Ana Sayfa Batı Trakya Haberler BULGARİSTAN’DA TÜRKLERİN YENİ UMUDU “ÖZGÜRLÜK VE ONUR HALK PARTİSİ”

BULGARİSTAN’DA TÜRKLERİN YENİ UMUDU “ÖZGÜRLÜK VE ONUR HALK PARTİSİ”

23
0

Bulgaristan’da geçen yıl Hak ve Özgürlük Hareketi’nden (HÖH) ayrılan Milletvekili Kasım Dal ile Milletvekili Korman İsmailov, “Özgürlük ve Onur Halk Partisi”ni resmen kurdu. Böylece Bulgaristan’ın siyasetine giren yeni “Özgürlük ve Onur Halk Partisi” Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yeni umudu oldu.

Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da kuruluş toplantısındaki yaklaşık 1036 delege önünde konuşan Kasım Dal, ikinci bir HÖH oluşturduğu iddiasını yalanlayarak, HÖH ile farklı görüşlere sahip olduklarını söyledi.

“Malesef yıllarca bizi ve gençlerimizi Devletin İstihbaratının yanında olan insanlar idare etmiş.”

Siyasetteki yerlerinin sağ ve merkez-sağ olarak niteleyen Dal, politikanın merkezinde insan faktörü olması gerektiğini vurguladı. Dal, “İnsan hayatından daha önemli bir şey yoktur. Onların özgürlüğü ve onurunu ön planda tutarak Bulgaristan’daki vatandaşların yaşam kalitesini arttırmaya çalışacağız. Bizim amacımız halkımızın yanında olmak, onların yaşam seviyesini arttırmak, herkesi kucaklamak olacaktır. Bu anlayışla yola çıktık ve inşallah Cenab-ı Allah bizi bu doğru yoldan ayırmaz. Bugün sizlerin de gördüğü gibi bütün bölgelerden bize bir destek var. Demek ki iyi çalışmışık. Son olarak aldığım neticelere gore 1036 delege var. Bu delegeler sadece Türklerin yaşadığı bölgelerden değil 31 seçim bölgesinden delegeler var burada. Bugün gördüğünüz bu delegelerin arasında benim gibi geçmişte hapiste yatan Belene kamplarında yatan insanlar var”.


Eski devlet istihbaratının uzun eline karşı mücadele ettiklerini aktaran Dal, 1989 öncesinde Bulgarlara karşı yapılan suikastlarda Türk eli olmadığını, bunun tamamen istihbaratın yaptığı eylemler olduğunu kaydetti. Dal, “Malesef yıllarca bizi ve gençlerimizi Devletin İstihbaratının yanında olan insanlar idare etmiş. Benim için de en acı verici durum bu. Onun için biz bu davaya baş koyduk” diye konuştu. 
Dal’ın uzun konuşması delegeler tarafında ayakta alkışlandı. 

Öte yandan parti başkanı seçilen Korman İsmailov, partinin amacının gelecek yıl düzenlenecek olan genel seçimlerde meclise girmek olduğunu belirterek, muhtemel koalisyon ortaklarını belirtmekten kaçındı.

Toplantıya katılan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, Kasım Dal ile eski dostluklarının bulunduğunu belirterek Başbakan Boyko Borisov’un selamlarını iletti. Birçok seçime şahit olduğunu belirten bakan, “Milleti korkutacak değil, çocuklarımızın ellerine bilgisayar verecek, onları geleceğin Orhan Pamukları yetiştirmesine vesile olacak partilere ihtiyacımız var. Çocuklarımızı, büyüyen dünyada daha iyi bir yola çıkarmamız lazım.” diye konuştu. 

Kongreye Türkiye’den AK Parti Milletvekili Haluk İpek’in önderliğinde, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Hüdai Vakfı yetkililerinden Ömer Güzel Yazıcı, Makedonya’dan (FYROM) “Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı Kenan Hasipi ve Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova’dan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve “Kosova Demokratik Türk Partisi” Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Batı Trakya’dan Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avrupa Gazeteciler Derneği (AVGADER) Yunanistan Temsilcisi İlhan Tahsin ve daha birçok misafir katıldı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileten İpek, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında hükümet olarak farklılığı ayrılıkçı bir unsur olarak görmeyip, bunu birleştirici bir faktör olarak kabul ettiklerini belirtti. İpek, “Balkanlar’dan Türkiye’ye göç etmiş bir dedenin torunuyum. Biz dedelerimizin hayallerini gerçekte yaşıyoruz. Onların hayalleri bizlerin sorumluluklarını daha birkaç defa arttırıyor. Bugün Sofya’da soydaşlarımızla birlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Biz böyle bir gelenekten, böyle bir medeniyetten geliyoruz. Komşu ve dost ülke Bulgaristan’la siyasi  ilişkilerimiz son döneme iyi gidiyor. Bunun en önemli göstergesi Bulgaristan Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaretler ve aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bulgaristan’a yaptığı ziyaretler karşılıklı ilişkilerin güzel olduğunun bir ispatıdır. ” dedi.

Video izle.

http://www.dailymotion.com/video/xvk3oy_bulgarystan-da-turkleryn-yeny-umudu-ozgurluk-ve-onur-halk-partysy_news

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz