Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BUTARİS: “SEN BİRAZ YUNANSIN, BEN BİRAZ TÜRKÜM”

BUTARİS: “SEN BİRAZ YUNANSIN, BEN BİRAZ TÜRKÜM”

21
0

Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris, Selanik’teki Osmanlı döneminden kalma camilerin zamanla ibadete açılabileceğini, bu durumun Yunan hükümetinin inisiyatifinde olduğunu söyledi. Bir gazetecinin, “O zaman baklavanın Türk olduğunu kabul ediyor musunuz-” sorusu üzerine Boutaris, “500 sene beraberdik. Belki sen de biraz Yunansın, ben de biraz Türküm” diye konuştu.

Boutaris, Ankara’da düzenlenen “Türkiye- Yunanistan Turizm Forumu” kapsamında gazetecilerle bir araya geldi.

Belediye başkanlığını yürüttüğü Selanik kentini anlatarak sözlerine başlayan Boutaris, Jön Türklerin başkaldırısının başladığı şehrin ünlü Hürriyet Meydanı’nda yeniden yapılanma süreci yaşandığını, o dönemde Selanik’te sürgünde olan Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit’in kaldığı evin onarılacağını belirtti.

Aynı dönemde Selanik belediye Meclisi üyesi olan dedesinin Osmanlıca sevgisine değinen Boutaris, “Ben de Türk yemeğinin müptelasıyım ve özellikle Türk tatlılarına bayılıyorum” dedi.

“Sen biraz Yunansın, ben biraz Türküm”

Bir gazetecinin, “O zaman baklavanın Türk olduğunu kabul ediyor musunuz-” sorusu üzerine Boutaris, “500 sene beraberdik. Belki sen de biraz Yunansın, ben de biraz Türküm” diye konuştu.

“Türklerle kendimi kardeş sayıyorum. Avrupalılarla ise kendimi ortak görüyorum” ifadesini kullanan Boutaris’e, Atina’ya cami yapılması tartışmaları ve Selanik’teki Osmanlı eserlerinin restorasyonuna ilişkin değerlendirmesi soruldu.

Belediye başkanı, “Zaten biz ‘Pazar Hamam’ olarak tabir edilen tarihi mekanı güzelleştirmek ve görünür hale getirmek için ışıklandırdık. Selanik’teki diğer Osmanlı eserleri için de bir programımız mevcut. Eski sinema Alkazar, Bedesten, bunlar hep bir prosedüre girdi. Ancak bunlar arkeolojik eserler, biz istediğimizi yapamıyoruz, izin istememiz lazım. Fakat bunların daha iyi hale getirilmesi gerektiği konusunda anlaştık” dedi.

Selanik’teki tarihi eserleri düzgün tanıtmak için bir işaretleme sistemi kurduklarına değinen Boutaris, bu eserlerin eski adlarının yazılı olduğu büyük levhalarla ziyaretçilere bilgi verdiklerini belirterek, “Yalnız bunu sadece turistler için değil, daha çok kendimiz için, şehrimizi daha iyi anlayabilmek için yapıyoruz. İnanyorum ki ilişkiler ancak bu şekilde düzelebilir” diye konuştu.

“Cami, hükümetin konusu”

Cami konusunun hükümetin işi olduğunu dile getiren Boutaris, “Benim bildiğim, Atina’da cami için karar alındığı istikametinde” ifadesini kullandı.

Boutaris, Selanik’teki Osmanlı camilerinin ibadete açılmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, “Bunlar zamanla ibadete açılabilecek. Tabii ki bu, hükümetin inisiyatifinde olan bir şey. Ancak artık görüntü tam olarak belirlendi. Başka yerler için de dua etmek için ki bunlar cami de olmayabilir, Müslüman mezarlıkları için de durum böyle” dedi.

Osmanlı eserlerinin restorasyonu için Türkiye‘nin maddi destek teklifinin geri çevrilmesinin ardından, belediye aracılığıyla söz konusu yardımın yapılıp yapılamayacağının sorulması üzerine Boutaris, kendilerine böyle bir teklifin gelmediğini belirterek, bu konuda belediyenin bazı kolaylıklar sağlayabileceğini, zaten kendi belediyelerinin sahip olduğu mekanlar konusunda birtakım düşüncelere sahip olduklarını söyledi.

“Dikkat et, bu paralar senin değil”

Boutaris, zimmetine para geçirmekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılan eski Selanik Belediye Başkanı Vasilis Papageorgopulos’un durumu ve söz konusu paraları geri almak için dava açıp açmayacağına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Papageorgopulos’un mahkeme sürecinin bittiğini, cezaların verildiğini ve eski belediye başkanının müebbet hapse mahkum edildiğini belirten Boutaris, “Şu anda belediyede 20 milyon avro kayıp. Tabii ki belediye bu parayı isteyecek, arayacak. İnsani açıdan üzülüyorum, bir insanın ömür boyu hapse girmesi kolay bir şey değil” dedi.

Boutaris, “Bu dava Yunan adaletinin seviyesini göstermiş oldu. Adaletin karşısındaki belediye başkanı da olsa, kavas da olsa fark etmediğini, herkese hak ettiği cezanın verildiğini gösterdi. Suç işlediysen, ona göre ceza alacaksın. Bu herkes için iyi bir örnek oluşturuyor. Bu mesele 2007’de başlamıştı. O zaman muhalefetteydik. O zamandan beri belediye başkanına, ‘Dikkat et, bu paralar senin değildir’ diyorduk” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz