Ana Sayfa Batı Trakya Haberler ÇAVUŞOĞLU: “YUNANİSTAN’IN FETÖ’CÜLER İÇİN SIĞINMA ÜSSÜ OLMASINI ARZU ETMEYİZ”

ÇAVUŞOĞLU: “YUNANİSTAN’IN FETÖ’CÜLER İÇİN SIĞINMA ÜSSÜ OLMASINI ARZU ETMEYİZ”

21
0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 995 kişinin Yunanistan’a sığınmacı olarak başvurduğunu hatırlatarak, “Yunanistan’ın FETÖ’cüler için bir sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra 8 eski askerin Yunanistan’a firar ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Maalesef Yunan mahkemeleri bu 8 kişiyi Türkiye’ye iade etmedi. Bu, bizde ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Yunanistan da geçmişte darbelerden çok çeken bir ülkedir, Yunan milleti de keza öyle. Dolayısıyla biz, Yunanistan Anayasası ve yasalarına göre, bu kişilerin iade edilmesini bekliyorduk. Bu beklentimiz maalesef karşılanmadı. Diğer taraftan, Sayın Cumhurbaşkanımızı öldürmek için Marmaris’te bulunan iki eski askerin de yine Yunanistan’a kaçtığını öğrendik ve bunların iade edilmesi talebimizi bir kere daha gündeme getirdik.”

İki ülkenin terörle mücadelede iş birliği adımlarını artırması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle DHKP-C’ye karşı geçmişte Yunanistan bazı adımlar attı. Bunları memnuniyetle karşılıyoruz ama hala DHKP-C ve PKK mevcudiyetinin olduğunu da kabul etmemiz lazım ve bunların buralarda faaliyetlerine izin verilmemesi gerekiyor. Çünkü terör hepimizin düşmanıdır, terör yok edilmelidir.” dedi.

FETÖ mensuplarının iadesine yönelik süreçte Türkiye’nin hayal kırıklığına uğradığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Hem 8 hain, darbeci FETÖ’cü hain Yunanistan’a geçti hem de yine Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunan 2 FETÖ’cü hain de Ege’den Yunanistan’a kaçtı. Bunların Yunanistan’a gitmemesi için o günlerde biz Nikos ile sık sık telefonda görüştük hangi tedbirleri alabiliriz diye. Ama onun dışında bizim elimizde bir rakam var. Hain darbe girişiminden bu yana 995 kişi Yunanistan’a sığınmacı olarak başvurmuş. Bunların hepsini incelemek lazım. Kaç tanesi FETÖ’cü, kaç tanesi bundan yararlanarak gitti. Biz tabii komşumuz ve ilişkilerimizi her geçen gün güvene dayalı geliştirdiğimiz Yunanistan’ın FETÖ’cüler için adeta bir sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz. Dolayısıyla bu başvuruları titizlikle değerlendireceklerini ve Yunanistan Anayasası’na ve yasalarına göre değerlendireceklerini ve hainlere prim vermeyeceklerine inanıyoruz. Kötü bir tecrübeye rağmen yani 8 kişiyle ilgili verilen mahkeme kararına rağmen hala bu inancımızı tam olarak yitirmedik, onu da söylemek isterim.”

Teröristlere ve darbeye prim vermemek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Yunanistan’ın DHKP-C’ye yönelik attığı adımları hatırlatarak, “Yapılanları takdir ediyoruz ama terörle mücadelede daha sıkı iş birliği yapmamız gerektiği de bir gerçektir.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz