Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BUTARİS: “SELANİK’TE CAMİ İNŞA EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

BUTARİS: “SELANİK’TE CAMİ İNŞA EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

12
0

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, 5 bin civarında Müslüman’ın yaşadığı Selanik’e, cami inşa edilmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Selanik Belediye Başkanı Butaris, beraberindeki heyetle birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyarette İzmir ve Selanik arasında “kardeş şehir” ilişkisi kurulması yönünde daha önceden başlatılan, ancak yarım kalan girişimin tamamlanması kararı alındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ziyarette, Selanik Belediye Başkanı Butaris’i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başkanlık görevine geldiği 2004 yılında Selanik’le başlatılan “kardeş şehir” ilişkisinin, siyasi nedenlerle kesintiye uğradığı, Yannis Butaris’in belediye başkanı seçilmesinin ardından bu süreci tamamlama umutlarının yeniden doğduğunu dile getirdi.

 

Her iki tarafın da “kardeş şehir” olma yönünde bir iradeye sahip olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, gereken hazırlıkların tamamlanarak en kısa zamanda ilgili protokolün imzalanmasını temenni ettiğini belirtti.

Kocaoğlu, Selanik ile İzmir arasındaki etkileşimin sadece Türk-Yunan ilişkilerine değil, Balkanlar ve tüm Akdeniz’deki ilişkilere de pozitif etki yapacağına işaret etti.

Butaris’in, İzmir’in Karşıyaka ilçesiyle Selanik’in Kordelyo ilçesinin de, iki kent gibi birbirlerine çok benzediğini belirterek, bu iki ilçenin de “kardeş şehir” statüsünde değerlendirilebileceği önerisini de olumlu karşılayan Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile bu konuyu görüşeceğini söyledi.

 

BUTARİS, “SELANİK’TE TÜRKLER, YUNANLAR VE YAHUDİLER UZUN YILLAR BERABER YAŞADI. BUNUN BÜTÜN DÜNYADA DUYULMASI GEREKIYOR”

 

Selanik Belediye Başkanı Butaris ise Türkiye ve Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu’nun başlattığı Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki yakınlaşmanın, iki kent arasında kurulacak köprüyle daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.

Türkler ile Yunanlar’ın kardeş olduğuna inandığını ifade eden Butaris, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmeye çalışılması gerektiğini belirtti.

Selanik’in, Yunanistan’da en fazla Osmanlı eseri barındıran kent olduğuna dikkati çeken Yannis Butaris, “Selanik’te Türkler, Yunanlar ve Yahudiler uzun yıllar beraber yaşadı. Bunun bütün dünyada duyulması gerekiyor” dedi.

Konuk belediye başkanı, kentte Müslüman nüfus varlığının da devam ettiğine işaret ederek, “Selanik’te şu anda 5 bin civarında Müslüman yaşıyor. Onların da ihtiyaçlarını gözönüne alarak kentte bir cami inşa edilmesi için çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.

İyi ilişkilerin geleceğe taşınması için önce çocuklar arasındaki bağların güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Butaris, her yıl belediye tarafından Selanik’teki lise öğrencilerinin kültür gezilerine gönderildiğini, İzmir’in de bu ziyaret kapsamına alınmasını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kocaoğlu, ziyaret sonunda, Butaris’e İzmir saat kulesi rölyefi hediye etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz