Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BURSA’DAKİ BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN BAYRAMLAŞMA TÖRENİNDEN ÖNEMLİ MESAJLAR

BURSA’DAKİ BATI TRAKYA TÜRKLERİ’NİN BAYRAMLAŞMA TÖRENİNDEN ÖNEMLİ MESAJLAR

31
0

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi’nin bayramlaşma töreni, Yunus Emre Spor Kompleksi’ndeki havuz başında yoğun katılımla gerçekleştirildi. Her yaştan çok sayıda Batı Trakya Türkünün hazır bulunduğu törene, önceki dönem Başbakan Yardımcısı TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, İYİ Parti Yurtdışı Türklerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kamil Erozan, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin ile siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.

Türkiye’ye yatırım çağrısı…

BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif, açılışta yaptığı konuşmada, katılımcıların bayramını kutladıktan sonra, Batı Trakya’da yaşananlara ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerini etkileyecek son gelişmelere dikkat çekti. Anavatan Türkiye’de huzurun bu defa kur üzerinden hedef alındığını kaydeden Eminlatif, ”Bu konuda her türlü mücadeleyi vermeye hazırız. Batı Trakya’ya ve Türkiye’ye canımız da paramız da feda olsun. Ben Batı Trakya’da durumu iyi olan hemşehrilerimi, birikimlerinin bir bölümünü Türkiye’de değerlendirmeye davet ediyorum. Türkiye’ye yatırım yapan kazanacak. Zaman Türkiye’ye yatırım yapma, anavatana sahip çıkma zamanı” dedi.

Karar bizleri deriden yaraladı…

Batı Trakya’nın da sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Eminlatif şunları kaydetti: ”Lozan’dan doğan azınlık haklarımız hala verilmiyor. Seçilmiş müftülerin tanınmasını arzularken, atanmış kukla müftülerin yerine yenileri atanıyor. Arife günü Gümülcine’de kurban pazarına polis baskını yapılıyor. Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası bu ülkeye kaçan darbecilere iltica hakkı veriyor. Skandal karar hepimizi derinden yaraladı. İnanılacak gibi değil. Yazık, çok yazık… Buna karşın Batı Trakya sınırları dışında kalsa da çok sayıda soydaşımızın yaşadığı Selanik’te Yeni Cami’de uzun yıllar sonra ilk kez bayram namazı kılınmasına izin verilmesi olumlu bir gelişme. Selanik Belediye Başkanı Butaris’e teşekkür ediyoruz.”

Darbecilerle nifak tohumu ekiliyor…

Daha sonra kürsüye çıkan BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Batı Trakya’daki ciddi sorunlara artık Yunanistan’ın muhattap olmak zorunda olduğunu belirterek, ”Türkiye Cumhuriyeti de bundan sonraki dönemde bence biraz daha agresif bir politika izleyebilir” ifadelerini kullandı. Yunanistan’ın darbecilere kucak açmasını da sert bir dille eleştiren Hüseyin, söz konusu kararla iki komşu ülke arasına nifak tohumu ekildiğini vurguladı. Hüseyin, ”Biz Batı Trakya Türk Azınlığı olarak Yunanistan’a diyoruz ki; gelin iki ülkeyi kaynaştıralım. Türkiye ile Yunanistan arasında gerçek bir dostluk oluşacaksa bu Batı Trakya Türk Azınlığı sayesinde olacak” diye konuştu.

Dışişlerinde ilk Lozan’ı okuttular…

İYİ Parti Genel Başkanı Yardımcısı Bursa Ahmet Kamil Erozan konuşmasında, Batı Trakya’nın önemine işaret etti ve 1973 yılında göreve başladığı Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs-Yunanistan Dairesi’nde bunu çok iyi gördüğünü söyledi. Burada kendisine ilk olarak okuması için iki kitap uzatıldığını bunlardan birinin Lozan Antlaşması, diğerinin de Lozan Antlaşması’nın tutanakları olduğunu kaydeden Erozan, Batı Trakya Türkleri’nin lideri merhum Dr. Sadık Ahmet’i de rahmet ve şükranla andı. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise şunları kaydetti: ”Bugün burada bayramın sevincini ve bereketini yaşıyoruz. Bu vesile ile sizlerin ve yakınlarınızın bayramını tebrik ediyorum. Dayanışma ruhumuzu bayram dönemlerinde tekrar tazeliyoruz. Bir arada yaşama inancımızı güçlü kılacak duygu birliğini yaşıyoruz. Tekrar Türkiye’nin büyük hedefleri doğrultusunda duyarlılığımızı, inancımızı ve geleceğe dönük umutlarımızı hep birlikte paylaşıyoruz. Ben tüm katılımcılara teşekkür ediyorum; sevincimiz, kardeşliğimiz daim olsun.”

Batı Trakyalılık ruhu değişmedi…

Son olarak kürsüye TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu çıktı. Konuşmasının başında ‘Batı Trakyalı kardeşlerim, canlarım’ diye seslendiği hemşehrilerinin bayramını kutlayan Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında iyi günlerin de kötü günlerin de olduğunu belirterek, ”Azınlığın hayatına yansıyan dönemler de oldu, sıkıntıya gark olduğumuz günler de oldu. Ama Batı Trakyalının, Batı Trakya’daki kardeşlerimizin kimliğine, kültürüne ve inancına dönük hangi saldırı olursa olsun, hangi dayatma, baskı olursa olsun bir şey hiç değişmedi. Batı Trakyalılık ruhu, Batı Trakya davasına sahip çıkma anlayışı değişmedi” şeklinde konuştu.

Yunanistan umursamaz tavır içinde…

BTTDD Bursa Şube Başkanı ve Genel Başkanın konuşmalarında Batı Trakya’da yaşayan soydaşların durumunu ifade ettiklerini dile getiren Hakan Çavuşoğlu, ”Maalesef Yunanistan bu noktada umursamaz bir tavır içerisindeki tutumunu devam ettiriyor” dedi. Yunanistan’a kaçan FETÖ üyesi darbecilere iltica hakkı veren kararın kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Çavuşoğlu, söz konusu kişilerin 15 Temmuz’dan bu yana Yunanistan’da bulunduğuna dikkat çekti. Sözü yeniden Batı Trakya’ya getiren Çavuşoğlu, Batı Trakya’da yaşamaya devam eden soydaşların kocaman bir tarih yükünün emanetini taşıdıklarına, bu arada çocuklarına da aynı ruhu aşılamaya çalıştıklarına işaret etti. ”Bize de bundan sonraki süreçte bu kardeşlerimize daha ziyade yakınlaşmak, yardım etmek düşüyor” diyen Çavuşoğlu, bunu ihmal etmemek gerektiğinin altını çizdi.

Protokolün ilgisi yoğun oldu…

BTTDD Bursa Şubesi’nin bayramlaşma törenine, eski Başbakan Yardımcısı TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İYİ Parti Yurtdışı Türklerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin’in yanı sıra, şu isimler hazır bulundu: AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, İYİ Parti İl Başkanı Bayram Kazancı, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Oktay Yılmaz, İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu, İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı ve BTTDD Bursa Şubesi eski Başkanı Ahmet Koç, Yıldırım Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Kaşifoğlu, BTTDD Bursa Şubesi eski Başkanı Şükrü Köse, Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Kurucu Başkanı Cafer Alioğlu, BATTAM Başkanı Özkan Hüseyin, BATISİAD Başkanı Ahmet Er, Batı Trakya Spor Kulübü Osmangazi Şubesi Başkanı Özkan Altınkol, Eğridereliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seval Kadıoğlu, Cihan Spor Kulübü eski Başkanı Hayri Seçkin, Bursa Pomak Türkleri Derneği Başkanı Fehmi Duban, Diş Hekimleri Odası Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Tunahan.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz