangi bir gerilime yol açmadan çözüleceğini söyledi.

Kıbrıs’taki müzakerelere ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, henüz müzakere edilmemiş ve yakınlaşılmamış konuların varlığını hatırlatarak müzakerelerin yeniden başlaması için tam bir kararlılık ve mutabakatın bulunduğunu vurguladı.

 Çavuşoğlu, “Bir sonuca ulaşılması en büyük arzumuz. Somut sonuçların iki liderin müzakereleri sonunda alınmasını arzu ediyoruz, bu fırsatı kaçırmayalım” dedi.

“Ege’deki sorunları çözmek istiyoruz”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğini belirterek Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye’ye davet edildiğini ve bu daveti kabul ettiklerini söyledi.

Türk-Yunan ilişkilerinin geliştirilmesi için 25 yıldır çalıştığını ifade eden Kocias, iki ülke ilişkilerinin dostluk ve uluslararası hukuk temelinde gelişmesini desteklediğini kaydetti.

Antalya’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın son derece mükemmel organize edildiğinden emin olduğunu dile getiren Kocias, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir üçgen içindeyiz, Ukrayna, Libya ve Ortadoğu bu üçgeni oluşturmakta. Yunanistan ve Türkiye bu bölgede istikrar unsuru iki ülke. Çavuşoğlu ile bu konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduk ve bu istikrarı güçlendirmek üzerine durduk. Ege’deki kıta sahanlığıyla ilgili istikşafi görüşmelerin yeniden başlaması için mutabık kaldık. Güven arttırıcı önlemlerin geliştirilmesi konusunda da 9 maddede mutabık kaldık. Ortak dileğimiz Ege’deki sorunların çözülmesi yönünde. Ege’deki sorunları çözmek istiyoruz, buradaki gerilimin düşmesini ve bazı bölgelerle ilgili tereddütlerin ortadan kalkmasını istiyoruz.”

“Kıbrıs konusunda bir fırsatla karşı karşıyayız” diyen Kocias, adada yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Rumların haklarının güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Kocias, Kıbrıs’ın bütün ülkelerle dostluk ve işbirliği ilişkileri içinde olmasını arzu ettiklerini belirterek  “Türkiye ve Yunanistan’la iyi ilişkileri olan ve garantör güçlere ihtiyacı olmayan bir Kıbrıs ortaya çıksın. Kıbrıslı Türklerin ve Rumların haklarını güvence altına alabilen bir Kıbrıs’tan yanayız” şeklinde konuştu.

Yasa dışı yollarla Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler konusuna da değinen Kocias, yasa dışı göç konusunda Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini, bu insanların ticaretiyle ilgili uluslararası bir örgüt oluşturulduğunu ve iki ülkenin içişleri ve adalet bakanlarının gerekli adımların atılması için hukuki düzenlemeleri yapması konusunda da mutabık kalındığını ifade etti.

Kocias,  “Ege ve Kıbrıs’ta çözümün desteklenmesi sonucu bölgede esecek olumlu rüzgarların, Türk-Yunan ilişkilerine ve bütün bölge ülkelerine ilham kaynağı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Kıbrıs’taki müzakerelere ilişkin soru üzerine “Biz Kıbrıs sorununun doğru bir şekilde çözülmesini temenni ediyoruz” diyen Kocias, “Kimsenin bize bir şeyler dayatmasını ya da müzakerelere baskı yapmasını istemiyoruz. Akıncı’nın seçilmiş olması da önemli bir fırsat. Akıncı, Kıbrıs ruhunu barındıran bir şahsiyet. Kıbrıs sorununun çözülmesi, bölgedeki birçok sorunun çözülmesine de yardımcı olacaktır” diye konuştu.

17 Kasım terör örgütü üyesinin serbest kalacağı iddiası

Kocias, Yunanistan’da, cezaevlerinin yükünün azaltılması amacıyla parlamentoya sunulan yasa tasarısı kapsamında 17 Kasım terör örgütü üyesi, Türk diplomatların da şehit olmasına sebep olan Savvas Ksiros’un cezaevinden çıkarılacağı iddialarıyla ilgili soru üzerine, terörün en büyük düşmanı olduğunu vurguladı.

“Terörizmin aldığı her can için ayrı ayrı üzülüyorum özellikle Yunanistan’da hayatını kaybeden Türk diplomatlarla ilgili son derece üzgünüm” diyen Kocias, Yunanistan’da yürürlüğe girecek yasanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ülkesi aleyhinde 11 karar almasından sonra hazırlandığını kaydetti.

Kocias, yasayla terör suçundan hüküm giymiş bir kişiye ayrıcalık sağlanacağı iddialarına ilişkin şöyle konuştu:

“Yasada çok ciddi ve sert önlemler de söz konusu. Öncelikle mahkumun dilekçe vermesi gerekiyor. Daha sonra yasada belirtilen özelliklere sahip mi ona bakılması lazım. Ksiros, yüzde 60 oranında engellidir ve kendisi kördür. Başka bir cezaevine geçebilmesi için de mahkemeye dilekçeyle başvurması gerekiyor. Mahkeme bu yönde karar verirse kendisi çok sıkı şekilde denetlenecek, son derece kısıtlı iletişim imkanlarına sahip olacak ve elektronik kelepçeyle hayatını sürdürmek zorunda kalacak.”

Kocias, Batılı dostlarına Ksiros’un bu yasadan faydalanmak istemeyeceği görüşünde olduğunu söylediğini, 2 gün önce de kendisinin böyle bir dilekçe vermeyeceğini beyan ettiğini belirterek “Ksiros, özgürlüklerini kısıtlayan bu yasadan yararlanmak istemiyor. Zira kendini cezaevinde daha özgür hissediyor” ifadesini kullandı.

Bu yasadan faydalanmak istememesinin, yasanın Ksiros için çıkarılmadığının da bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kocias, “Sonuç olarak son derece ağır hasta bir teröristle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Ortak basın toplantısının ardından iki bakan ve beraberindeki heyetler Türk ve Yunan müzikleri eşliğinde çalışma yemeği yedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz